De 11 vackraste kungliga brudklänningarna
Slå på ljud

Prins Daniel och kronprinsessan Mette-Marit har en gedigen, skojfrisk relation. Båda två är personer som härstammar från den icke-kungliga sektorn och som utmärker sig med chosefria, jordnära personligheter.

Det betyder att de inte alltid följer den kungliga etiketten. Ett sådant exempel fick vi se prov på under skid-VM i Oslo. Sverige och Norge är ofta heta rivalerna i spåren, och en del av den rivaliteten spillde över läktaren, där de svenska och norska kronprinsessfamiljerna satt.

Bilder på prins Daniel och kronprinsessan Mette-Marit

Då fångade fotograferna ett ögonblick som kanske inte var menat att nå allmänheten. Mette-Marit hade kanske sagt något skämtsamt om den norska överlägsenheten i medaljligan, och Daniel svarade med ett långfinger.

Det här blev snabbt en kontrovers. Aftonbladet talade med två etikettexperter, Magdalena Ribbing och Mats Danielsson, som tyckte att Daniel borde veta bättre.

– I prinicip är det aldrig okej att visa fingret, sa Magdalena Ribbing.

– Det verkar inte vara något otrevligt utan ett internt skämt. Men kungligheter får alltid passa sig, det ingår i apanaget att de ska uppföra sig väl.

Mats höll med.

– Om en prins av Sverige gör på det här sättet offentligt är det inte så särskilt bra.

– Hade han haft fingertoppskänsla så hade han tänkt på att han är prins av Sverige och att där stod fotografer. Han ska ju utbildas för att marknadsföra Sverige och någon kommer säkert att berätta för honom att tänka på vad han gör.

”De är nära vänner privat”

Prins Daniel och kronprinsessan Mette-Marit kramade om varandra.

Men det fanns inget blod mellan Daniel och Mette-Marit, varken före eller efter fingret. Victoria och prins Daniel hyser bara varma känslor för kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit.

– Familjerna har en nära relation, förutom att de är släkt så är kronprinsparet och kronprinsessparet nära vänner privat, har hovets informationschef Margareta Thorgren sagt tidigare.

Det var ingen slump att Haakon blev fadder åt prinsessan Estelle och Mette-Marit fick samma roll fast åt Oscar.

Läs mer:

Smarta knepet med kryddburken – som du inte visste om

Trettonbarnsmamman Mirka Norrström om relationen med ex-maken Peter

Sanningen bakom ikoniska scenen i Love Actually: "Fått hjärtat krossat"

Mest läst