Tix i Eurovision song contest.
Så har det gått för Sverige i Eurovision
1:08

Efter reklamen: Så har det gått för Sverige i Eurovision

(1:08)

Slå på ljud

Det blev nordiskt jubel i tisdagens semifinal av Eurovision song contest när både Tusse Chiza med Voices för Sverige och Tix med Fallen angel för Norge tog sig vidare direkt till finalen.

Den norska artisten, som egentligen heter Andreas Andresen Haukeland, har tagit sitt artistnamn från att han har just ticks, och har solglasögon på sig på scenen för att det inte ska synas. Tix börjades han kallas under skoltiden av mobbare som gav honom ett öknamn.

– Pannbandet är ett statement. Att visa att det är namnet jag fick och det är namnet jag har behållit och gjort till mitt. Och från början var hela idén med pälsen att jag som barn gjorde allt för att försöka passa in. Men det var inte så lätt att passa in när folk började kalla för ”ticks”. Och då tänkte jag att okej, då kan jag göra det motsatta från att passa in, säger han i en intervju med Aftonbladet.

Island missar uppträda i Eurovision song contest – blivit sjuk i corona

Därför känner du igen Tix i Eurovision

Men känner du igen Tix sedan tidigare så är det inte så konstigt – han har nämligen synts i flera olika sammanhang. Andreas har bland annat medverkat i norska versionen av Paradise hotel, där han blev en populär karaktär.

Efter sin medverkan i realityserien har Haukeland blivit en av Norges kändaste artister. Han har skrivit låten Sweet but psycho åt Ava Max, och jobbat som låtskrivare i Los Angeles. I Norge uppskattas han också för sin ”russemusik”, alltså musik som studenterna festar till.

Men även om han förknippas med fest och har ett kitschigt nummer i Eurovision song contest, så är Tix tydlig med att han är allvarlig med sin låt.

För det är i allra högsta grad på allvar. Hela poängen är ju att det är okej att känna. Don’t be afraid to shine. Tix är ju lite så larger than life och jag tänker att i Eurovision, precis som i Mello och ”Melodi grand prix” är hela poängen att more is more, jag hatar uttrycket att less is more. Nej, more is more, säger han till Aftonbladet.

Artisten Tix.

KENZO TRIBOUILLARD

Allt du behöver veta om Eurovision-programledaren Nikkie de Jager

Mest läst