charlotte kalla
VIDEO: Se 7 vinster för Charlotte Kalla
1:55

Efter reklamen: VIDEO: Se 7 vinster för Charlotte Kalla

(1:55)

Slå på ljud

En av våra största idrottslegendarer, Charlotte Kalla, gjorde sin debut i världscupen 2006 och några år senare kom det stora genombrottet för längdskidåkaren i samband med Tour de Ski. Sedan väntade stora framgångar för Kalla. I OS vann hon tre guld och sammanlagt nio medaljer. Hon blev världsmästare tre gånger och vann totalt tretton VM-medaljer.

Kalla bekräftar avskedet

Men i våras möttes vi av det sorgsna beskedet att Charlotte Kalla skulle avsluta sin ikoniska karriär som längdskidåkare. På sociala medier bekräftade hon sitt avsked och skrev:

"Det har inte varit ett enkelt beslut men i slutändan vägde nyfikenheten på livet utanför elitidrotten tyngre än det som en fortsatt satsning skulle innebära".

Nu fyra månader senare öppnar den forna längdskidåkaren upp sig om svårigheterna i nya livet efter elitidrotten.

Charlotte Kalla om att känna sig ensam

För Charlotte Kalla har det varit en acklimatisering kring att hitta ett nytt sammanhang när hon inte längre har elitidrotten som styr hennes tid. Även om Kalla har fullt upp i dag med olika projekt så kan hon känna sig ensam. Eftersom hon inte har några arbetskamrater som hon ser dagligen och bara kan ta en kaffe med.

– Var hittar jag mitt sammanhang i dag?, undrar hon. Det är en acklimatisering kring hur jag ska lägga upp mina dagar när jag inte längre har träningen som styr min tid. Jag har inga problem med att fylla kvällar och helger, men på dagarna gäller det att hitta bra rutiner. Där har jag ett jobb att göra, säger hon i en intervju med Wellness.

charlotte kalla

Charlotte Kalla kysser sin guldmedalj vid Skid-VM 2015.

Charlotte Kallas oro för att skaffa barn efter karriären

”Man är ju bara människa”

Hennes självbild är något hon har jobbat mycket med under karriären och i det nya livet efter avskedet. På frågan om vad gör det med självbilden att inte längre vara elitidrottare svarar hon:

– Jag har jobbat mycket med min psykolog Thomas och det har varit värdefullt för att ta reda på vem jag är. Det är ett arbete som jag gjort parallellt med idrottskarriären och något som man aldrig blir helt färdig med.

Under arbetet med självbilden så Charlotte fått massvis med insikter. Bland annat en viktig sak som handlar om att ens tankar inte är farliga – utan att man kan välja vilka tankar och känslor man vill vara med.

– Man får större förståelse för varför man känner som man gör i olika situationer. Man är ju bara människa, säger hon och fortsätter:

– Orättvisa tankar kan stjälpa mycket, om man exempelvis är för hård med sig själv och sätter för höga krav. Samtidigt kan rätt tankar hjälpa en väldigt mycket när man vill åstadkomma något.

Charlotte Kalla

Charlotte Kallas glädjerop efter att hon vunnit Tour De Ski 2008.

SE OCKSÅ: Här är alla deltagare i Mästarnas mästare 2023
1:9

Efter reklamen: SE OCKSÅ: Här är alla deltagare i Mästarnas mästare 2023

(1:9)

Slå på ljud
Mest läst