Fem vanliga frågor och svar om covid-19
Slå på ljud

Julen 2020 blev en annorlunda jul för många. Coronaviruset och pandemin gjorde så att många av oss fick fira sin jul utan de som de vanligtvis firar högtiden med. Någon som firade utan sin mamma i år var Sofia Wistam, som berättade att hon inte träffat sin mamma så mycket under det gångna året.

– Nu får man bara bita ihop den här sista tiden innan vaccinet kommer, jag kommer själv inte ta vaccinet, sa Sofia Wistam i podcasten, samtidigt som hon påpekar att hon är glad över att ett vaccin tagits fram.

Sofia Wistam om dottern Sindys narkolepsi

När hennes dotter Sindy vaccinerade sig mot svininfluencan 2009 drabbades hon av narkolepsi, något som ligger till grund för Sofia Wistams beslut om att inte ta vaccinet.

I sitt Sommar i P1 i somras berättade Sofia Wistam om dottern som var en av de 500 barn och unga som efter att ha tagit vaccinet diagnostiserades med den neurologiska sjukdomen narkolepsi, och förklarade också att hon klandrat sig själv en hel del.

– Många, många tårar har fällts. Min fina flicka somnade 2009 och nu är sömnen hennes eviga följeslagare och fiende, sa Sofia Wistam och fortsatte:

– Jag skulle ta det här från hennes axlar i denna sekund om jag kunde. Det är tufft som förälder att inse att ens barn kommer att få det kämpigt. Och man anklagar sig själv så klart.

Sofia Wistams beslut om vaccinet

I ett nytt avsnitt av podcasten Wahlgren och Wistam frågar hennes kollega och vän Pernilla Wahlgren om hon skulle kunna tänka sig att ta vaccinet ändå, om hon märker att ingen drabbats av biverkningar.

– Om jag och alla i din närhet tar det och du märker att vi inte får biverkningar, skulle du ta det då? undrar Pernilla Wahlgren, och Sofia svarar:

– Biverkningarna är ju kanske inte det som märks första åren. För er som inte är insatta så fick min dotter narkolepsi av svininfluensavaccinet, det här var ju 2009, så det var många år sedan vaccinet togs, säger hon och tillägger:

– Man vet inte hur långsiktigt det här fungerar, men de har ju gjort massor av tester. Jag ska inte sitta och negga om det här, jag är helt oinsatt i hur mycket eller vad de har gjort. Men de har ju hetsat fram det här, det har gått fort. Det är en värld i panik.

LÄS MER:

Så sjuk är Mette-Marit – läkarens dom

Zara Larsson: ”Det här året har varit tufft för mig mentalt”

Så firar kändisarna jul 2020 – efter hårda restriktionerna

Mest läst