Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Celeste Barber om kroppshånet: Dietkulturen kallade smalhet för hälsa

03 apr, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografRichard Milnes/Shutterstock, Instagram
Instagramfenomenet Celeste Barber har jobbat aktivt med att belysa fallgropar på sociala medier.
Nu berättar hon om synen på hälsa, den nya komedieserien på Netflix och hur hon imponeras av sina två bonusdöttrar.
– För fem år sedan, marknadsfördes hälsokulturen som kroppshån. Det var inte hälsa, det var en dietkultur, säger hon till Women's Health.
Annons
VIDEO: Komikern Celeste Barber driver med kändisarnas InstagramvideorBrand logo
VIDEO: Komikern Celeste Barber driver med kändisarnas Instagramvideor

Den australiensiska komikern Celeste Barber har länge hyllats för sina klockrena (och hysteriskt roliga) tolkningar av kändisarnas poserade bilder och videor på Instagram.

Sedan hennes underhållande innehåll blev viralt 2017, har hon blivit något man närmast kan kalla ett internetfenomen.

Men nu ser vi henne i ett annat sammanhang. Celeste är nämligen aktuell i en ny komediserie på Netflix; Wellmania.

”När en framgångsrik matskribent får hälsoproblem måste hon tänka om kring sin vilda livsstil och beslutar att börja leva sunt – även om det blir hennes död”, så beskrivs seriens handling hos streamingjätten.

Men hur ser Celeste Barber själv på ämnet hälsa? Det berättar hon i en ny öppenhjärtig intervju med tidningen Women's Health.

Annons

Celeste Barber om kroppshånet: Dietkulturen pushades

Tv-serien Wellmania har redan hyllats för dess träffsäkra humor, i skildringen av obekväma sanningar kopplade till hälsa och hälsoindustrin.

Tidningen beskriver hur serien framkallar ifrågasättande tankar kring vem som egentligen tjänar på att du investerar i en hälsosam livsstil, i jakten på ett kanske ouppnåeligt resultat.

Instagramfenomenet Celeste kan relatera till dessa frågeställningar.

– För fem år sedan, hälsokulturen pushades som kroppshån. Det var inte hälsa, det var en dietkultur. Dietkulturen tog idéen om hälsa och förvandlade det till mantrat: ”om du är smal är du lycklig.” [...] Då, på den tiden, var det: ”Om du mår dåligt över hur du ser ut och känner dig, ta en hälsoshake så blir allt bättre. Om din make är otrogen? Ta ett piller så du tappar vikt, så kommer han sluta bedra dig”, säger hon till magasinet.

Celeste Barbers okända diagnos: ”Måste tänka på min mentala hälsa”

I hennes populära inlägg på Instagram belyser Barber hur iscensatta kändisarnas åtråvärda liv är, genom att sätta fingret på hur de porträtterar sig själva i sociala medier.

Annons

Hon berättar att hon genomgått två stora livshändelser som format hennes syn på hälsa, och bidragit till en mer holistisk syn på vad begreppet egentligen innebär – hur hälsa och mental hälsa hänger samman.

– Jag har alltid behövt hålla min mentala hälsa i check. Jag har ADHD – fick diagnosen som väldigt ung – och jag har avstått mediciner i flera år. Jag blev väldigt ångestfylld, vilket delvis kunde förklaras ac medicinen, så jag har behövt bearbeta det. När jag var 25 genomgick jag en stor hjärtoperation, vilket innabar att jag blev tvungen att intresserad mig för min fysiska hälsa också.

Komikern berättar att hon ser ljust på framtiden och sättet dagens ungdomar approcherar ämnet.

– Jag blir taggad för den yngre generationen. Jag har två bonusdöttrar som är 21 och 23, och de har verkligen hälsotänk. De är ärliga med vad de behöver, vilka förväntningar som ligger på dem och hur mycket de är villiga att ge av sig själva. De är väldigt insnöade på självhjälp och den mentala hälsan. Jag känner mig upprymd för deras skull. Och jag känner att jag snart är där själv, när jag anammar deras tänk.

SE OCKSÅ: Så träffade Johanna Nordström sin kärlekBrand logo
SE OCKSÅ: Så träffade Johanna Nordström sin kärlek

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons