Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

David Lagercrantz – det visste du inte om succéförfattaren

14 jan, 2022 
AvAino Oxblod
FotografKarin Törnblom/TT
David Lagercrantz har med Jag är Zlatan och fortsättningen på Millenium-serien blivit en Sveriges mest framgångsrika författare.
Men vem är mannen bakom böckerna som sålts i miljontals exemplar världen över?
Här är saker du kanske inte visste om Stjärnorna på slottet-aktuella David Lagergrantz.
Annons
5 snabba med David Lagercrantz om författarskapetBrand logo
5 snabba med David Lagercrantz om författarskapet

Uppväxten med kända pappan

David Lagercrantz, 59, kommer från en riktig kulturfamilj. Hans pappa var Olof Lagercrantz, en av Dagens Nyheters mest kända chefredaktörer genom tiderna. Han hade positionen mellan 1960 och 1975, och hade stor makt över hur svenska kulturlivet utvecklades under tiden. David följde i sin pappas fotspår och sökte sig också till tidningsvärlden, som journalist.

Blev mångmiljonär av Lisbeth Salander

Med boken Jag är Zlatan blev David Lagercrantz en av världens mest uppmärksammade författare, och han fick sedan i uppdrag att fortsätta skriva om Lisbeth Salander i uppföljare till Millenium-trilogin av avlidne Stieg Larsson. Bara efter att han hade släppt de två första böckerna om Salander hade Lagergrantz bolag dragit in 72,7 miljoner kronor, skrev Expressen 2019.

Annons

Lyxlägenheten

David Lagercrantz bor med sin familj – hustrun Anne och barnen Signe, Nelly och Hjalmar – på en av de finaste adresserna i Stockholm, i en åttarumslägenhet som ska vara värderad till 68 miljoner kronor.

Relationen till Zlatan

2011 skrev David Lagercrantz Zlatan Ibrahimovics självbiografi Jag är Zlatan, som sedan dess har sålt i 2,3 miljoner exemplar världen över och toppat bästsäljarlistorna. Att skriva boken har Lagercrantz beskrivit som glädjefyllt men kantat av svårigheter, där de stångades om vad som skulle vara med i boken och inte. Till slut fick han Zlatans godkännande att skriva om allt.

– Det var precis när nyheten om Utøya briserade, och jag berättade för honom hur unga människor blev skjutna, och allt det där, och då när vi sitter där och pratar om det, säger han: ”Okej, skriv om allt, om hur farsan drack, om hur morsan slog mig en träslev, och om hur kylskåpet var tomt. Men gör det med kärlek.” Morgonen efter gick jag upp klockan fyra på mitt hotellrum i Milano och skrev om hela boken. Det var där någonstans själva nerven i uppväxtskildringen kom till, har han berättat för King magazine.

Annons

Nu kommer det en film baserad på boken, och i samband med den har författaren och fotbollsspelaren setts igen.

– Jag och Zlatan har ingen direkt relation i dag, men vi sågs några gånger när vi planerade filmatiseringen. Jag har hört att han blev väldigt rörd av filmen.

Familjens stöd i psykiska ohälsan

David Lagercrantz har varit öppen med sitt mående, och berättat att han i perioder är deprimerad och lider av psykisk ohälsa. I boken Mitt galna liv, skriven av Davids farbror Arvid Lagercrantz, räknas det upp hur bipolaritet, självmord och depressioner är vanligt i familjen Lagercrantz. David säger i King Magazine att han själv inte är diagnostiserad med något, men att hans familj vet hur han kan kämpa med sitt mentala mående.

– De är vana vid det. Jag försöker hålla igen och jag äter medicin.

Annons