Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Björn Skifs om sin stora sorg: ”Panikslagen”

16 aug, 2022 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Björn Skifs är en av Sveriges mest folkkära artister. Hösten 2022 är han dubbelt aktuell – både på tv och på scenen. Men det få vet är att han bär på en stor sorg.
Annons
VIDEO: Största skandalerna från Eurovision song contest genom årenBrand logo
VIDEO: Största skandalerna från Eurovision song contest genom åren

Just nu är Björn Skifs dubbel aktuell. Dels i det nya TV4-programmet Vilket liv! och dels på Hamburger Börs scen. I Vilket liv! är Björn Skifs en av fem huvudpersoner. Inför en fullsatt publik på Oscarsteatern i Stockholm gör programmets programledare Renée Nyberg en djupdykning i de olika huvudpersonernas liv. Det blir spännande överraskningar från tidigare artistkollegor, oväntade återföreningar, och framför allt stora känslor, varvat med livemusik och olika upptåg på scen. Inget program är det andra likt och listan på musiker och skådespelare som dyker upp är lång.

En ung Björn Skifs.

– Vår huvudperson vet inte vad som väntar bakom ridån på Oscarsteatern, men tittarna kan förvänta sig en fullspäckad helkväll där vi kommer att påminnas om några av höjdpunkterna i svensk underhållningshistoria, säger Renée Nyberg, om programmet.

Annons

Björn Skifs på Hamburger Börs

Förutom i tv-rutan är Björn Skifs också aktuell på scenen i höst. Showen En Värld av Skifs har premiär den 6 oktober och spelas under hösten på helt nyrenoverade Hamburger Börs i Stockholm. Föreställningen beskrivs som en ”musikalisk kavalkad tagen direkt ur Skifs värld fylld med nummer och minnen från en otrolig karriär”. Björn har tidigare gjort tre krogshower på Hamburger Börs där den första bejublade föreställningen sattes upp redan 1978, därefter kom showen c/o Ansgar Winsch 1984-1985 följd av Öman & Palm 1989. Den nya föreställningen är skapad av Pernilla Skifs under musikalisk ledning av Hans Gardemar och ett tiomannaband bestående av några av Sveriges absolut bästa musiker.

Svenska popbandet Slam Creepers: Janne Fakt, Björn Skifs med segerpokalen, Lasse Christians, Kenneth Windahl och Lollo Svensson firar segern i Sveriges Radios popbandstävling på Sollidens scen på Skansen i Stockholm, 1966.

– Det ska bli oerhört spännande och lustfyllt att återigen få ställa sig på den här scenen. Det kommer att bli en mycket speciell känsla som jag hoppas kunna förmedla och än en gång få underhålla min publik, har Björn själv berättat.

Annons

Så gammal är Björn Skifs

Björn Skifs, eller Björn Nils Olof Skifs som han heter, är född 20 april 1947 i Vansbro i Järna församling. Musiken kom in hans liv tidigt. Björns pappa, Anders, var nämligen revymakare och Björn ville inte vara sämre. Han spelade trumpet och satte, blott 12 år gammal, upp egna shower, under namnet Rock-Nalle. 1962 bildade han gruppen Slam Creepers men körde också solo. Han uppträdde som sångare i radioprogrammet Opopoppa, turnerade och satte upp krog- och tv-shower, ibland ihop med andra, som Eva Rydberg, Lasse Kühler och Charlie Norman. Han hade också ett nära samarbete med Janne Schaffer, Mike Watson och Claes af Geijerstam.

Musikern och artisten Björn Skifs framför sångbidraget Andra kan väl också se i Melodifestivalen på Cirkus i Stockholm 12 februari 1972.

1972 bildade han gruppen Blåblus som ju, som bekant, fick ett megagenombrott med låten Hooked on a feeling, en låt som hamnade etta på Billboardlistan i USA.

Annons

Björn Skifs låtar

Under åren har Björn Skifs släppt mängder av oförglömliga låtar: Michelangelo, Hooked on a feeling, Håll mitt hjärta, Härligt härligt men farligt farligt, Det blir alltid värre framåt natten, Krama Dej och Break the spell, exempelvis.

Melodifestivalen 1975. Björn Skifs deltog med låten Michelangelo.

Dessutom har han, vid sidan av artisteriet, också haft en lysande karriär som skådespelare. Både på teater- och musikalscenen samt på vita duken. Filmerna Strul, Drömkåken och Joker har alla tre blivit biosuccéer.

Så lång är Björn Skifs

Björn Skifs är, enligt uppgift, 180 centimeter lång. Han bor med sin hustru, Pernilla, i en gul prästgård i Österhaninge söder om Stockholm. Familjen har haft villan i 33 år, de flyttade in den 12 januari 1989.

Annons

Björn Skifs fru och barn

1986 möttes Björn Skifs, 75, och Pernilla Skifs, 57, för första gången, på Cirkus i Stockholm

Björn Skifs och hans Pernilla, 1987.

– Vi möttes i en korridor och det sprakade till, och jag kan inte säga vad det var egentligen, har Pernilla Skifs berättat, om första mötet med maken.

– Det stämmer verkligen. Det var en gnista som hände där, nästan fysisk kände jag. ”Där är hon” sa alla mina nervändar, har Björn deklarerat.

Sångaren och artisten Björn Skifs med sin brud Pernilla Hulting ute på kyrktrappan i samband med vigseln i Sånga kyrka på Färingsö i Mälaren 20 maj 1988.

Björn Skifs såg sedan till att Pernilla fick göra en scen med honom i en tv-produktion där de skulle sitta tillsammans i en raggarbil. Resten är, vad man brukar kalla, historia.

Annons

– När vi hade börjat träffas lite grann så tänkte jag: Kunde jag inte gått och kärat ner mig i Per Lundberg på posten i stället? Det hade varit mycket enklare, har Pernilla sagt i programmet Tilde.

Björn Skifs tillsammans med sin fru Pernilla och barnen Oliver och Jonatan, 1993.

Att leva ett liv i rampljuset har inte alltid varit helt enkelt. Trots det har paret hållit ihop i nära 40 år. De har sönerna Jonathan, 30, och Oliver, 33, tillsammans. Både sönerna har kreativa yrken. Oliver jobbar både som musiker och designer, och Jonathan har valt att syssla med animering.

Det skiljer 18 år mellan Björn och hans hustru, vilket i början fick vissa att höja på ögonbrynen. Paret träffades när Pernilla jobbade som dansare, och fick i början smyga med sin relation. När det blev känt att de var ihop var det många som inte trodde att det skulle hålla, just på grund av åldersskillnaden.

Annons
Pernilla och Björn Skifs under inspelningen av Tilde de Paula Ebys talkshow Tilde, 2022.

– Det var många olyckskorpar som kraxade där. Pernilla var lycksökerska, jag var gubbsjuk. Jag tycker att vi väl någonstans har tagit hål på det där snacket, har Björn Skifs sagt i en intervju med Aftonbladet.

Björn Skifs om pappans hjärtsjukdom och sorgen

Björn Skifs har tidigare varit engagerad i Hjärt-Lungfondens arbete. Och det finns en högst personlig anledning till det, Björns pappa drabbades nämligen av en hjärtinfarkt. Året var 1980. Björn Skifs befann sig i London, mitt i en karriär som pekade spikrakt uppåt efter bland annat en Melodifestivalseger några år tidigare.

Björn Skifs med sonen Oliver, 2022.

– Jag minns det panikslagna ögonblicket när beskedet kom. Jag fick avbryta allt och resa tillbaka till Sverige, till Mora lasarett dit min far hade förts akut, har Björn Skifs berättat för Hjärt-Lungfonden.

Björns pappa överlevde tack och lov infarkten.

1992. Björn Skifs tillsammans med sin mamma Britt och pappa Anders

– Han blev sig aldrig lik efter det hastiga insjuknandet, men vi fick ändå flera fina år tillsammans. Jag tänker ofta på honom. Ser en frisk och stark far framför mig, precis så som han var före hjärtattacken. Jag önskar att han hade kunnat fortsätta vara min starka pappa i många år till.

SE OCKSÅ: Fem favoriter från Femina – Nostalgispecial – 80-talsparBrand logo
SE OCKSÅ: Fem favoriter från Femina – Nostalgispecial – 80-talspar
Annons