Trendar: InredningMat och dryckResor

SVT:s Carina Bergfeldt hittade en hemlig bror i USA

13 jun, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Carina Bergfeldt, korrespondent för SVT.
Carina Bergfeldt fick i vuxen ålder veta att hon har en sjätte bror. Hennes sökande efter honom resulterade i dokumentären Min hemliga bror.
Annons

Carina Bergfeldt trodde att hon hade fem bröder. För bara ett par månader sedan visade det sig att hon i själva verket hade sex bröder. Det hela började med en semester, ett mystiskt telefonsamtal och ett DNA-prov.

Carina Bergfeldt bor och jobbar i Washington i USA, hon är SVT:s USA-korrespondent och har bott där sedan 2016. Men att hennes band till USA var starkare än så visste hon inte, även om tecknen fanns där.

– När jag var 10 år gammal tog pappa med mig och min storebror på semester i Florida. Där träffade han en kvinna från Colombia, en mörk skönhet, och inledde en semesterromans. Det var inget mer med det sedan och vi åkte hem, berättar Carina Bergfeldt.

Två år gick till en dag när Carinas storebror hörde ett märkligt telefonsamtal där pappans nya fru pratade engelska om att deras pappa skulle ha ett barn i USA. Carina och hennes bror tyckte att det var konstigt men lät saken bero. Han kunde ju ha missuppfattat vad hon sa i telefon och de hade inte den relationen med sin pappa att de kunde fråga honom.

Annons

Mystiskt telefonsamtal om ett hemligt barn

Här kan vi snabbspola till 2016 och ett ettårskalas för Carinas brors barn. Alla bröder var där, liksom pappans förra fru.

– Jag sa att det var kul att så många hade var där och då svarade hon ”Ja, den enda som saknas är er hemliga halvbror”, berättar Carina.

Hon berättade att hon hade pratat med en kvinna i USA som berättade att Carinas pappa hade ett barn med henne och att hon ville att han skulle betala underhåll. Sedan hade kvinnan ringt tillbaka senare och sagt att hon hade träffat en man som skulle ta hand om henne och sonen och att de kunde glömma det.

– Då, för tre år sedan, var huvudet fullt av hundra frågor. Hittade hon bara på? Var det verkligen pappas barn? Varför hade han inte sagt något? Och hur kunde jag hitta honom?

Det här var i samband med att Carina Bergfeldt fick jobb som korrespondent i Washington och allt annat sattes på paus ett tag. Tills förra våren.

Annons

– De olika DNA-sajterna där man kan se släktskap kör med en extremt aggressiv marknadsföring här i USA. Jag köpte ett DNA-test på det största företaget, men blev sittande med det i ett år. Tänk om han fanns i något register. Jag var rädd att få svar – och rädd att inte få svar, berättar Carina Bergfeldt.

Hon bestämde sig för att göra ett reportage om DNA-register och sökande efter släktskap i USA och blev inbjuden till testföretaget för att titta på hennes prover. De fick en träff.

– Hon sa ”Du har ett släktskap vi ska titta på” och mitt hjärta bara slog, dunk, dunk, dunk. Och så visade det sig att det var Håkan som är min sjumänning. Jag blev så besviken. Det var då jag förstod att jag verkligen ville hitta min bror.

Googlade på sin bror – fick 18 300 000 träffar

Men så lätt kunde hon ju inte ge upp. Det finns många företag som sysslar med DNA-tester och hon lämnade in prover till alla. En vecka senare var det bara ett företag som hon inte nedslående fått svar från. Så kom ett mejl. Carina Bergfeldt klickade upp och såg att hon hade 1 098 träffar, 1 097 släktingar och en nära släkting.

Annons

– Jag tänkte att det var väl en till sjumänning, men så poppade det upp – halvbror. Jag ringde min pojkvän och bara skrek i telefonen.

Hon kontaktade sina bröder i Sverige och de började planera hur de skulle kontakta sin halvbror. De visste ju inte ens om han visste om att de fanns. Carina skickade ett meddelande till halvbrodern, som heter Jeffrey Nielsen, på sidan där deras DNA kopplades ihop, men fick inget svar. Allt de visste var hans namn och att han är militär.

– Om man googlar på Jeff Nielsen får man 18 300 000 träffar. Det känns som att jag har gått igenom alla, säger Carina Bergfeldt.

Hon beskriver det som att hon och hennes bröder blev galna, de googlade Jeff Nielsen och alla militära titlar de kunde komma på. Plötsligt hittade de honom, genom en av hans vänners Facebook-sida. Så hon skickade ett nytt meddelande.

Hon kunde se att han läst meddelandet men fick inget svar. Senare berättade han själv att han trott att det var en bedragare som hävdade att de var släkt och sedan skulle be om pengar.

Annons

Till slut svarade han och de fick kontakt för första gången. Han loggade in på DNA-sajten och fick svart på vitt – han hade en svensk halvsyster.

Ett av Carina Bergfeldts och Jeff Nielsens första möten. Från dokumentären Min hemliga bror, SVT.
Ett av Carina Bergfeldts och Jeff Nielsens första möten. Från dokumentären Min hemliga bror, SVT.

– Vi träffades i Washington och jag var så nervös när jag satt och väntade. Jag såg direkt att det var han, vi har en likadan glugg mellan tänderna. Och skrattgropar.

Carina berättar att samtalet de hade under middagen var det ärligaste hon någonsin hade haft med någon. De har gått miste om 28 år för att andra har valt åt dem, men nu hade de fått chansen att ta igen den förlorade tiden.

Jeff Nielsen hade ingen aning om att hans pappa inte var hans biologiska pappa. Han hade varit intresserad av att få veta mer om sin mammas ursprung, det var därför han hade lämnat in sitt DNA till sajten. Hans pappa som är dansk, kändes inte lika intressant att undersöka. Och när han fick svar att han på sin pappas sida härstammade från Norge eller Sverige tänkte han att det var tillräckligt nära Danmark.

Annons

Blev dokumentären Min hemliga bror

Carina berättar också att hon har kommit närmare sina andra syskon tack vare Jeff. De har en syskongrupp på Facebook där de hörs varannan eller var tredje dag och delar med sig av sina liv. Eftersom alla vill att Jeff ska känna sig inkluderad har också de övriga syskonen fått en närmare relation.

Nu stundar Carinas bröllop i sommar, ett bröllop med guldkant. Då ska nämligen hennes halvbror resa från USA till Sverige för ett riktigt syskon-bonanza.

Inslaget till Aktuellt förvandlades till dokumentären Min hemliga bror. Först tyckte Carina Bergfeldt att det kändes självupptaget och märkligt att göra det hela till en dokumentär, men gensvaret säger annorlunda.

– Det är väldigt häftigt! Jag har fått så mycket fina historier där folk berättar om försvunna halvsyskon som de har hittat. Eller familjer där man har vägrat att ta emot en tidigare försvunnen släkting, och motsatsen där de mottagits med öppna armar. Jag är så tacksam för alla som hört av sig. Det är verkligen en jättebonus att så många har engagerat sig.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Du kan se dokumentären Min hemliga bror på SVT Play.

 

Läs mer:

 

Annons