Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Cecilia Frodes hälsokamp: ”Migrän varje dag”

23 nov, 2022 
AvSimon Nilsson Larsson
FotografJimmy Wixtröm/Aftonbladet/TT
Cecilia Frode
Skådespelaren Cecilia Frode tvingades till sjukskrivning efter att ha hamnat i fysisk obalans.
– Jag kände inte igen mig själv och fick det som folk kallar för hjärndimma, säger hon till Aftonbladet.
Annons

Med roller i filmer som Tårgeneralen, Tillsammans och Klassfesten, för vilken hon tilldelades en Guldbagge, har Cecilia Frode en självklar plats som stjärna på den svenska skådishimlen.

Därför är du extra trött just nuBrand logo
Därför är du extra trött just nu

Under den senaste tiden har hon också uppmärksammats i ett annat sammanhang, nämligen i Filip Hammars och Fredrik Wikingssons frågesportsprogram Alla mot alla där hon tävlar med journalisten Janne Josefsson.

”Jag gick sakta men säkert mot väggen utan att förstå det själv”

Cecilia Frode har också gjort egna produktioner, som tv-teatrarna Ängelen från 2003 och En stjärt på himlen som hade premiär för 15 år sedan.

I en intervju med Aftonbladet berättar hon nu om den stora hälsokampen hon utkämpade under arbetet med den sistnämnda uppsättningen.

Annons

– Jag ville se om jag kunde skriva ytterligare en föreställning. Det kunde jag, men skillnaden var att denna gång var jag nybliven förälder. Jag skrev och ammade och repeterade och satte ihop hela föreställningen. Men jag hade behövt återhämta mig mer än vad jag gjorde. Jag gick sakta men säkert mot väggen utan att förstå det själv. Men jag är en ardennerhäst så någon måste se mig rakt i ögonen och säga ”vila!”, säger hon till tidningen.

Hon fortsätter:

– Jag var i sådan obalans och hade migrän varje dag. Däremot är jag född med det, men då var det extra mycket. Jag fick yrsel och minnessvårigheter, det var alla utmattningssymptom på en och samma gång. Men är man den personlighetstyp jag är så känner man inte efter. Jag sov för lite och fattade inte hur allvarligt det var. Det gjorde jag inte förrän jag hade varit dålig väldigt länge.

Var tvungen att sjukskriva sig

Det skulle ta år innan Cecilia Frode kände att gränsen var nådd och att hon var tvungen att göra något åt saken. Hon uppsökte sjukvård och blev mer eller mindre beordrad att ta det lugnt ett tag.

– Jag förstod det nog inte själv förrän 2018. Det var inte så att jag svimmade av, det var bara en enorm trötthet. Jag kände inte igen mig själv och fick det som folk kallar för hjärndimma. Då gick jag till doktorn som ville sjukskriva mig och sa att jag måste vila, säger skådespelaren och berättar att hon mår väldigt bra i dag.

Se 5 kändispar du inte visste har barn ihopBrand logo
Se 5 kändispar du inte visste har barn ihop

Foto: TT

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons