10 svenska Tv-serier du följde om du var ung på 90-talet
1:26

Efter reklamen: 10 svenska Tv-serier du följde om du var ung på 90-talet

(1:26)

Slå på ljud

Om man var tonåring 1996 gick det inte att undgå årets stora ungdomsfilm Vinterviken med David Tainton och Lina Englund i huvudrollerna.

Filmen bygger på en bok av Mats Wahl som tre år tidigare hade belönats med Augustpriset. Även om filmen fick ganska ljumma recensioner, blev den något av kultfilm bland ungdomarna.

Fucking Åmål definierade tiden

Maria Brander, filmredaktör på Expressen var 16 år när Vinterviken kom.

– Den kändes lite som en smak av den stora världen, och jag drömde om att också få ha en så där himlastormande romans. Ungdomsfilmer och serier fyllde nog delvis den inspirationsfunktion som influencers har i dag. Men bortom det så var Vinterviken ett lite lightare möte med våld och klassklyftor, säger hon.

John-John och Elisabeth spelade av David Tainton och Lina Englund pussas i filmen Vinterviken från 1996.

Kärleksdoppet i Vinterviken 1996.

Maria Brander utvecklar:

– Den kom ju mitt i en nittiotalsvåg av samhällskritiska ungdomsfilmer som Sökarna och Nattbuss 807, och någonstans förväntade man sig nog ett innehåll laddat med kriminalitet, skinnskallar och en vuxenvärld som sviker. Trots det så är det Fucking Åmål som främst kommit att definiera epoken.

35 år efter Beppe Wolgers död – dottern berättar: ”Fint att han var min pappa”

Elsa Öhrn och Mustapha Aarab i huvudrollerna

Ja, Vinterviken hade premiär under en epok i Sverige som kännetecknas av öppen rasism. Det var på 90-talet Lasermannen härjade i Stockholm och sköt 11 personer med mörkare hudfärg. Samtidigt fick högerpopulistiska partiet Ny Demokrati plats i Riksdagen och Sverigedemokraterna bildades.

Det fanns tonåringar som blev skinnskallar, lyssnade på Ultima Thule och flera uppmärksammade våldsdåd med rasistiska förtecken skedde.

Elsa Öhrn och Mustapha Aarab spelar huvudrollerna i nya Vinterviken som sänds på Netflix 2021.

Kärleksdoppet i Vinterviken 2021.

Johan Paulin

Vinterviken bygger på en kärlekssaga i sann Romeo och Julia-anda där John-John, från höghusområdet och annan etnisk bakgrund, räddar livet på förmögna Elisabeths lillasyster. Här börjar en krånglig förälskelse där deras olika klassbakgrund sätter dem i svårigheter. 25 år senare skulle man kunna tro att upplägget för en sådan film vore daterat. Men sanningen är precis tvärtom.

Vinterviken 2021 sänds på Netflix

Klassklyftorna är minst lika stora och rasismen existerar i högsta grad. Frågan är ändå om den nya Netflix-filmen fortfarande kommer kännas relevant 2021.

Maria Brander tror att remake-trenden har en lugnande effekt på producenter och finansiärer och att Romeo och Julia-berättelsen i detta fallet är tacksam att uppdatera för ännu en generation.

– Man säger ibland att det inte längre görs några ungdomsfilmer. Det tror jag på sätt och vis inte stämmer. De har bara ändrat karaktär och blivit tv-serier som riktar sig även till vuxna. Björnstad, Störst av allt, norska Skam och i viss mån serien Snabba cash är ju i själva verket ungdomsskildringar. Vad som förenar dem är att de på olika sätt genomsyras av högaktuella samhällsfrågor som gängkriminalitet eller sexuella övergrepp, samt att man hittat en trovärdig autenticitet i tilltalet, säger Maria Brander.

Loreen och resten av casten i Vinterviken 2021.
Netflix

Premiär för den nya Vinterviken blir senare i år och i huvudrollerna kommer vi att se Elsa Öhrn, 18, som tidigare spelat i Berts dagbok och Mustapha Aarab, 17, som vi sett i Björnstad. En otippad biroll är Loreen, som spelar John-Johns mamma.

– Den nya tolkningen måste återspegla samhällets utveckling. Vinterviken 2021 ska vara en modern berättelse om att uppleva sann kärlek i en värld full av fördomar och ekonomisk ojämlikhet, säger producenten Teresa Alldén i ett pressmeddelande.

Andra omtalade svenska remakes:

Utvandrarna

TT


Jan Troells filmatisering av Vilhelm Mobergs klassiker hade premiär 1971. Filmen fick fem Oscar-nomineringar. Nu gör den norske regissören Erik Poppe en ny version berättad ur Kristinas perspektiv med Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård i huvudrollerna. Premiär är julen 2021.

Snabba cash

Netflix

Filmtrilogin som bygger på Jens Lapidus böcker fick stort genomslag och gjorde Joel Kinnaman till stjärna. Under våren 2021 kom en fristående uppföljare i tv-serieform på Netflix och blev en av årets mest omtalade tv-upplevelser.

En man som heter Ove

Courtesy Everett Collection

Redan 2017 kom nyheten att Tom Hanks tar över Rolf Lassgårds roll i Fredrik Backmans bok som blev film. Sedan dess har filmen legat på is och försenats ytterligare på grund av pandemin. I USA spekulerar man att Hanks snart börjar jobba med den.

The girl with the dragon tattoo

MGM

Den amerikanska version av ”Män som hatar kvinnor” blev en succé 2011 med Daniel Craig och Rooney Mara i huvudrollerna. Då hade den svenska filmen redan blivit en framgång två år tidigare med Noomi Rapace och Michael Nyqvist i rollerna.

Vi på Saltkråkan

TT

En av 2021 år största filmdebatter har handlat om nyinspelningen av ”Vi på Saltkråkan” som ska utspela sig i nutid. Inspelningarna är inte påbörjade ännu men redan nu har många oroat sig över vem som ska spela både Malin, Melker och alla barnen.