Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Björn Ulvaeus svar på frågan om han är singel – tre månader efter skilsmässan

19 maj, 2022 
AvJohanna Lejon
Fotograftt,
Björn Ulvaeus gick skilda vägar från hustrun Lena tidigare i år. När han nu får frågan om han är singel blir svaret en smula kryptiskt. Läs själva!
Annons
Biosommaren 2022- filmerna du inte vill missaBrand logo
Biosommaren 2022- filmerna du inte vill missa

Björn Ulvaeus är dubbelt aktuell: Den 27 maj 2022, i Queen Elizabeth Olympic Park i London, arrangeras en digital ABBA-konsert med ett liveband och ”abbatarer”, det vill säga hologram av gruppmedlemmarna. Dessutom sätter han upp föreställningen Pippi på Cirkus i sommar på just Cirkus i Stockholm. Pippi på Cirkus är en cirkusmusikal med världspremiär 1 juli 2022. Föreställningen är baserad på en berättelse av Astrid Lindgren bearbetad av Maria Blom, Tilde Björfors och Björn Ulvaeus. I rollen som Pippi ser vi Ida Breimo. Musiken är komponerad av Björns kollega Benny Andersson.

Pippi på Cirkus har premiär den 1 juli 2022

– Att skapa är att till stor del att leka. Man fantiserar, hittar på, låtsas och spelar roller. Det säger sig självt att leken är i centrum mer än någonsin när man skapar en cirkusmusikal med Pippi Långstrump i huvudrollen, berättar Björn Ulvaeus.

Producenten Björn Ulvaeus som skrivit musik, manus och sångtexter och Ida Breimo som spelar Pippi Långstrump, fotograferade på en pressträff inför föreställningen Pippi på Cirkus.

Han fortsätter:

– Men respekten för Astrid Lindgren finns med hela tiden. Allt eftersom arbetet med skrivandet gått framåt med Pippi på Cirkus har jag försökt anamma Astrids språk så mycket det går i sångtexterna. Malin Billing, Astrids barnbarn, som har Pippis dna i ryggmärgen, piskar mig på fingrarna om jag skriver ord som klingar falska ur Pippis mun. En gång i tiden gav jag mig i kast med en annan nationalklenod, Vilhelm Moberg, när Benny Andersson, Lars Rudolfsson och jag skrev Kristina från Duvemåla. Det är med samma djupa respekt jag närmar mig Astrid och hennes Pippi och den respekten känner vi alla som har varit med och skapat Pippi på Cirkus.

Annons

Björn Ulvaeus om relationen med Astrid Lindgren

Björn Ulvaeus har, liksom många andra svenskar, ett starkt band till Astrid Lindgren. De möttes för första gången i slutet av 1960-talet under en lunch i Gamla stan.

– Det var väldigt trevligt, jag var starstruck, förstås!, berättar Björn.

Huruvida Astrid lyssnade på ABBA (och inte bara Mozart) förtäljer icke historien, men klart är att både ABBA och Astrid är två stora stoltheter för vårt land. Nya generationer hittar ständigt till deras verk. Det har de gemensamt.

ABBA 1974: Björn, Agneta, Annefrid och Benny.

För Femina berättar Björn Ulvaeus att han tycker särskilt mycket om Pippi, av alla Astrids klassiska karaktärer. På grund av att hon är en figur med många bottnar. Det finns ett djup i henne.

Annons

– Hon har en slags ensamhet som intresserar mig, slår Björna Ulvaeus fast.

Björn Ulvaeus har passerat pensionsåldern, och ekonomiskt har han sitt på det torra. Vad driver honom att fortsätta arbeta?

– Nyfikenhet! Kreativ nyfikenhet. Att få nos på något man kanske skulle kunna realisera. Då väcks lusten, säger Björn till Titti Schultz i Sveriges radio.

När han inte arbetar, vad gör han då?

– Jag läser mycket. Och lyssnar på böcker, mer och mer. Jag har också lyckan att ha ett gym i lägenheten. Så jag gymmar mycket och håller mig i form. Jag gillar att paddla också.

Björn Ulveaus svar på frågan om han är singel

I intervjun med Björn i Sveriges radio får han frågan, från Titti Schultz, om sitt singelskap. Tidigare i år kom ju beskedet att Björn och Lena skulle gå skilda vägar, efter 41 år tillsammans.

”Vi förblir nära och goda vänner och kommer att fortsätta att fira våra barnbarns födelsedagar och andra familjehögtider tillsammans”, skrev de i ett uttalande.

Lena och Björn Ulvaeus på nypremiären av GES show Stanna världen en stund på Cirkus i Stockholm, 2021.

Titti frågar nu Björn, rakt ut, om han kommer ägna sommaren åt att dejta. Svaret? En smula kryptiskt...

Annons

– Haha, skrattar Björn och fortsätter:

– Ja... alltså det där vet man inte riktigt vad man ska svara på. Inte helt omöjligt.

Det finns någon speciell i ditt liv?

– Det finns många speciella i mitt liv...

Björn Ulvaeus om varför han slutade dricka alkohol

För 15 år sedan slutade Björn Ulvaeus att dricka alkohol.

– Det var en fråga om liv och död, säger han till Sveriges radio.

Han fortsätter:

– Ville jag fortsätta leva var jag tvungen att sluta, och det gjorde jag.

ABBA-avatarer i Dolce & Gabbana-kläder under showen ABBA Voyage.

Han berättar att musikbranschen under en tid var oerhört tillåtande då det kom till alkohol. Det var svårt och jobbigt i längden. Inte bara för Björn utan också för många andra. Under en tid bestämde alkoholen över honom, menar han. Sedan tog han kommandot igen.

Annons

– Jag hade turen, eller vad det nu är, att klara det.

Björn Ulvaeus om ABBA-återföreningen

Den 27 maj är det då dags, för ABBA, eller deras ”abbatarer” att inta London. Men, kommer vi någonsin få se gruppen ABBA, de livs levande personerna Agneta, Björn, Benny och Annefrid, tillsammans på scen igen?

– Det är inte helt omöjligt, slår Björn fast i Sveriges radio.

Annons