Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Christine Meltzer om sin adhd-diagnos: ”Allt föll på plats”

14 aug, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Christine Meltzer.
Christine Meltzer är en av Sveriges mest folkkära humorskådespelare och komiker.
Under hela sitt liv har hon kämpat i motvind – men det är först nyligen som skådespelaren fick sin adhd-diagnos.
– Jag har kört i 220. Allt föll på plats när jag fick diagnosen, säger hon till Attention.
Annons
Allt du behöver veta om adhd hos vuxnaBrand logo
Allt du behöver veta om adhd hos vuxna

När skådespelaren och komikern Christine Meltzer först började läsa på kring adhd hade hon ingen egentlig tanke om att det var en diagnos hon själv skulle få. Men ju mer hon läste desto fler pusselbitar föll på plats. Det dröjde inte länge innan hon genomgick en utredning och fick sin adhd-diagnos.

– Jag har hållit på i 20 år utan att stanna upp, jag har kört i 220. Allt föll på plats när jag fick diagnosen, säger hon till Attentions medlemstidning, intresseorganisationen för personer med npf-dignoser.

Christine Meltzer om medicinering

Efter att ha fått en adhd-diagnos ser Christine Meltzer på sitt liv med helt nya ögon – hon kan plötsligt förstå varför hon hade det svårt i skolan, och varför hon alltid varit den som varit kvar sist på fester och haft svårt att slappna av.

Annons

– Jag kanaliserade snabbt mina svårigheter i att vara rolig. Då gjorde det inte så mycket att skolan gick åt helvete. Men hade jag inte fått tryggheten hemifrån hade jag kunnat dra åt ett helt annat håll, säger hon.

Nu håller skådespelaren på att lära sig hur hon ska förhålla sig till diagnosen, och lägga om sitt liv. Meltzer har testat daglig medicinering, men tyckte inte om det, och håller sig nu till en korttidsverkande vid behovs-medicin, som håller i fyra timmar. Med den kan hon fokusera på en sak i taget när hon behöver.

– Men om jag har det lugnt vet jag inte vart energin ska ta vägen. Och jag är ju ny i det här! Jag håller på att lära känna diagnosen och hur jag ska förhålla mig till den. Det är spännande på många sätt.

Annons