Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Björn Skifs rädsla – valt att ta hjälp för problemet

20 aug, 2021 
AvAino Oxblod
FotografPontus Lundahl/TT

Björn Skifs har stått på scen i större delen av sitt liv, men det har kommit med ett högt pris.
Idag har artisten problem med hörseln och använder hörapparater – nu vill han varna andra för att hamna i samma situation.
– Skräcken har alltid varit att bli döv, säger Björn Skifs till Aftonbladet.

Annons
5 saker om Lasse Berghagen som du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Lasse Berghagen som du kanske inte visste

Björn Skifs har varit en offentlig figur sedan 60-talet, och har tillbringat sex decennier på scener runt om i Sverige och världen.

Den långa musikkarriären har nu börjat ta ut sin rätt på 74-åringen, som har fått problem med hörseln. Alla höga ljud under åren har gjort att han tvingas ha hörapparater nu.

– Jag vill gärna slå ett slag för faran med hög volym. Jag har själv utsatt mig för eländet i alla år vilket gör att jag måste ha hörapparater nu. Jag har dessutom tinnitus. Unga människor måste tänka på det där, annars kommer vi få en hörselskadad generation. Många tar inte heller tag i det, men att ha hörapparat är inte mer pinsamt än att ha glasögon, säger Björn Skifs till Aftonbladet.

Björn Skifs rädsla – upptäckten hos läkaren

Han konstaterar att det i hans yrke alltid varit en rädsla för honom att tappa hörsel, och att han fick sig en tankeställare efter ett läkarbesök.

Annons

– Skräcken har alltid varit att bli döv. Men det smög sig på så omärkligt, det var inte förrän jag kollade hörseln i samband med en annan undersökning som det upptäcktes. Ska jag bli döv nu? Jag tyckte ju inte att det var någon fara. Men när jag sedan fick testa hörapparater och tog en promenad till bilen hörde jag plötsligt knastret av grus. Det hade jag inte hört förut så det var bara att resignera. Allt blev plötsligt färgfilm, säger Hooked on a feeling-artisten till tidningen.

Trots hörapparaterna kommer hörseln bara bli sämre, men Björn gör vad han kan för att öva upp hörseln igen.

– Ja, så är det tydligen och det märker jag. Därför har jag hörapparaterna varje vaken stund. Det gäller att stimulera hörselnerverna så mycket som möjligt. Gör man inte det är det precis som en arm man inte använder, då lägger den ner.

Annons