Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Björn Gustafsson tillbaka i Melodifestivalen – det har han gjort

30 jan, 2024 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Björn Gustavsson i Melodifestivalen 2008.
Komikern Björn Gustafsson är tillbaka i Melodifestivalen.
16 år efter låten om Carina Berg så är han sidekick till Melodifestivalens programledare – Carina Berg.
Så här gick det för Björn Gustafsson efter succén 2008!
Annons
Oväntade kändisar som ställt upp i MelodifestivalenBrand logo
Oväntade kändisar som ställt upp i Melodifestivalen

Få svenska stjärnor har fått ett så stort och omedelbart genombrott som komikern Björn Gustafsson. Hans insats som mellanakt i Melodifestivalen anses vara en av de mest lyckade någonsin – och nu är han tillbaka på Mello-scenen. 2024 kommer Björn Gustafsson vara sidekick till Carina Berg.

Men resan tillbaka till Melodifestivalen efter genombrottet har varit lång och lett Björn Gustafsson över hela världen – det här har komikern gjort sedan succén 2008.

Björn Gustafsson fick alla att skratta i Melodifestivalen

2008 var Björn Gustafsson, då nyss fyllda 22 år, mellanakt i Melodifestivalen, medan På spåret-profilen Kristian Luuk var bejublad programledare för andra året på raken. Redan första deltävlingen satte Björn Gustafsson tonen för vad hans mellanaktsunderhållning skulle gå ut på, när han dansade till What is love med mer eller mindre lyckade resultat.

Björn Gustavsson i Melodifestivalen 2008.
Björn GustafssonMelodifestivalen, final, Globen, Stockholm.Genrep 2008-03-14 (c) Karin Törnblom / IBL

Björn Gustafssons sång till Carina Berg

Det var dock när Björn Gustafsson överraskade Kristian Luuks dåvarande fru Carina Berg med en rolig kärlekslåt som det enorma genombrottet kom. I mellanakten sa Björn Gustafsson att han skulle sjunga en låt till en tjej han var kär i, och började sedan sjunga till Carina Berg som satt på första parkett.

Annons

Det har gått 16 år, men låten är fortfarande en klassiker, och Björn Gustafsson har till och med valts in i Melodifestivalens Hall of Fame för det.

Gjorde succé i Parlamentet

I samband med Melodifestivalen hyllades Björn Gustafsson också för sin medverkan i Parlamentet, där flera av hans roligaste inslag har setts miljontals gånger på Youtube. Björn Gustafsson var Sveriges hetaste och mest hyllade komiker.

Björn Gustafsson blev utbränd

De intensiva och plötsliga framgångarna innebar att alla ville ha en bit av Björn Gustafsson – han skulle vara med överallt, bokas in på allt möjligt och vara tillgänglig när som helst. Til slut blev det för mycket för Björn Gustafsson, som blev utbränd, deprimerad och till och med hamnade på psykakuten.

– Det var en kväll när jag ringde hem till mamma och pappa och sa att jag inte orkade mer. Då åkte de upp till Stockholm och körde mig till psykiatriakuten, har Björn Gustafsson berättat för King Magazine 2018.

Annons

Han menar att problemet inte var att han jobbade för mycket, utan att kraven alla hade på honom blev för mycket att hantera.

Björn flyttade utomlands – och hem till Sverige igen

Efter att ha lagt om sitt liv, och ha bott i Norge med sin flickvän i ett år, spelade Björn Gustafsson in svenska The officeKontoret – med Henrik Dorsin. Men en strävan efter att få uppträda på engelska gjorde att Björn till slut flyttade till USA.

– Jag bodde i en Airbnb-lägenhet och gick nybörjarkurser i improvisationsteater. Det var första gången på många år som jag kände mig genuint lycklig. Det var vägen tillbaka. En kille i klassen sa "You're funny, man" och det betydde så jävla mycket. Jag satt i min bil och grät efteråt för att jag var så glad, berättade Björn Gustafsson för King Magazine.

Björn Gustafsson lyckades få visum och skaffade en amerikansk flickvän, och arbetade både i USA och med svenska produktioner i flera år. Så småningom flyttade Björn Gustafsson hem till Sverige igen, och de senaste åren har vi set honom i både film, tv-serier och uppmärksammade SBAB-reklamer tillsammans med Erik Haag.

Annons

Har Björn Gustafsson en flickvän?

I flera år var Björn Gustafsson tillsammans med skådespelarkollegan Alba August. De bodde tillsammans och gjorde också tv-serien Alla utom vi, där de spelade ett par som kämpar med ofrivillig barnlöshet. När de två skulle göra reklam för serien hade de dock hunnit göra slut, men konstaterade att de fortfarande är goda vänner och pratar varje dag.

– Det är så jävla svårt att sätta ord på och svårt att veta vad man har lärt sig. Men man lär sig skitmycket av alla relationer. Jag har växt så mycket med Björn, sa Alba August i Carina Bergfeldt.

Efter uppbrottet har Björn Gustafsson inte gått ut med att han är i en ny relation eller berättat något om en eventuell ny flickvän.

Björn Gustafsson och Erik Haag gjorde Padeldrömmar.
Björn Gustafsson har arbetat mycket med Erik Haag de senaste åren.

Samarbetar med Carina Berg igen

Nu är Björn Gustafsson alltså tillbaka i Melodifestivalen tillsammans med Carina Berg efter alla år. Från början gick det rykten om att Björn Gustafsson också skulle vara programledare, precis som Carina, men nu är han alltså hennes sidekick i stället.

Carina Bergfeldt-intervju med Alba August och Björn Gustafsson om seperationenBrand logo
Carina Bergfeldt-intervju med Alba August och Björn Gustafsson om seperationen
Annons