Carina Bergfeldt - 6 saker du kanske inte visste om journalisten
1:12

Efter reklamen: Carina Bergfeldt - 6 saker du kanske inte visste om journalisten

(1:12)

Slå på ljud

Efter att talibanerna tagit makten i Afghanistan bestämde sig SVT-anställda Carina Bergfeldt att starta en insamling för att hjälpa de utsatta barnen i landet. Programledaren och journalisten skänkte själv 5700 kronor, och uppmuntrade sedan sina följare att skänka 57 kronor var, i hopp om att få ihop lika mycket till.

Men insamlingen fick ett enormt genomslag, och på kort tid var det tiotusentals personer som hade swishat pengar till insamlingen, och välgörenheten hade nått miljongränsen.

Carina Bergfeldt kritiserades efter att ha startat insamlingen, då sådana initiativ går emot SVT:s regler om opartiskhet. I en intervju med Expressen konstaterade Carina att hon för en gångs skull tyckte att ändamålet var viktigare än SVT-regler.

– Som SVT-medarbetare får man egentligen inte tycka någonting om någonting, men i morse så tänkte jag bara ”fuck it, jag gör det”, sa hon i intervjun.

Ordvalet ”fuck it” har fått många att kritisera Bergfeldt för att inte bry sig om SVT:s regler, och röster har höjts både intern på public service och bland följare.

Carina Bergfeldt bemöter kritiken

Nu väljer Carina Bergfeldt att bemöt kritiken med ett långt inlägg på Instagram.

Succé när Carina Bergfeldt trotsar SVTs policy – tackar följarna

”Ni som har följt mig länge har hört frasen ”det finns många andra bra xx också” så ofta att ni nog kan rabbla den i sömnen. För etikavdelningen hade ju rätt. Jag uppskattar verkligen SVT:s opartiskhet, att vi inte ska gynna någon, att folk ska veta att vi inte är köpta, och jag har försökt följa det slaviskt i fem år”, skriver programledaren, som återkommer med sin pratshow Carina Bergfeldt i vår.

Hon konstaterar att hon borde ha formulerat sig annorlunda i intervjun med Expressen, och att det aldrig var hennes mening att strunta i SVT:s regler.

”Jag har ingen avsikt att bli influencer. Jag kommer inte börja smyga in reklam (well, annat än för Bamsefilmen igår då), och jag tror att de som följer mig vet det, de vet var de har mig. Men. För de som inte känner mig vill jag bara tydligt säga att jag INTE tänker ”fuck it” om SVT:s regler. Och att jag inte gjort det på fem år. Däremot kommer jag, min egen icke-genomtänkta formulering till trots, alltid att vara så stolt över er, som tillsammans skänkte över en miljon kronor till akut behövande. Det hade jag aldrig kunnat drömma om”.

Mest läst