Bebeto Matthews

Under 20 års tid utgav sig företaget Nxivm för att syssla med självhjälp – men i själva verket dolde sig mörka hemligheter under ytan. Grundaren Keith Raniere och hans högra hand, tidigare Smallville-skådespelerskan Allison Mack greps 2018 för trafficking, efter att ha tvingat kvinnor att brännmärkas och ta nakenbilder.

En av de som sögs in i sexkulten var "Dynastin"-skådespelerskan Catherine Oxenbergs dotter, India Oxenberg. Hon minns fortfarande den fruktansvärda kvällen i januari 2016, då det var hennes tur att ta steget in i den inre kretsen, DOS. Hon fick klä av sig helt naken, och tillsammans med en grupp andra kvinnor fördes hon in i ett rum med ett bord i.

India Oxenberg 2004.

Picture Perfect/REX

– Det var två kvinnor som höll mina händer och fötter så att jag inte skulle skaka, minns Oxenberg.

Catherine Oxenberg fick rädda dottern ur sexkulten

För People berättar hon hur hon minns lukten av bränt kött när hon brännmärktes – men att det inte var smärtan som fick henne att gråta. Det var tvånget.

– Omständigheterna pressade oss till bristningsgränsen, så till den grad att man trodde att man själv tog beslutet att bli märkt.

– Folk undrar hur det kan hända, men det händer inte omedelbart. Det är en långsam väg med indoktrinering och grooming.

Många känner igen Catherine Oxenberg så här, från när hon var med i Dynastin.

Kobal/REX

Mamman Catherine Oxenberg visste att hon var sin dotters enda chans att ta sig ur sekten, då Raniere och Mack hade både inflytande och utpressningsmaterial mot dottern.

– Jag var livrädd, men det spelade ingen roll om jag var rädd. Jag visste vad jag stod mot. Jag visste att ingen hade vågat göra vad jag gjorde för att kulten hade förstört deras ekonomi. Jag var tvungen att rädda min dotter, säger hon till People.

I dag står India Oxenberg i tacksamhetsskuld till sin mamma.

– Jag kan inte förklara hur tacksam jag är för det. Sanningen är att jag inte kunde se min framtid när jag var där. Jag tänkte att jag skulle vara där för alltid.

Läs mer:

Eva Dahlgrens sorg efter Marie Fredriksson – rörande minnet

11 oväntade saker du inte visste om Jenny Strömstedt

Mamma mia-stjärnans kyss med gifta kollegan – slår tillbaka mot otroheten

Mer läsning

Femina