Trendar: InredningMat och dryckResor

Hyllningar, tårar och systerskap – så var middagen på Årets Feminsta 2024

03 jun, 2024 
AvSara Löf Nyqvist
Fotografanna hållams
Årets Feminista 2024
Gripande livsöden, systerskap och framtidshopp var ett återkommande tema under middagen på Årets Feminsta 2024. Över hundra kvinnor från idrotts- kultur och näringslivet samlades i kväll på Nationalmusem i Stockholm för att hylla och prisa sju fantastiska kvinnor som gjort skillnad och inspirerat på olika sätt.
Annons
Årets Feminista 2024 – En kväll fylld av hyllningar, tårar och systerskapBrand logo
Årets Feminista 2024 – En kväll fylld av hyllningar, tårar och systerskap

För tredje året i rad delade Femina i kväll ut utmärkelsen Årets Feminista till kvinnor som på olika sätt stått för förändring, mod och inspiration. Galan arrangerades på vackra Nationalmuseum i Stockholm där över hundra inspirerande kvinnor samlades för att avnjuta en trerätters – där både lyxig mat, goda drinkar, gripande historier och fina tal stod på menyn.

Det åt gästerna på Årets Feminista 2024

Kvällen till ära stod prisbelönta kocken Fredrik Eriksson för menyn. Det var en somrig trerätters som bestod av Välstämd tomatsymfoni till förrätt, Stökig blomkål till varmrätt och Syrlig sommarsurpris till efterrätt. Till varje rätt serverades drinkar döpta efter de inspirerande kvinnorna Elise Ottesen-Jensen, Vivienne Westwood och Dolly Parton.

Annons

– Maten var fantastisk, jag älskar att det var så mycket olika konsistenser och så mycket smak, säger en av gästerna Camilla Hamid.

Mat årets feminista 2024 nationalmusem
Stökig blomkål till varmrätt, signera av Fredrik Eriksson.

Så var middagen – musiken, talen och stämningen

Under middagen delades sju utmärkelser ut i olika kategorier: Årets ikon, Årets röst, Årets systerskap, Lindex Award, Årets inspiration, Årets förändrare och Årets förebild.

Årets Feminista 2024 middag prisutdelning
Camilla Hamid tilldelades utmärkelsen Årets inspiration för sin otroliga karriär, inspiration och kämparglöd. På scen pratade om hon om att våga chansa och satsa för att lyckas.
Annons
Årets Feminista 2024 middag prisutdelning
Årets förebild blev ingen mindre än Tess Olofsson som bryter ny mark inom fotbollsvärlden. 2023 blev hon den första kvinnan att döma en allsvensk match i herrfotboll.

Journalisten Anna Vlasenko, som bloggat på Femina direkt från kriget i Ukraina, fick utmärkelsen Årets röst – en prisceremoni med högljudda applåder och ett tal som inte lämnade någon oberörd. Bianca Kronlöf delade ut priset Årets systerskap till Eva Röse, en fin och stark stund på scen där systerskapet och kvinnors styrka lös upp hela Stockholm.

Årets Feminista 2024 middag prisutdelning
Journalisten Anna Vlasenko, som bloggat på Femina direkt från kriget i Ukraina, tilldelades utmärkelsen Årets röst. På scen delade hon med sig av starka och gripande historier från hemlandet Ukraina – något som möttes av kärlek och värme från publiken.
Annons
Eva Röse tog emot utmärkelsen Årets Systerskap och höll ett starkt tal om varför vi behöver ta kampen om alla människors rättigheter.

Feminas abortsatning #minabortratt, upproret #gefaniminkropp och jämställdhetsfrågor diskuterades och uppmärksammades under middagen där kvinnor från både idrott, kultur och näringslivet samlades.

Musikalartisten Matilda Ambré och barndomsvännen Matilda Bräck stod för musiken under middagen, ett uppträdande som inte lämnade någon oberörd. Matilda Ambré drabbades för tre år sedan av aggressiv cancer och vårdades då av sin bardomsvän Matilda, som under pandemin inspirerade många med sina sånger för patienter. I kväll stod de på scen tillsammans och sjöng låten Chiquitita av ABBA.

Annons

Kvällen avslutades med stående ovationer och allsång när Arja Saijonmaa tog emot priset Årets ikon. Middagen på Årets Feminista blev en minst sagt en kväll att minnas med både skratt, gripande livsöden, systerskap och framtidshopp.

– Jag har fått så mycket inspiration av att bara sitta i det här rummet, säger Camilla Hamid om kvällen.

Alla vinnare på Årets Feminista 2024

Årets förebild: Tess Olofsson
Årets inspiration: Camilla Hamid
Årets systerskap: Eva Röse
Årets röst: Anna Vlasenko
Lindex Award: Jenny Larsson
Årets förändrare: Anja Nordenfelt, Mamma United
Årets ikon: Arja Saijonmaa

Se fler bilder från middagen nedan:

Foto Anna Hållams
Annons
Jenny Larsson tilldelades priset Lindex Award och fick högljudda applåder och hejarop!Foto Anna Hållams
Musikalartisten Matilda Ambré och barndomsvännen Matilda Bräck stod för musiken under middagen, ett uppträdande som inte lämnade någon oberörd.
Annons
Illustratören Jane Bark hyllades under kvällen och barnen Molly & John Bark var på plats för att dela ut priset Årets ikon.
Arja Saijonmaa tilldelades utmärkelsen Årets ikon och fick stående ovationer som övergick i allsång – en fin avslutning på en fantastisk kväll!
Annons
Årets feminista 2024 middagen Anja pärson Tess Olofsson
Anja Pärson delade ut priset Årets förebild till Tess Olofsson.
Årets Feminista 2024 middag prisutdelning
Johanna Bäckström, Linnea Henriksson och Bibi Rödöö.
Annons
Årets Feminista 2024 middag prisutdelning
Feminas redaktionschef Margaretha Gotthardsson och Feminas reportagechef Malin Roos var kvällens konferencierer.
Årets Feminista 2024 middag prisutdelning
Annons
Eva Röse årets feminista 2024
Årets Feminista 2024 middag prisutdelning
Maria Sur var på plats!
Annons
Årets Feminista 2024 middag prisutdelning
Årets Feminista 2024 middag prisutdelning
Annons
Matilda fick aggresiv cancer - vårdades av barndomsvännenBrand logo
Matilda fick aggresiv cancer - vårdades av barndomsvännen
Annons