0:54

Efter reklamen: Beppe Wolgers – en av Sveriges mest älskade underhållare

(0:54)

Beppe Wolgers var en av Sveriges mest älskade underhållare och konstnärer.

Han blev rikskänd redan genom det kontroversiella humorprogrammet Skäggen som sändes i SVT i början av 1960-talet. Han skrev också en mängd lyrik och barnböcker och var en flitigt anlitad textförfattare – bland annat skrev han texten till Olle Adolphsons Okända djur och Monica Zetterlunds Sakta vi gå genom stan.

Beppe Wolgers blev också en viktig del av flera generationer barns uppväxt genom tv-programmet Beppes godnattsund och genom rollen som Pippis pappa Efraim Långstrump. Dessutom gjorde han de svenska rösterna till Baloo i Djungelboken och Lille John i Robin Hood – med mycket mera.

Beppe Wolgers i den älskade rollen som Pippi Långstrumps pappa.

TT

Beppe Wolgers dog av blödande magsår

Wolgers föddes i Stockholm 1928 men kom senare att tillbringa mycket tid i Jämtland. Det var också där hans aska blev spridd efter hans för tidiga död.

Beppe Wolgers dog i augusti 1986 i sviterna av ett blödande magsår.

– Pappas aska är spridd i Vattudalen så jag ser Vattudalens vatten som en beröringspunkt för att komma honom nära, har dottern Camilla Wolgers tidigare berättat för Österunds-Posten.

I augusti i år var det 35 år sedan Beppe Wolgers gick bort. I ett hyllningsprogram i Sveriges Radios Kulturlivet medverkar artisten Annika Norlin för att prata om Beppes unika förmågor som textförfattare.

Beppe Wolgers i klassiska Beppes godnattstund.

KENNETH THORN KTH

Beppe Wolgers barn

I programmet medverkar också dottern Camilla Wolgers som berättar om sin pappa. Hon säger att trots att han var så produktiv var han en närvarande far som valde att arbeta hemma.

– Att sitta och arbeta hemma var livsviktigt för honom för han ville ha en trygg plats att arbeta på. Hemmet och familjen var det enda stället där han visste att han kunde var sig själv och han tyckte aldrig att vi barn störde honom, utan det var nog också så att han använde sig ganska mycket av oss i olika sammanhang. Han tjuvlyssnade på vad vi barn sa och vad som hände i våra liv som han sedan kunde använda på olika vis, bland annat i Godnattstunden eller i olika texter han skrev, säger Camilla Wolgers i programmet.

Beppe Wolgers hade fyra barn. Med första hustrun Inger Grönstedt fick han sonen Tom Wolgers som senare själv blev artist och spelade med Lustans Lakejer – Tom Wolgers dog i fjol efter en tids sjukdom, han blev 61 år.

Camilla Wolgers är Beppes enda dotter.

Hossein Salmanzadeh/TT

Dottern om att ha Beppe som pappa

I sitt andra äktenskap med Kerstin Dunér fick Beppe barnen Benton, Mats och Camilla Wolgers.

I Kulturlivet får Camilla Wolgers, som i dag jobbar med Beppemuseet på Ströms hembygdsgård, frågan om hur det var att växa upp med en pappa som på ett sätt blev hela Sveriges pappa – bland annat genom Beppes godnattsund.

– Jag vet inget annat men det var ju jättefint naturligtvis att han var min pappa. Jag kan inte säga annat. Han kunde inte förställa sig så det man såg i tv, det var som han var även hemma. Och det var fint att blev så uppmärksammad för just Godnattstunden, den har ju varit älskad av så många, säger hon i programmet.

Mer läsning

Femina