Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Carina Bergfeldts bakgrund, karriär och kärleksliv i korthet

05 feb, 2021 
AvNina Nyström
Carina Bergfeldt
Åtta små och stora saker du kanske inte visste om Carina Bergfeldts tidigare karriär, uppväxt och kärlekshistoria med maken Jesper Zølck.
Annons
5 saker du inte visste om Carina BergfeldtBrand logo
5 saker du inte visste om Carina Bergfeldt

Carina Bergfeldt har på kort tid blivit en folkkär profil. Hon hyllas för sin skicklighet som journalist och sin förmåga att berätta svåra saker på ett begripligt sätt. 2019 berörde hon oss alla djupt med sitt starka sommarprat, då hon berättade om sin tuffa uppväxt, präglad av våld, hot och psykisk misshandel. Under barndomen kallade pappan henne för vidrig och värdelös, något som självklart satte djupa sår.

Trots att hon idag, efter år i terapi, insett att pappans hårda ord saknar grund och att skulden inte är hennes, kämpar hon fortfarande med sin självbild och känslan av att vara värd att älskas såväl privat som i sin yrkesroll.

Vägen dit har varit svår och utmanande, men Carina har fått upprättelse – flera gånger om. Nu senast genom uppdraget att få en egen talkshow på bästa sändningstid. Här listar vi några saker du vill veta om Carina Bergfeldt.

Pluggade i Göteborg och New York

Carina Bergfeldt föddes 1980 och växte upp i Götene i Västergötland. Efter några rotlösa år med diverse ströjobb och resor efter studenten, påbörjade Carina sin journalistutbildning vid Göteborg universitet. Under sin studietid läste hon även en period vid Columbia University i New York.

Har fått Stora journalistpriset

Carina Bergfeldt tar emot Stora journalistpriset
Carina Bergfeldt tog emot Stora journalistpriset 2012.

Karriären började på Skaratidningen, men tog snart fart på Aftonbladet och 2012 fick hon Stora journalistpriset, för sin bevakning av Utøya. När hon 2016 fick erbjudandet om tjänsten som Sveriges Televisions utrikeskorrespondent i Washington hade hon aldrig tidigare jobbat med tv.

Annons

Hedersdoktor vid Umeå universitet

2018 utnämndes hon till Hedersdoktor vid Umeå universitet med motiveringen att hon på ett enastående sätt bidrar med en tydlig och begriplig bevakning av vår omvärld.

Har skrivit flera böcker

Carina Bergfeldt är också författare. Hon har skrivit två spänningsromaner: Fadersmord och Fotografiet. Dessutom har hon skrivit reportageböckerna Tre dagar med Ku Klux Klan och Sju dagar kvar att leva: En berättelse om brott och dödsstraff.

Så träffades Carina Bergfeldt och Jesper Zølck

Carinas stora kärlek Jesper är också tv-journalist och arbetade även han i USA, fast för danska TV2. Paret träffades 2017 på en middag med gemensamma vänner och blev blixtförälskade.

– Jag har försökt på nästan alla sätt som går att söndra oss, att skrämma bort honom. Jag trodde inte att jag var värdig den sortens kärlek som han ville ge mig, berättade hon i Sommar i P1.

Sommaren 2019 gifte de sig och vid årsskiftet 2019-2020 lämnade paret USA och flyttade till Stockholm.

Annons

Pratar engelska hemma

När den ena parten är dansk och den andra svensk skulle man kunna tro att det pratas någon typ av egensnickrad mix hemma, men Carina och Jesper pratar engelska med varandra, säkert delvis influerat av deras år i USA.

– Vår relation inleddes på engelska och har fortsatt så, har Carina berättat för DN.

Carina med sonen Hamilton.
Carina med sonen Hamilton.

Så fick sonen Hamilton sitt namn

Efter att ha kämpat med bland annat IVF i två års tid blev Carina mirakulöst gravid på naturlig väg och sonen Hamilton föddes, passande nog, på alla hjärtans dag, 2020.

Hamilton är döpt efter en musikal som handlar om USA:s första finansminister, Alexander Hamilton. Både Carina och Jesper älskar musikalen, som de har sett fyra gånger och ofta drar interna skämt och citat ifrån. Alla andra namn kändes fel, berättade Carina på Instagram i samband med namnavslöjandet.

Annons

”Han var kreativ, han älskade det skrivna ordet, han bekämpade slaveri, han krigade för sitt lands frihet, han var en överlevare utan dess like.”

Carina avslöjade också att musikalen har varit en genomgående röd tråd i parets kärlekshistoria och flera låtar från den har spelat viktiga roller i deras liv tillsammans. Till exempel friade Jesper till Carina genom att citera låten Helpless. Men den kanske finaste referensen av alla är att paret gång på gång spelade Dear Theodosia för bebisen i magen för att tidigt pränta in följande rader:

”I swear that I’ll be around for you. I’ll do whatever it takes. I’ll make a million mistakes. But I will make the world safe and sound for you.”

Skickar kärleksfulla SMS varje morgon

För att försäkra Carina om sin kärlek skickar Jesper, efter varje natt de inte tillbringat tillsammans, ett sms där det står att han älskar henne och att han stannar hos henne, idag också.

Foto: SVT/TT

Källa: DN, Allas

LÄS MER:

Annons