Greta Thunbergs strejk fortsätter inför toppmötet

Det var för cirka en vecka sedan som den 16-åriga miljö- och klimataktivisten Greta Thunberg kom fram i New York, USA, efter att ha seglat över Atlanten för att än en gång strejka för klimatets räkning. Väl framme i New York möttes Greta och hennes entourage av hejarop och applåder från tusentals personer som samlats för att visa sin uppskattning.

Greta har mer eller mindre fört klimatrörelsens talan framåt under en lång tid, och även fast de flesta uppskattar hennes hårda jobb finns det fortfarande ett fåtal som motsätter sig hennes åsikter.

Klimatförnekare vill stoppa Greta Thunbergs framgång

Enligt Independent har nu hundratals klimatförnekare trätt fram för att tillsammans skriva på ett brev som de har valt att kalla för ”Det finns inget klimatnödläge”. I brevet hävdar de att Greta Thunberg och alla som i dagsläget kämpar för miljö- och klimatfrågor överdriver och dramatiserar det kritiska läget.

400 personer från 15 länder, däribland både akademiker och politiker, har hittills undertecknat brevet som hävdar att klimatförändringarna är en myt och att koldioxidutsläppen inte påverkar den globala uppvärmingen.

FN:s klimattoppmöte i september 2019

Klimatförnekarna planerar att lämna in brevet vid FN:s årliga klimattoppmöte som går av stapeln i slutet av september. Enligt experter ska det vara ett desperat svar på det senaste årets uppmärksammade klimatdebatt där Greta har varit en stark frontfigur.

”Det finns ingen nödsituation och därför ingen anledning till panik… Vårt råd till politiska ledare är att vetenskapen ska syfta till att bättre förstå klimatsystemet, medan politiken i stället bör fokusera på att minimera en potentiell klimatskada”, ska det bland annat stå i brevet, som nyhetsorganisationen DeSmog UK fått tag på ett utkast av.

Klimatförnekarnas kamp stoppar ändå inte Greta, som nyligen postade ett inlägg på Instagram där hon uppmanade sina följare att vara med och strejka. Hon skriver att hon själv kommer strejka både i New York och i Montreal i slutet av september:

”Den 20 och 27 september slår världen till igen för klimatet! Alla är välkomna att gå med, alla behövs”, skriver hon.

Läs mer:

Greta Thunberg har nått New York – här är världens reaktioner

Meghan Markle gästar Vouge – väljer Greta Thunberg till omslaget

Meghan Markles uppmaning: Följ Greta Thunberg på Instagram