Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Börje Salming i tårar med familjen efter starka hyllningen

14 nov, 2022 
AvSimon Nilsson Larsson
FotografTT
Pia och Börje Salming
Hockeylegendaren Börje Salming fick i helgen ta emot en storartad hyllning från sin gamla hemstad Toronto.
Och inte ett öga var torrt.
Annons
Det här är ALS – så utvecklar det sigBrand logo
Det här är ALS – så utvecklar det sig

Börje Salming, 71, och familjen har de senaste dagarna varit i Kanada. Där har de närvarat på Hall of fame-helgen där gamla storspelare inom ishockeysporten hyllas.

En av legendarerna som uppmärksammades var just Börje Salming. Han spelade under 16 säsonger i Toronto Maple Leafs och är mycket älskad i staden. Det märktes också under helgen när han gick ut på isen i Scotiabank Arena för att ta emot publikens jubel.

I somras berättade familjen Salming att Börje drabbats av ALS. Sjukdomen har snabbt blivit värre och han har nu bland annat förlorat talförmågan.

– Det går inte att beskriva. Att se personen du älskar må så här dåligt… och du kan inte göra någonting. Det är en smärta varje dag att se hur dåligt Börje mår. Och den här frustrationen – vi har knappt om tid, sade Pia Salming till Expressen för ungefär en månad sedan.

Annons

Vännen Mats Sundin: ”Väldigt emotionellt”

Under den första hyllningskvällen gick han ut tillsammans med två andra Torontolegendarer: Mats Sundin och Darryl Sittler. Och när Börje Salming presenterades fick han en stående ovation av hela arenan, något som rörde honom och alla andra på plats där till tårar.

– Det var...väldigt emotionellt. Men också fantastiskt att få vara med och få uppleva hur Toronto visar Börje så mycket kärlek, sade Mats Sundin till Sportbladet efter ceremonin.

Börje Salming och Mats Sundin är båda stora profiler i Toronto.
Börje Salming och Mats Sundin är båda stora profiler i Toronto.

Den andra kvällen var enbart tillägnad Börje Salming som gick ut på isen tillsammans med sin familj. En videohyllning om hans storartade karriär spelades och han fick äran att släppa pucken inför matchen.

Applåderna i arenan ville inte ta slut, och tårarna rullade ner för de inblandades kinder.

Annons

Familjens tvekan inför resan

Det var länge oklart om Börje Salming skulle kunna delta under helgen.

– Vi har sagt så här: För varje dag Börje ger tummen upp för att åka, då är hela familjen fast besluten att åka. Säger han dagen innan att han inte vill åka, då åker vi inte. Det är på den nivån vi ligger, berättade hustrun Pia Salming till Expressen inför resan.

Resan hade också ett annat mål. Familjen hämtade nämligen en påfylling av bromsmedicin som de importerar från Kanada.

– Vi har ordnat så det ska komma en laddning medicin till hotellet, så vi kan ta med oss hem. Så det känns jättebra, säger Pia till Expressen.

SE OCKSÅ: Kändisar som lämnat oss 2022Brand logo
SE OCKSÅ: Kändisar som lämnat oss 2022

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons