Dagny Carlsson, 105, är ständigt aktuell. Förutom att hon driver sin populära blogg – som hon startade efter att ha gått en datorkurs vid 99 års ålder – har hon också skrivit en bok och blir ofta inbjuden att föreläsa runt om i landet. I somras var hon en av Sveriges radios sommarpratare.

Nu har hennes gärning uppmärksammats också av Kungahuset. Under tisdagen var Dagny Carlsson inbjuden till Kungliga slottet, där kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia tog emot henne i prinsessan Sibyllas våning.

Dagny Carlsson på besök hos kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia. Bild: Kungahuset.se

På sin blogg berättar Dagny Carlsson om hur det gick till när hon anlände till slottet:

”Det blåste full storm när man passerade Borggården och det var skönt att komma in i den goda värmen. Vi eskorterades av uniformerade personer som jag inte vet titeln på och kom in i den sal där kungens mor Prinsessan Sibylla en gång tagit emot de till slottet inbjudna”.

Hon och kungen pratade historia. Med drottning Silvia småpratade hon om hur det var när Silvia kom till Sverige och om kungaparets barn och barnbarn.

”Jag betygade henne min aktning och att jag och hela svenska folket tyckte att hon var vacker, klok och begåvad och som klippt och skuren för drottningrollen”, skriver hon på sin blogg.

Till Aftonbladet säger Dagny Carlsson att hon inte var ett dugg nervös inför det kungliga mötet och att kungaparet var ”så lättpratade så”.

– De var så mysiga så, det var inte ett dugg högtidligt – jag fick en kram av dem bägge två.

Av drottning Silvia fick hon en bok som handlar om den kungliga familjen, med en personlig dedikation till Dagny. Dessutom blev hon inbjuden att fira Victoriadagen på Solliden, Öland i sommar. För Aftonbladet berättar Dagny Carlsson att hennes mamma hade varit mycket imponerad om hon visste att hennes dotter hade fått träffa självaste kungen.

– Hon var en enkel flicka från landet och hade tyckt att det hade varit ett stort ögonblick. Hon vördade kungen som ett högre väsen, säger hon till tidningen.

Hela Dagnys besök på Kungliga slottet följdes av ett tv-team, som just nu arbetar på en uppföljning till den tidigare dokumentären om Dagny Carlsson – ”Det är inte så dumt att bli gammal”. När den ska visas i tv är dock fortfarande oklart.

På sin blogg avslöjar Dagny Carlsson att hon har fler spännande uppdrag på gång.

”Ett par dagar framåt blir det nog inga inlägg för jag skall åka till Lund och få medalj”, skriver hon.

Artikeln publicerades först på Hemmets.

Läs även:

Dagny Carlssons revansch: ”Jag kände mig alltid mindervärdig”

Dagny Carlsson om kärleken: ”Någon ersättare har jag aldrig kunnat tänka mig”