När prinsessan Madeleine och Chris O'Neill gifte sig 2013 valde Chris att inte ta en prinstitel, för att han ville fortsätta sin karriär som affärsman. Han hade då jobbat på finansföretaget Noster Capital, men valde att starta egna företaget Wilton Payments samma år som han gifte in sig i det svenska kungahuset.

I augusti rapporterade Expressen att O'Neills företag Wilton Payments gått med förlust i flera år. Bolaget var dessutom så litet att det inte behövde upprätta en fullständig årsredovisning.

Samtidigt har Chris O'Neill varit med och drivit flera andra företag – som inte heller går bra. Expressen avslöjar nu att två av företagen han drivit från Florida, där hela familjen nu bor, har lagts ner helt. Företagen Wilton Partners LLC, grundat 2008, och Warwick Partners LLC, grundat 2014, har alltså båda gått i graven med Chris vid rodret.

Utöver det har Chris också valt att lämna sina framträdande roller i ytterligare två bolag, sedan april förra året.

Företagens kontaktperson, juristen Timothy Hanlon, har avböjt att kommentera varför ändringarna gjorts.

Hovets kommentar efter Chris affärsbeslut

Hovets informationschef Margareta Thorgren skriver i en kommentar till tidningen:

”Herr O’Neill har rad olika bolag som används för att hålla investeringar och andra tillgångar. När de sedan inte längre behövs, löses de upp – vilket är vad man kan förvänta sig. Förutom det ändrar herr O’Neill från exekutiva till icke-exekutiva roller inom vissa (icke-operativa) investmentbolag. De här ändringarna har ingen inverkan på hans aktieägarstatus.”

I en intervju med King Magazine har Chris O'Neill berättat om utmaningarna med att driva bolag.

– Man blir aldrig duktig på det. Det finns ett talesätt: Varje gång du tror att du hittat nyckeln till marknaden byter marknaden lås. Det är ett livslångt lärande, fullt av misstag och med få stora segrar. Men det är en väldigt intellektuellt stimulerande uppgift: Du måste försöka förstå mängder av olika företag och marknader. När du gjort det tillräckligt länge utvecklar du en instinkt, och jag antar att de som handlar bäst är de som har utvecklat den bästa instinkten, har han sagt.

Läs mer:

Hovets svar om prinsessan Madeleines framtid – efter beslutet

Amerikanernas chock över prinsessan Sofias tredje graviditet

Victoria och Madeleine bär årets trendigaste örhängen – här köper du dem!

Mer läsning

Femina