Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Därför behöver vissa länder inte tävla i semifinal i Eurovision song contest

20 maj, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Programledarna i Eurovision song contest.
För att få vara med i lördagens stora final i Eurovision song contest måste man kvalificera sig i semifinalerna på tisdagen och torsdagen.
Men detta gäller inte alla länder – sex länder är undantagna den regeln.
Här är den dolda anledningen till att vissa får vara med i Eurovision-finalen utan ansträngning.
Annons
Så har det gått för Sverige i EurovisionBrand logo
Så har det gått för Sverige i Eurovision

Eurovision song contest är ett av Europas stora spektakel, och varje år börjar fler och fler kolla på programmet även ute i världen. I två semifinaler – alltid på tisdagen och torsdagen i den stora Eurovision song contest-veckan – tävlar Europas länder om att knipa de 10 finalplatser i varje program, som gör att de får uppträda i lördagens stora final.

Men medan de flesta länderna numera måste kvalificera sig, så är det sex länder som är undantagna och blir direktkvalificerade till finalen varje år.

Vilka är direktkvalificerade till final i Eurovision?

Årets värdland, alltså landet som vann Eurovision song contest året innan, är alltid direktkvalificerade till finalen. När Sverige hade vunnit 2012 med Loreen och Euphoria var Robin Stjernberg och You direktkvalificerad till finalen i Malmö 2013. Samma sak när Måns Zelmerlöw hade vunnit 2015 med Heroes, så fick Frans tävla direkt i finalen.

Annons

Men det är inte bara värdlandet som är färdiga för finalen – utan också det så kallade Big five.

Vad är The Big Five i Eurovision song contest?

The Big Five är termen som används för länderna Storbritannien, Italien, Tyskland, Spanien och Frankrike i Eurovision song contest-sammanhang. De är de länder som bidrar med mest pengar till EBU – European broadcasting union – som är de som producerar den massiva tävlingen.

Det var efter att Tyskland misslyckades med att kvalificera sig till Eurovision song contest 1996 som man beslutade sig för att ändra reglerna från 2000, så att de länder som bidrar med mest pengar till EBU alltid ska vara garanterade att få vara med i finalen.

Att vara direktkvalificerad till finalen är dock inte nödvändigtvis ett framgångskoncept, även om det gör att man slipper viss oro. 2010 blev Tyskland det första och hittills enda landet i The Big Five att vinna hela Eurovision song contest, sedan man börjat med upplägget.

Annons