Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Carolas kamp för att få en dotter – fick först nej

22 feb, 2023 
AvAino Oxblod
FotografSANDBERG MAGNUS/Aftonbladet
Carola Häggkvist längtade efter att bli mamma igen, men insåg att hon inte hittade en man hon ville ha barn med.
Därför bestämde hon sig för att adoptera – men det var nära att hon hann bli för gammal.
– Jag ställde mig i kön men då var det inte tillåtet för ensamstående att adoptera, berättar hon i en intervju med Elle.
Annons
Carola Häggkvist om sin medverkan i Stjärnorna på slottetBrand logo
Carola Häggkvist om sin medverkan i Stjärnorna på slottet

När folkkära stjärnan Carola hade skilt sig från maken Runar Sögaard 2000 visste hon att hon ville få fler barn. Hon hade sonen Amadeus med exmaken, men kände att det fanns en längtan efter att bli mamma igen.

Men eftersom hon inte hade en man i sitt liv som hon ville skaffa barn med bestämde hon sig för att adoptera ett barn i stället.

– Bara tanken – det finns en möjlighet att få bli mamma till ett barn som redan finns och inte har föräldrar – den är så stor. Den har funnits med sedan jag blev fadder 1985. Jag ställde mig i kön men då var det inte tillåtet för ensamstående att adoptera. När det ändrades hann jag skicka in pappren i sista sekund innan jag blev för gammal. Det gick igenom, berättar hon i en intervju med Elle.

Annons

Carola ville adoptera två andra barn

I dag är hon stolt mamma till dottern Zoe, men innan det blev klart att hon var Carolas dotter så ansökte artisten om att adoptera två andra barn, som hon nekades. De barnen tänker hon fortfarande på.

– Jag ansökte faktiskt om att få bli mamma åt två barn. På intervjun på kommunen vädjade jag till dem att inte se den kända Carola utan en människa med ett mammahjärta. Det gick bra, jag var övertygad om att de skulle säga ja. Men några veckor senare kom beskedet: nej. Det var en chock. I dag kan jag förstå det, men jag tänker ändå på att det fanns två äldre syskon till Zoe. Hon blev omhändertagen i en kåkstad, svårt undernärd, hon höll på att dö. Hon fick vitaminer och mediciner och överlevde precis. Men de andra två barnen vet vi ingenting om i dag. Det sörjer jag, säger hon till Elle.

Zoe har hunnit bli 14 år gammal, och har en nära relation med sin mamma. Trots att Carola gjort allt hon kunnat för dottern kan hon inte låta bli att ha dåligt samvete för att hon inte hunnit vara ännu mer närvarande som förälder.

– Jag har haft ett ständigt dåligt samvete eftersom jag jobbar så mycket. Ibland har jag känt att jag inte räckt till. Ibland har jag verkligen önskat att jag hade haft min mamma och pappa i livet, och en man, och några anställda, haha!

Carola med sina barn Zoe och Amadeus.
Annons