Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så blev Carola störst i Sverige: “Det är bara hon och Zlatan”

13 jan, 2023 
AvAINO OXBLOD
FotografTT
Carola, vinner med låten Främling.
Det har gått 40 år sedan Carola Häggkvist vann Melodifestivalen med låten Främling och tog hela svenska folket med storm.
Annons
Carola Häggkvists stilresa genom årenBrand logo
Carola Häggkvists stilresa genom åren

Lördagskvällen den 26 februari 1983 kliver en gulklädd 16-åring upp på Palladiums scen i Malmö. Hon heter Carola Häggkvist och på 2 minuter och 57 sekunder tar hon och låten Främling hela svenska folket med storm.

40 år har gått sedan Carola Häggkvist äntrade Melodifestivalens scen, och fortfarande är hon en av Sveriges största artister. Men vad gjorde egentligen att den unga artisten fick det genomslag hon fick?

Carola Häggkvist

Vem? Carola Häggkvist.

Varför? Det är 40 år sedan hon vann Melodifestivalen 1983.

Vad? Stjärnans ikoniska genombrott med Främling födde Sveriges starkast lysande stjärna.

Journalisten Andreas Ekström, som 2012 skrev boken Främling: En bok om Carola tillsammans med journalistkollegan Johanna Koljonen, pekar på flera olika faktorer som gjorde Carola till den superstjärna hon snabbt blev 1983.

Annons

– Den första förklaringen är hennes unika egenskaper som artist, som fanns redan då. Hon var en enorm kraft på scenen, och redan då en ovanlig gestalt i offentligheten med sin gudstro, säger And­reas Ekström.

Carola vinner med Främling i Melodifestivalen, 1983.
Carola vinner med Främling i Melodifestivalen, 1983.

Han menar också att medielandskapets utseende påverkade Carolas kändisskap. Det fanns bara två tv-kanaler, och när Carola tävlade i Eurovision song contest i München två månader efter vinsten i svenska Melodifestivalen sågs hon av 6,1 miljoner svenskar – 84 procent av den dåtida svenska befolkningen.

– Den typen av genomslag i dag är omöjligt, inte för att det inte kan komma en lika speciell artist, men klimatet ser annorlunda ut. Det finns inte längre den typen av massmediala samlingspunkter, säger Andreas Ekström.

Annons

Det dröjde inte länge innan Carola Häggkvist blev bara Carola – och i dag är hon en av få svenskar som identifieras med bara sitt förnamn.

– Det gäller att ha ett tillräckligt ovanligt förnamn, och en tillräckligt stark personlighet. I Sverige är det bara hon och Zlatan, säger han.

Doreen Månsson hade inte hunnit fylla nio år när hon såg Carola i Melodifestivalen 1983, och blev tagen av Carolas karisma och röst. För den blivande SVT-profilen var det också omvälvande med en idol som delade hennes gudstro.

Carola Häggkvist.
Nu är det 40 år sedan Carola slog igenom med Främling – och blev känd för hela Sverige.

– Jag är uppvuxen kristet, och jag tror att många kom till tro, förstärkte sin tro eller i alla fall blev nyfikna på tron på grund av henne. Det är otroligt provocerande för många att vara uttalat religiös i det här landet. Jag tyckte det var härligt att höra någon prata om tro på det sättet.

Annons

I dag är Doreen och Carola nära vänner, och hon har med egna ögon sett artisten hantera både hyllningar, kritik och hat – saker hon hon levt med i 40 år.

– Hon slog igenom så ung, och hela Sverige har följt henne så troget. Hon är så lätt att smasha. Men när folk ska ha åsikter borde de tänka på att platsen de vill dra ner henne ifrån, den har hon inte satt sig själv på. Hon vill sjunga och underhålla.

4 gånger Carola skapat rubriker

2005 kastade blommor

Carola Häggkvist slänger ut blommor i publiken.
Carola Häggkvist slänger ut blommor i publiken.

Mitt under Allsång På Skansen slet Carola upp en planta med rötter och jord ur Solliden-scenens rabatt och kastade ut den i publikhavet. Efteråt har hon förklarat tilltaget med att hon dels var aningen knockad av kortison, dels ”hade flow”.

Annons

2000 singel i tv

Carola Häggkvist, t-shirt med text Ledig.
Carola Häggkvist medverkade i svenska melodifestival som programledare. Hon bar en blinkande t-shirt med texten LEDIG.

Nyskild var Carola programledare i Melodifesti­valen. För att sätta stopp för alla spekulationer – kom hon klädd i svart t-shirt med ordet LEDIG över bröstet.

2006 bröt en tand

Carola Häggkvist 2006.
Carola Häggkvist 2006.

Bara minuter före framträdandet i ­finalen av Eurovision song contest går Carolas klack av – och innan dess hade hon slagit av en tand.

Annons

– Jag får ett sms sent: ”Kom till mitt rum.” Så öppnas dörren och där står människan utan en halv framtand. Carola har fått feeling, sjungit lite i en flaska av glas och slagit av en halv tand, berättade stylisten Rickard Engfors.

2016 Åker tunnelbana

Carola Häggkvist.
Carola Häggkvist.

Carola fastnade i trafiken mitt under en snöstorm – och för att hinna till sin egen pressrelease valde hon att åka tunnelbana för första gången på 34 år. Hon konstaterade att hon kände igen ”de sköna dofterna” i underjorden.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

5 snabba med Carola om artisterietBrand logo
5 snabba med Carola om artisteriet
Annons