barnstjärnor då och nu bröderna lejonhjärta
0:49

Efter reklamen: Kändisarna som medverkat i Småstjärnorna som barn

(0:49)

Slå på ljud

Olle i Alla vi barn i Bullerbyn – Harald Lönnbro

Harald Lönnbro spelade Olle i Alla vi barn i Bullerbyn, och har sedan dess fortsatt som skådespelare. 1999 tog han examen från Teaterhögskolan. Kanske har du sett honom i serier som Hem till byn, Upp till kamp eller en Beck-film utan att veta att det är han?

Britta i Alla vi barn i Bullerbyn – Ellen Demérus

Ellen Demérus spelade Britta i Astrid Lindgren-serien om barnen i Bullerbyn, men fortsatte inte som skådespelare efteråt. Hon blev istället grafisk formgivare och har bland annat gjort pekböcker till barn.

Sune i Sunes jul – Andreas Hoffer

Andreas Hoffer blev snabbt känd i hela landet när han spelade den charmiga Sune i Sunes jul och Sunes sommar. Men trots framgångarna valde Andreas snabbt att lägga skådespelarkarriären på hyllan. Han har utbildat sig till jurist, och senast 2018 var han juridiskt biträde på ett företag i Stockholm.

Anna i Sunes jul – Nina Almlöf

Nina Almlöf spelade Anna i Sunes jul, men gick vidare till att arbeta inom vården efter tiden som barnstjärna. Många känner fortfarande igen henne fast hon passerat 40 år – men har svårt att placera henne.

– De tror att vi har varit kolleger, eller att vi har bott grannar. Då får man säga någonting om Sunes jul, och då blir folk så där att ”ja, men det är ju klart!”, har hon sagt i en intervju med Aftonbladet.

Lasse Berghagens liv i bilder – som du inte sett förut

Mats i Pojken med guldbyxorna – Harald Hamrell

Harald Hamrell var 13 år när han spelade Mats i Pojken med guldbyxorna, och fastnade snabbt för skådespelarvärlden. Än idag har han kontakt med sina gamla kolleger från serien.

– Den fick ju ett enormt genomslag när den kom, det var nästan hysteriskt där ett tag. Jag minns serien med värme, flera av oss håller fortfarande kontakten och möts upp var femte år och äter lite mat och umgås, har Harald Hamrell sagt till Aftonbladet.

Idag är Hamrell en framgångsrik regissör och manusförfattare, med serier som Vår tid är nu.

Jonatan i Bröderna Lejonhjärta Staffan Götestam

Staffan Götestam var förvisso 25 år gammal när han spelade Jonatan i Bröderna Lejonhjärta, men många minns honom som barnskådespelare då Jonatan bara var tonåring i filmen. Efter att ha gjort en film till efter Bröderna Lejonhjärta lämnade han skådespeleriet, men har fortsatt förvalta Astrid Lindgrens arv. Han har både regisserat Nils Karlsson Pyssling-filmen, och var regissören till Pippi Långstrump-föreställningen med Siw Malmkvist.

Berra i Kan du vissla Johanna? – Tobias Swärd

Tobias Swärd kan se sig själv på tv varje julafton, då han spelade Berra i Kan du vissla Johanna?, klassikern som alltid visas efter Kalle Ankas jul. Han var bara sju år gammal när han fick rollen. Tobias har fortsatt som skådespelare, och främst gjort röster till olika dubbningar av film – bland annat gör han rösterna till Vincent Crabbe och Gregory Goyle i Harry Potter-filmerna.

Sågades i Idol – sen slog de igenom

Fanny och Alexander i Fanny och Alexander – Pernilla Wik och Bertil Guve

Pernilla Wik och Bertil Guve är två av de mest ikoniska barnskådespelarna i svensk filmhistoria – de spelade Fanny och Alexander i den Oscarsbelönade Ingmar Bergman-filmen med samma namn. I en intervju med Femina har Pernilla berättat om sina upplevelser av filminspelningen.

– Vi blev väl omhändertagna och jag upplevde aldrig att vi var rädda eller tyckte att Bergman var läskig, jag tyckte han var väldigt glad och skojfrisk. Men han kunde absolut ryta ifrån, man kunde känna i rummet att ”nu är det allvar”.

Pernilla Wik har idag passerat 51 år, och har arbetat både som säljare och drivit företag inom mötebranschen. Idag har hon slagit om och utbildar sig till undersköterska, samtidigt som hon arbetar som massageterapeut.

Bertil Guve, som har arbetat som forskare på KTH och Karolinska institutet, har inte velat tala om filmen eller sin forna skådespelarkarriär i vuxen ålder. På Guldbaggegalan 2018 återförenades dock de två filmsyskonen för att dela ut pris tillsammans.