Video: Hollywoodkändisarna och deras döttrar i samma ålder
0:51

Efter reklamen: Video: Hollywoodkändisarna och deras döttrar i samma ålder

(0:51)

Slå på ljud

Skådespelaren och modellen Brooke Shields var bara 14 år när hon slog igenom stort i kultfilmen Den blå lagunen från 1980. Filmen hade många nakenscener och har senare blivit krediterad med att både utnyttja och bygga Brookes sexuella persona, som bidrog till hennes strålande karriär som kom att följa.

Sedan genombrottet har hon levt ett liv i rampljuset och hon har dessutom massor av stora tv- och filmroller på cv:t.

Nu talar hon ut om ålderismen i branschen och hur döttrarna influerade henne att starta en ”bikinirevolution” i sociala medier.

– Ja, min kropp och min hud är annorlunda än de var när jag var i 20-årsåldern, men det är inte det jag eftersträvar. Jag försöker inte att bli yngre, jag försöker att bli bättre och mer självsäker, berättade hon för tidningen People i en intervju från 2020.

Antonio Banderas hjärtattack: ”Bästa som hänt mig”

Brooke Shields ryter ifrån mot ålderismen

I dag är Brooke 57 år och närmast en ikon i Hollywood. Efter över 40 år i filmindustrin har hon haft en plats på första raden i att åskåda hur synen på kvinnor förändrats (eller kanske snarare inte förändrats) genom åren.

Hon har, under åren, observerat hur kvinnor över 40 långsamt blir osynliga och att synen på mogna kvinnor inte är något annat är ålderism, det vill säga en fördomsfull diskriminering av individer över en viss ålder.

Brooke spelade mot Christopher Atkins i den, numera, kultförklarade filmen Den blå lagunen, som om två skeppsbrutna tonåringar.

Brooke spelade mot Christopher Atkins i den, numera, kultförklarade filmen Den blå lagunen, som om två skeppsbrutna tonåringar.

Moviestore/REX

I en ny intervju i podcasten Verywell mind utvecklar Shields tankarna kring hur synen på mogna kvinnor ser ut i dag:

– Ålderism finns självklart i min bransch och man förväntar sig det. Man borde inte förvänta sig det, men det är så det har varit historiskt. Nästan alla mina vänner satsar och startar nya kapitel och jag insåg att vi inte är representerade, förklarar skådespelaren.

– Självklart tänkte jag inte på det när jag var i 20-årsåldern, det var först när jag passerat 40 som jag tänkte: ”Vänta lite – det finns ingen där ute som vänder sig till mig. De förbiser mig.”

Titanic-regissören motbevisar omtalade teorin: Jack behövde dö

Skådespelarens bikinirevolution: Sexighet är inte bara för unga människor

Vidare under intervjun förklarar hon hur hon vill bidra till att ändra synen på mogna kvinnor till en mer positiv bild. Något som hennes tonårsdöttrar; Rowan Francis Henchy, 19, och Grier Hammond Henchy, 16, hjälpte henne att komma till insikt med på ett konkret sätt. De fick henne nämligen att ändra synsätt... på sin egen kropp.

Fr.v. Rowan Henchy, Brooke Shields och Grier Henchy.

Fr.v. Rowan Henchy, Brooke Shields och Grier Henchy.

Erik Pendzich/Shutterstock

– Förut använde jag de där stora baddräkterna som har så mycket tyg som möjligt. Mina döttrar liksom: 'Mamma, det är löjligt'. Det var genom att se mig själv genom deras ögon och bara glädjas över sådant som min rumpa … Att var 55, och kunna säga: 'Vänta lite, kvinnor över 50 är inte färdiga med livet”, säger hon i podcastavsnittet.

Det var så Brooke Shields hittade självförtroendet att starta en ”bikinirevolution” i sociala medier, där hon helt enkelt postar bilder på sig själv iklädd bikini. Hon vill bevisa att man inte behöver klä sig på ett visst sätt, bara för att man nått en viss ålder. Man bestämmer själv hur åldrandet ska se ut.

Brooke menar att det finns ett stort stigma över kvinnors utseende och en förutbestämd mening om hur deras åldrande ska, eller inte ska, gå till som behöver brytas.

– Sexighet behöver inte bara vara för unga människor, konstaterar hon.

Vi kan inte annat än hålla med, Brooke!

Se också: Så bor supermodellen Elsa Hosk – här är bilderna på det lyxiga hemmet
0:55

Efter reklamen: Se också: Så bor supermodellen Elsa Hosk – här är bilderna på det lyxiga hemmet

(0:55)

Slå på ljud
Mest läst