6 feel good-filmer som finns på Netflix
Slå på ljud

Love actually har blivit en riktig julklassiker, och är en film som många väljer att plocka fram och se i december. Medan filmen har många ikoniska scener, och det finns många favoritpar att välja på, så är det nog få som inte känner ett styng av smärta när Emma Thompsons rollfigur Karen upptäcker att maken Harry, spelad av framlidne Alan Rickman, är otrogen. Karen har tidigare hittat ett halsband i makens rockficka, och tror att det är hennes julklapp – men när hon väl öppnar sin present och inser att han gett henne en Joni Mitchell-skiva så förstår hon att han är otrogen med en annan.

I scenen håller Emma Thompson ihop inför parets barn, och går in i sovrummet och gråter – något som skådespelerskan kunde hämta erfarenhet från sitt eget liv till. Thompson hade nämligen fått sitt hjärta krossat av exmaken Kenneth Branagh, även han skådespelare och regissör, några år tidigare.

– Den där scenen när min rollfigur står vid sängen och gråter är så välkänd för att det är något som vi alla har gått igenom. Jag hade fått mitt hjärta ordentligt krossat av Ken. Så jag visste hur det kändes att hitta ett halsband som inte var menat för mig. Eller, det var inte exakt så, men vi har alla gått igenom det, säger Emma Thompson till The Telegraph, och fortsätter:

– Jag har övat så jäkla mycket på att gråta i sovrummet och sen gå ut och vara glad, samla ihop bitarna av mitt hjärta och stoppa dem i en byrålåda.

Emma Thompson har slutit fred med exet – och Helena Bonham Carter

Kenneth Branagh hade en affär med Helena Bonham Carter, som han spelade mot i Mary Shelley's Frankenstein 1994. När Emma Thompson, som hade gift sig med Branagh 1989 fick veta om affären valde de att skilja sig 1995. Branagh och Bonham Carter fortsatte sedan vara tillsammans i fyra år till, innan de gick skilda vägar 1999.

I dag är Emma Thompson lyckligt gift med maken Greg Wise, som hon gifte sig med 2003, och har inget ont med varken Kenneth Branagh eller Helena Bonham Carter. De alla tre har faktiskt spelat i Harry Potter-filmerna som professor Lockman, professor Trelawney och Bellatrix Lestrange – även om de inte delat så mycket skärmtid.

– Det är blod under broarna. Man kan inte hålla fast vid något sådant. Det är poänglöst. Jag har igen energi till det. Helena och jag slöt fred för massa år sedan, hon är en fantastisk kvinna, säger Emma Thompson till The Telegraph.

Läs mer:

Smarta knepet med kryddburken – som du inte visste om

Här är vinnaren av Decenniets mästerkock

Vad hände egentligen med återföreningen av Vänner?