Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Börje Salming begravd – vännernas sista farväl

21 dec, 2022 
AvSimon Nilsson Larsson
FotografTT
Börje Salming
Under tisdagen fördes Börje Salming till den sista vilan.
Runt 150 personer var på plats för att ta farväl av den älskade hockeyspelaren.
Annons

Hockeylegendaren Börje Salming gick bort i sviterna av ALS i november. Sedan dess har han sörjts av många.

Se Börje Salmings mest minnesvärda ögonblick i karriärenBrand logo
Se Börje Salmings mest minnesvärda ögonblick i karriären

Under tisdagen, den 20 december, hölls en minnesceremoni för honom på Skogskyrkogården i Stockholm. Runt 150 personer fanns där för att ta ett sista farväl, och familjen beslutade att hålla minnesstunden stängd för övriga gäster.

Vännernas fina ord

En av de som var på plats var Agnetha Sjödin, som bor granne med Salming i Nacka. Hon har lagt ut ett inlägg på Instagram där hon berättar om begravningen.

Annons

”Vi tog avsked av Börje idag. Stillsamt och vackert med släkt och vänner. Så mycket kärlek och värme. Och med kärlek minns vi Börje! Ta hand om er vänner. Ta hand om era nära och kära. Kom ihåg att älska!”, skriver hon på sina sociala medier.

En annan person som var där för att säga hej då var fotbollslegendaren Tomas Brolin.

”Idag har vi haft en vacker och fin minnesstund för Börje Salming med familj och vänner. Tack Börje för alla glada och härliga minnen med dig på och utanför rinken. Kärlek till er Alla”, skriver han på Instagram.

Annons

Dottern Biancas tacksamhet för hyllningarna

Det var i somras som Börje Salming berättade att han fått diagnosen ALS. Sjukdomen eskalerade snabbt, och i oktober berättade hans fru Pia Salming att han förlorat talförmågan.

– Det går inte att beskriva. Att se personen du älskar må så här dåligt… och du kan inte göra någonting. Det är en smärta varje dag att se hur dåligt Börje mår. Och den här frustrationen – vi har knappt om tid, sade Pia Salming till Expressen en dryg månad innan han gick bort.

Annons
Börje Salming hedrades med en egen gata i Kiruna.
Börje Salming hedrades med en egen gata i Kiruna.

Innan det tragiska dödsfallet hann han ta emot enorma hyllningar, både i sin gamla hemstad Toronto under Hall of fame-veckan, och i Sverige under Tidernas hockeygala.

– Jag är väldigt tacksam över allt stöd och all kärlek. Jag vet att det har betytt allt för pappa under den här tiden, så jag vill också tacka åt honom, sade hans dotter Bianca Salming.

Börje Salming blev 71 år, och gick bort den 24 november.

Foto: TT

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons