0:42

Efter reklamen: Björn Natthiko Lindeblad om sjukdomen ALS

(0:42)

Slå på ljud

Föreläsaren och författaren Björn Natthiko Lindeblad har inspirerat många människor med sin livsresa från civilekonom till buddhistisk munk, som han bland annat berättar om i sin självbiografiska bok Jag kan ha fel. 2018 diagnostiserades Natthiko Lindeblad med den obotliga nervsjukdomen ALS, som bryter ner kroppen successivt. Många förknippar sjukdomen med världskände fysikern Stephen Hawking, som var den person som levt absolut längst med ALS.

I somras fyllde Björn 60 år, men på grund av pandemin och sin sjukdom blev det ingen stor födelsedagsfest. Därför bestämde han sig för att hålla en fest nu istället, både för att fira livet men också för att ta avsked av sina vänner då han blir allt sjukare.

– Jag satt och tänkte lite på hur en begravning kan se ut. Men vad tråkigt att tänka på en begravning där jag inte är med, så jag tänkte att jag vill ha en fest. Min 60-årsdag i somras är ett bra svepskäl, berättar Björn Natthiko Lindeblad i lördagens avsnitt av TV4:s Nyhetsmorgon.

Bästa böckerna att ge bort i present – 10 läsvärda köp!

Trots att han lever med en obotlig sjukdom som kommer bli hans död, så har föreläsaren svårt att inte vara tacksam.

– På många sätt känns det som jag levt tre liv på ett liv. Den första känslan när jag tänker på mitt liv är ”wow, så mycket jag har fått vara med om”, säger han i Nyhetsmorgon.

Firades av Anne Lundberg

Natthiko konstaterar att hans kropp inte är vad den har varit, men att hans liv fortfarande är fyllt av kärlek från vänner och familj.

– Mitt liv är ganska begränsat på det fysiska planet, det mesta man är van vid att kunna göra med sin kropp kan jag inte gör längre. Så livet är ganska fullt av utmaningar på ett praktiskt plan. Me jag känner mig också omgiven av så mycket kärlek, och idag bli kanske något crescendo på kärleksfronten.

Björn Natthikos svåra sjukdomskamp – besluten för sista tiden

Efter festen visade profiler som Anne Lundberg upp firandet av Björn Natthiko Lindeblad.

”Tack för ett hejdundrande kalas kära Natthiko! Så många skratt, så mycket känslor och inte minst så mycket kärlek. En fest jag aldrig, aldrig kommer att glömma”, skriver hon på Instagram, följt av hjärtemojis.

5:00

Efter reklamen: The Storytellers – Lyssna med Louise

(5:00)