Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Ingemar Stenmark sörjer sin vän Börje Salming: Varit en svår tid

21 dec, 2022 
AvJosefin Westin
FotografTT
Ingemar Stenmark Börje Salming
Hockeylegendaren Börje Salming dog tillföljd av sjukdomen ALS.
Nu har han förts till sin sista vila och sörjs av bland annat vännen och tidigare grannen Ingemar Stenmark:
– Det är sorgligt, säger han till Aftonbladet.
Annons
Se Börje Salmings mest minnesvärda ögonblick i karriärenBrand logo
Se Börje Salmings mest minnesvärda ögonblick i karriären

Börje Salming berörde många när han gick bort till följd av nervsjukdomen ALS i slutet av november 2022. Hela förloppet gick väldigt snabbt. Han gick ut med sin diagnos så sent som i somras.

Hela svenska folket sörjer hockeylegendaren Börje Salming men också hans vänner. I en intervju med Aftonbladet berättar vännen och skidikonen Ingemar Stenmark om sin sorg.

Ingemar Stenmark om Börje Salmings bortgång

Ingemar Stenmark lärde känna Börje Salming utanför hockeyrinken och de var grannar i Vaxholm utanför Stockholm under många år.

– Börje är orsaken till att jag bor där jag bor. Det var 17 år sedan som han sålde halva sin tomt till mig. Jag har känt Börje sedan 1980, jag har känt honom mer än halva livet, säger Ingemar Stenmark till Aftonbladet efter att Börje Salming gått bort.

Ingemar Stenmark och Börje Salming på en biopremiär

Han tog emot beskedet om sin väns bortgång med sorg. Ingemar Stenmark träffade Börje Salming senast i juni och visste att det inte fanns någon återvändo.

Annons

– Men att det skulle gå så snabbt trodde jag inte. Det är så sorgligt. Jag tänker på familjen och det är hemskt för dem. De har haft en svår tid som de har gått igenom.

Så blev Ingemar Stenmark granne med Salming

Börje Salming har tidigare berättat om deras relation och varför han sålde tomten till Ingemar Stenmark.

– När jag hade köpt tomten insåg jag att jag inte behövde all mark. Jag fick ett bud men kom på att det vore kul att ha Ingemar som granne. Så jag ringde honom. Ingemar var i Peru på semester och behövde fundera en stund, säger Börje Salming till Expressen.

Ingemar Stenmark och Börje Salming var grannar
Börje Salmings hus till vänster och Ingemar Stenmarks till höger när de var nybyggda hus.

En timme senare ringde Ingemar Stenmark tillbaka och sa ”jag tar den”. Då hade han inte ens sett tomten. Börje Salming berättar i intervjun att de två litade på varandra så pass mycket att de inte ens skrev några papper på köpet. De skakade hand om ”x antal miljoner”. De skrev dock ett köpekontrakt bra många år senare utifall att ”det kunde bli problem om något hände mig”.

Annons

Börje Salming om att flytta från Vaxholm

När Börje Salming blev pensionär tog han flera beslut, som att sälja av delar av sitt företag ”Salming” men också hans stora hus i Vaxholm och flyttade till en lägenhet i Nacka Strand i Stockholm. Han hade haft hus större delen av sitt liv och ville ha mindre att sköta om. Men i intervjuer berättade Börje Salming att han skulle sakna sin granne Ingemar Stenmark.

Ingemar Stenmark och Börje Salmings hus i Vaxholm
Ingemar Stenmarks (till vänster) och Börje Salmings (till höger) nybyggda villor i Vaxholm 2005.

– Börje var den bästa möjliga grannen och sympatisk och bra på alla sätt. Det var synd att han flyttade därifrån, säger Ingemar Stenmark till Aftonbladet.

Den 20 november 2022 begravdes Börje Salming. Det hölls en privat minnesceremoni på Skogskyrkogården i Stockholm. Enligt Aftonbladet var det ungefär 150 gäster närvarande, bland dem flera sportprofiler men också nära vänner, däribland Agneta Sjödin, som bodde granne med Börje Salming och hans fru Pia Salming i Nacka Strand.

Börje Salming blev 71 år

Annons