Programledarna i Eurovision song contest.

1:08

Efter reklamen: Så har det gått för Sverige i Eurovision

(1:08)

Eurovision song contest är i full gång. På tisdagen var Sveriges representant Tusse och hans Voices med i den första semifinalen, och blev ett av de 10 bidrag son lyckades ta sig till lördagens stora final.

På torsdagen hålls den andra semifinalen, och 17 bidrag ska tävla om de sista 10 finalplatserna.

Men medan de flesta länderna numera måste kvalificera sig, så är det sex länder som är undantagna och blir direktkvalificerade till finalen varje år.

12 ikoniska looks från Eurovision song contest

Vilka är direktkvalificerade till final i Eurovision?

Årets värdland, alltså landet som vann Eurovision song contest året innan, är alltid direktkvalificerade till finalen. När Sverige hade vunnit 2012 med Loreen och Euphoria var Robin Stjernberg och You direktkvalificerad till finalen i Malmö 2013. Samma sak när Måns Zelmerlöw hade vunnit 2015 med Heroes, så fick Frans tävla direkt i finalen.

I år är tävlingen i Nederländerna, och deras bidrag Birth of a new age med Jeangu Macrooy är färdig för finalen.

Men det är inte bara värdlandet som är färdiga för finalen – utan också det så kallade Big five.

Allt du behöver veta om Eurovision-programledaren Nikkie de Jager

Vad är The Big Five i Eurovision song contest?

The Big Five är termen som används för länderna Storbritannien, Italien, Tyskland, Spanien och Frankrike i Eurovision song contest-sammanhang. De är de länder som bidrar med mest pengar till EBU – European broadcasting union – som är de som producerar den massiva tävlingen.

Det var efter att Tyskland misslyckades med att kvalificera sig till Eurovision song contest 1996 som man beslutade sig för att ändra reglerna från 2000, så att de länder som bidrar med mest pengar till EBU alltid ska vara garanterade att få vara med i finalen.

Att vara direktkvalificerad till finalen är dock inte nödvändigtvis ett framgångskoncept, även om det gör att man slipper viss oro. 2010 blev Tyskland det första och hittills enda landet i The Big Five att vinna hela Eurovision song contest, sedan man börjat med upplägget.

Tusse opererade halsmandlarna bara veckor för Eurovision song contest

Mer läsning

Femina