Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

12 ikoniska looks från Eurovision song contest

19 maj, 2021 
AvVeronica Henriksson
AvVeronica Henriksson
Eurovision genom åren
Eurovision song contest innebär ofta glitter, glamour och piff från topp till tå. Men så finns det såklart undantag som bjuder på den totala motsatsen... Här är de ikoniska kläderna vi minns (på gott och ont).
Annons
Så har det gått för Sverige i EurovisionBrand logo
Så har det gått för Sverige i Eurovision

På lördag är det äntligen dags och som vi har längtat! Men handen på hjärtat – Eurovision song contest är lika mycket en musikfest som det är en föreställning av fantastiska scenkläder. Och visst har Eurovision bjudit på en fantastisk stilresa genom åren – från enkelt, svart och avskalat till glitter, glamour och klänningar med ljuseffekter. Här är tolv minnesvärda looks (och ja, Sverige står för många av dem).

Sandie Shaw: 1967

Sandie Shaw

Den rosa klänningen med fastsydda stenar och paljetten andas 60-tal. Men den med öga för detaljer, ser att Sandie framförde låten Puppet on a string – barfota! Det hörde såklart inte till vanligheten men barfota tassar blev sen hennes signum!

Annons

Olivia Newton-John: 1974

Olivia Newton-John

Visste du att Grease-stjärnan Olivia Newton-John var med i Eurovision och representerade Storbritannien år 1974? När hon framförde den glada och svängiga låten Long live love, var hon iklädd en lång, ljusblå klänning med fantastiska ärmar. Olivias klänning må påminna om det nattlinne som hennes karaktär Sandy bar fyra år senare (när hon sjöng låten Hopelessly devoted to you) i den megahyllade musikalfilmen. Men klänningen är minst sagt bedårande!

Annons

Abba: 1974

Abba

Agnetha, Frida, Björn och Benny… Abba satte verkligen Sverige på kartan när bandet år 1974 framförde (och vann med) låten Waterloo. Och de urläckra kläderna behöver ingen vidare förklaring – de är trots allt ikoniska av en anledning!

Celine Dion: 1988

Celine Dion

Det är sant! Celine Dion var med i Eurovision song contest med låten Ne partez pas sans moi och vann hela tävlingen. Hon tävlade då för Schweiz och var klädd i en vit skepparkavaj som matchades med en tyllkjol lik en bakelse.

Annons

Carola: 1991

Carola

Carolas låt Fångad av en stormvind har blivit ikonisk av många anledningar: De dansande skutten, klockrena avslutet och bara det faktum att Carola inte gjorde om låten till engelska när hon framförde den i Rom år 1991. På sig hade Carola en outfit som var lika trendig då som nu! Den mossgröna kavajvästen tillsammans med skjortan med tydlig krage blev en succé.

Charlotte Nilsson: 1999

Charlotte Nilsson

Charlotte Nilsson, nu Perrelli, gjorde en fullträff med låten Take me to your heaven och stod för Sveriges fjärde vinst i den stora tävlingen. Charlottes outfit kan idag kännas enkel och något tråkig för att höra hemma på Eurovision song contest. Men looken var planerad in i minsta detalj! Ögonskugga, läppar, naglar, topp, byxor och skor gick i den lila färgskalan!

Annons

Roger Pontare: 2000

Roger Pontare

När Roger Pontare framförde When spririts are calling my name i Globen år 2000 kom han i scenkläder som kanske inte gjorde många svenskar förvånade (han är trots allt Roger Pontare) – men resten av alla miljontals tittare världen över satte nog ett popcorn i halsen. Kläderna är inte direkt typiska på Eurovision-scenen.

Lordi: 2006

Lordi

Den som trodde att schlager handlar om glitter och glamour får tänka om! När Lordi tog sig till Eurovision med låten Hard rock hallelujah i Aten 2006, fick många en ordentlig chock (och barn hemma i TV-sofforna var tvungna att hålla för ögonen för att inte få mardrömmar). De otäcka maskerna tog över tre timmar att få på, men det finska bandet tyckte nog att det var värt besväret eftersom deras bidrag vann hela tävlingen.

Annons

Verka Serduchka: 2007

Verka Serduchka

Verka Serduchka från Ukraina bjöd in till skoldisco när han framförde låten Dancing lasha tumbai. Komikern var klädd i silver från topp till tå och hade en (julgrans)stjärna som huvudbonad.

Aliona Moon: 2013

Aliona Moon

Moldaviens bidrag till Eurovision song contest i Malmö 2013, var något utöver det vanliga! Aliona Moons klänning med ledlampor bjöd på en fantastisk ljusshow som sken i takt med låten O mie.

Annons

Conchita Wurst: 2014

Conchita Wurst

Den österrikiska artisten Conchita Wurst framförde låten Rise like a Phoenix, iklädd en vacker guldklänning som hade passat på såväl Met-galan som Oscarsgalan. Thomas Neuwirth, som sångaren egentligen heter, såg minst sagt smashing ut på scen.

Elina Nechayeva: 2018

Elina Nechayeva

Vid det här laget har vi sett allt – och lite till när det kommer till kläder på Eurovision. Men när det var dags för operasångerskan Elina från Estland att framföra låten La forza, hoppade vi in i framtiden. Hennes gigantiska klänning, som egentligen var en projektor, tog ordentlig plats på scenen!

Foto: TT

Annons