Jenny Strömstedt

Din bok handlar om 17 unga som gjort världen bättre, vilket är ditt eget stoltaste avtryck som barn?

– Jag önskar jag kunde säga något storslaget eller altruistiskt utöver Operation dagsverke, men jag spelade mest volleyboll och släpade runt på en jättestor cello. Jag var dock samhällsintresserad och tvingade hela klassen att klä ut sig till kondomer när det var kostymtävling på högstadiet. De levande kondomerna bildade sedan ordet ”Aidsdelegationen".

Vilket råd skulle du vilja ge ditt 17-åriga jag?

Åh, kanske att veta mitt värde mer än jag gjorde. Mitt feministiska uppvaknande kom först några år senare. Jag hade behövt genusglasögonen för att förstå varför vi tjejer underordnade oss killarna, hade ångest över att inte passa in i skönhetsnormen eller varför vi straffades när vi pratade för mycket och för högt.

Vilken drömintervju har du ännu inte gjort?

– Väldigt många. Jag skulle vilja åka runt i världen och intervjua män som hatar, eller i vilket fall förtrycker, kvinnor för att ta reda på varför de anser detta nödvändigt. Sen har jag en obotlig crusch på Colin Firth och måste försöka fixa fem minuter i samma rum på någon pressträff innan jag pensionerar mig.

Vilken app är den första du öppnar på morgonen?

– DN och Svenskan. Sen Instagram.

Vad har du alltid i handväskan?

– Linser, tamponger, lite smink, plånbok, nycklar, passerkort och hörlurar.

Ditt sämsta köp?

– Ett par svindyra mockabyxor jag köpte I New York i början på 90-talet fast jag var student och superpank. Min snälla syrra förstod att mitt liv hängde på dessa brallor, telegraferade över pengar och sen använde jag dem en kväll och aldrig mer.

Vilken film har du sett fler än tre gånger?

– Love Actually. Den är hopplöst daterad i sina fördomar om män och kvinnor men också alldeles, alldeles underbar. Jag och alla tjejerna i familjen har som tradition att se den dagen före julafton.

Vem var du i ABBA?

– Agnetha. Oh, den kärleken!

Vilken person död eller levande skulle du vilja äta middag med?

– Jag skulle välja någon av de jag skrivit om i boken. Gloria Ray Karlmark kanske, för att lyssna till hennes erfarenheter och dagens BLM-rörelse.

Vilket relationsråd är det bästa du och Niklas fått under tv-serien Tillsammans med Strömstedts - och av vem?

– Det kom från terapeuten Tommy och handlar om hur man kan lösa vardagspusslet, som så ofta upplevs ojämställt, genom att ställa frågan: "Hur gör vi med det här?" Till exempel: "Hur gör vi med julmaten i år tycker du?”. Då får den andre bollen i knät utan att känna sig trängd.

Ditt starkaste kulturtips i höst?

– I all enkelhet kan man slinka in på Nationalmuseum och se Pär Engsheden och Sara Danius Nobelklänningar. Samt äta lunch på Fredrik Erikssons Atrium. Mat är också kultur.

Jenny Strömstedt

  • Namn: Jenny Strömstedt.
  • Ålder: 48.
  • Familj: Maken Niklas Strömstedt, tre döttrar och bonusbarn.
  • Gör: Journalist och författare.
  • Aktuell: Med boken Barn som förändrat världen

Läs mer:

Carina Bergs tårar efter beslutet med familjen

Alicia Vikander om nya livssituationen med Michael Fassbender

Sno stilen av Mia Skäringer – 7 looks att inspireras av

Mer läsning

Femina