Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Darin Zanyar berättar om beslutet att komma ut som homosexuell

28 maj, 2021 
AvAino Oxblod
FotografKarin Törnblom/TT
Darin Zanyar.
Det var i somras som folkkära artisten Darin Zanyar kom ut som homosexuell, med ett inlägg på Instagram.
Nu berättar han varför han kom ut just då – och kampen för att acceptera sin egen sexualitet.
– Jag ville inte vara homosexuell, för där jag växte upp gillade folk inte det, säger Darin Zanyar i Dagens Nyheter.
Annons
Idol-deltagarna som fått lysande karriärerBrand logo
Idol-deltagarna som fått lysande karriärer

Det var i augusti förra året som folkkära artisten Darin Zanyar valde att ta bladet från munnen och komma ut som homosexuell med ett uppmärksammat inlägg på Instagram.

Med en bild från Mallorca där han befann sig skrev han:

”Varje människa ska kunna vara stolt över och bli accepterad för den man är. Jag vet hur svårt det kan vara. Det tog mig ett tag, men jag är stolt över att vara gay. Happy pride!”

Inlägget blev artistens överlägset mest gillade, och gratulationerna och kärleken strömmade in – något han inte var beredd på.

– Det var otroligt stort. Jag har dolt så mycket i livet, både detta och annat. Jag visste att det skulle bli en grej men inte hur stort det skulle bli och hur mycket kärlek jag skulle få från bekanta, musiker och gayprofiler från hela världen. Kommentarerna vällde in, jag visste först inte vad jag skulle göra med dem, så jag gick till gymmet och tränade, berättar Darin Zanyar i Dagens Nyheter.

Annons

Darin: Därför dröjde jag med att komma ut som homosexuell

Men sedan dess har det varit tyst från Darin, som känt att han behövt smälta det som hände. Nu är han aktuell med ny musik, och berättar i en stor intervju med Dagens Nyheter att även om han alltid har vetat om att han är homosexuell, så har det tagit tid för honom att acceptera.

– Länge ville jag inte att det skulle vara så. Jag ville inte vara homosexuell, för där jag växte upp gillade folk inte det. Det kan fortfarande vara svårt att komma ut i Sverige. Svårare för vissa än för andra, beroende på vilka sammanhang man tillhör. Det var bara några år sedan jag berättade för mina närmsta vänner, säger Darin Zanyar i DN.

Med den nya musiken är det en annorlunda Darin Zanyar som gör sig redo att möta fans och publik igen. Innan han kom ut ville han inte ha på sig vissa kläder, men nu har han blommat ut i sin flamboyanta stil.

– Jag vill verkligen att den ska vara queer och sexig. Jag vill att den ska andas gaykultur, färger, 70-tal, energi och lekfullhet. Så som jag ser ut i videon har jag inte sett ut tidigare. Det kanske kommer att bli en chock för vissa. Det har hänt så mycket estetiskt och artistiskt med mig sedan jag kom ut. Jag har väl nosat på det queera uttrycket förut men nu har jag gått hela vägen.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons