Björn Gustafsson
Alla utom vi med Alba August och Björn Gustafsson
1:34

Efter reklamen: Alla utom vi med Alba August och Björn Gustafsson

(1:34)

Slå på ljud

deBjörn Gustafssons karriär började som publikuppvärmare för olika tv-produktioner. Det gav honom en audition till Parlamentet på TV4 och en plats i panelen bland Sveriges vassaste komiker. Efter hans debut i programmet fick han stort genomslag och plötsligt öppnades alla dörrar – samtidigt. Han bokades upp på standupklubbar, fick göra massa intervjuer och en rad rollerbjudanden. Alla vill ha en del av Björn Gustafsson och han erbjöds några av Sveriges mest prestigefulla programledaruppdrag i tv. Han är med i Melodifestivalen, Eurovision Song Contest, Guldbaggegalan och Idrottsgalan. Aftonbladet utsåg även Björn Gustafsson till Sveriges roligaste man. Han var då blott 22 år gammal.

Gustafsson var en dundersuccé men kunde inte njuta av framgångarna. Här är allt du vill veta om Björn Gustafsson: Melodifestivalen, kraschen, flickvännen, var han bor och framför allt vad han gör nu.

Björn Gustafsson och Carina Berg i Melodifestivalen

Björn Gustafsson sjunger för Carina Berg.

Under 2008 fick Björn Gustafsson hedersuppdraget att leda Melodifestivalen tillsammans med programledaren Kristian Lukk. Han tog tittarna med storm och hyllades för sin komik. Framför allt ett framträdande fick stor uppmärksamhet. Björn Gustafsson hade tagit fram gitarren och strålkastarna riktades mot Luuks dåvarande flickvän Carina Berg. Han tog då ton och sjöng att han varit kär i Berg sedan han var 17 år.

Björn Gustafsson tillsammans med Kristian Luuk och Carina Berg.

Björn Gustafsson tillsammans med Kristian Luuk och Carina, Berg på en efterfest under Melodifestivalen 2008.

”Carina du är änden på min fantasi, du är brödet man vill lägga korven i”, sjöng han bland annat.

14 år senare kommenterade Carina Berg händelsen och berättade att hon förstod att någonting var i görningen, när strålkastarna riktades mot henne i publiken. Björn Gustafsson var vid tillfället 21 år.

– Så gullig! Han är så fin, säger Berg i podcasten Gynning och Berg – Hittar sig själva, om Gustafssons uppträdande.

Framgången ledde fram till Björn Gustafssons krasch

Efter Björn Gustafssons succé ville alla i Sverige ha en del av honom. Folk smygfotade honom, lämnade ut uppgifter om honom till media och han kände sig ständigt bevakad.

– Det var fruktansvärt. Jag vill inte överdriva, men det var verkligen tumultartat. Under de sista standupgigen jag gjorde strömmade folk till lokalerna, bankade på fönsterrutorna och kunde ha skyltar med mitt namn på, säger han i en intervju med King Magazine.

Han fick hela tiden förfrågningar om att vara med i film och tv. I intervjun beskriver han hur svårt han tyckte det var att välja och att han har svårt att tacka nej. Till slut ledde det fram till att han kraschade, och fick en känsla av derealisation. Han fick hjälp och åt antidepressiv medicin under ett år.

Var bor Björn Gustafsson?

Björn Gustafsson är uppväxt i Göteborg. När han slog igenom i Parlamentet bodde han i Stockholm och även senare under både framgång och kraschen. Efter ett år började han må bättre igen och under inspelningen av den norska julkalendern Nissene over skog och hei träffade han den norska radioprofilen Kristine Riis. Deras kärlek ledde till att han 2011 flyttade till Norge. De bodde tillsammans i hennes lägenhet i Norge i ett år innan det tillsammans flyttade till Stockholm. Björn Gustafsson hade fått en roll i tv-serien Kontoret.

När han är 27 år beslutade han sig dock för att både hitta sig själv och prova sina vingar i USA. Riis och Gustafsson gick då skilda vägar. Innan han åkte till Los Angeles fick komikern Henrik Schyffert med Gustafsson på sista en turné.

Björn Gustafsson

"Standup med Gustafsson och Schyffert" Premiär på Vara konserthus Björn Gustafsson och Henrik Schyffert2013-02-21(c) NYWALL JOACHIM / Aftonbladet / IBL Bildbyrå* * * EXPRESSEN OUT * * *AFTONBLADET / 85215

Aftonbladet/TT

– Det var nog han som fick mig att börja med standup igen, säger Björn Gustafsson till King Magazine.

Komikern gick nybörjarkurser i improvisationsteater i Los Angeles och fick redan efter en månad en agent. Han spelade mindre roller i stora Hollywoodproduktioner som filmerna Spy, Kung Fury, Other Space och tv-serien People of Earth.

31 år gammal flyttade han hem till Sverige igen. Han gjorde då ett reklamjobb för banken SBAB tillsammans med komikerkollegan Erik Haag.

2021 visade han upp sin vindsvåning i Stockholm i Tv4:s inredningsprogram Anders knackar på.

Björn Gustafssons flickvän

Björn Gustafssons flickvän Alba August.

Komikern blev 2019 tillsammans med flickvännen Alba August, som är skådespelerska och artist. De träffades första gången under inspelningen av dramatiseringen av författaren Astrid Lindgrens liv, Unga Astrid, där Alba August spelade huvudrollen och Björn Gustafsson hade en mindre roll.

– Vi träffades första gången under inspelningarna, men började hänga först efteråt, säger Alba August då till Expressen.

Paret fortsatte att arbeta ihop med dramaserien Alla utom vi, som vid samma tid 2011 som paret gjorde slut, hade premiär på discovery+. I serien spelar de rollerna som Hilma och Ola.

– Det blev en viktig grej att vi levde ihop när vi var i den här processen för vi filmade i raketfart. Det krävdes så otroligt mycket förberedelse varje kväll och morgon och det hade inte gått att göra med någon annan. Vi gick in en bubbla och var där ihop. Vi pratade scener och text nästan dygnet runt. Någon utanför den processen hade nog inte haft förståelse för det, säger Alba till Expressen.

Det är inte känt om Björn Gustafsson har träffat någon ny kärlek.

Vad gör Björn Björn Gustafsson i dag?

Björn Gustafsson

Under 2022 hade Björn Gustafsson en roll i den uppmärksammade tv-serien Clark, som handlar om den svenska brottslingen Clark Olofsson och Norrmalmstorgsdramat.

Björn Gustafsson är under 2023 aktuell med den svenska komediserien Padeldrömmar som sänds på TV4 och C more. Där spelar han rollen som Fabian, som tillsammans med Erik Haags karaktär Hasse, bestämmer sig för att förverkliga en dröm och förvandla deras badmintonhall till en padelhall.

I en intervju med P4 Extra i januari 2023 avslöjar Björn Gustafsson dessutom att han precis har avslutat inspelningar av tre projekt. Det blir en ny säsong av Alla utom vi och Padeldrömmar men också en till Ture Sventon-film.

Loreen har fått mångmiljongåva av pojkvännens pappa

Mest läst