1. Rollen Kevin McCallister var skriven speciellt för Macaulay Culkin

Huvudrollen Kevin McCallister skrevs med barnstjärnan Macaulay Culkin i åtanke. Det hindrade dock inte regissören Chris Columbus från att låta över hundra barn provspela för rollen. I slutändan blev det, som vi alla vet, ändå Macaulay som fick rollen.

Macaulay Culkin i Ensam hemma.

Macaulay Culkin i Ensam hemma.

2. Macualay var inte den enda Culkin som var med i Ensam hemma

På inspelningen och i filmen fick Macaulay Culkin nämligen sällskap av sin lillebror Kieran, som spelar Kevins sängvätande kusin Fuller. Ensam hemma blev Kieran Culkins skådespelardebut, men långt ifrån hans sista film. Han har sedan dess synt i filmer som Ciderhusreglerna, Scott Pilgrim vs The world och serien Fargo. De allra flesta kanske mest känner igen honom från succéserien Succession på HBO, där han spelar Roman Roy – en roll han fått flera Golden globe-nomineringar för.

3. Ensam hemma höll världsrekord i Guinness rekordbok i 27 år

Under sin första vecka på bio så drog Ensam hemma in över 17 miljoner dollar – ungefär 140 miljoner svenska kronor enligt dagens valutakurs – på 1202 biografer. Filmen behöll sin förstaplats på biotoppen i 12 veckor, och låg i topp 10 fram till juni det kommande året. Filmen hamnade i Guinness rekordbok som den finansiellt mest framgångsrika komedin någonsin. Den titeln lyckades Ensam hemma också behålla i 27 år, innan kinesiska Never say die tog tronen 2017.

Macualay Culkin spelade mot Joe Pesci – som fick rollen efter att Robert De Niro tackat nej.

Macualay Culkin spelade mot Joe Pesci – som fick rollen efter att Robert De Niro tackat nej.

4. Robert De Niro tackade nej till rollen som Harry Lime

Robert De Niro och Jon Lovitz tackade båda nej till rollen som ärkeskurken Harry Lime. I stället blev det Joe Pesci som fick rollen, och gjorde den ikonisk. Visste du förresten att rollfiguren är en hommage till Orson Welles, som hade en karaktär med samma namn i The third man?

5. Joe Pesci skrämde Macualay Culkin ordentligt – och bet honom i fingret

Joe Pesci ville ge ett så autentiskt intryck i sin roll som möjligt, och undvek därför Macualay Culkin mellan scenerna, för att barnskådespelaren skulle vara rädd för honom på riktigt. Och det kan man tänka sig att han blev – vid ett tillfälle bet Pesci honom nämligen.

– I den första Ensam hemma så häger de upp mig på en klädkrok, och Pesci säger ”Jag ska bita av alla dina fingrar, ett i taget”. Och under en av repetitionerna så bet han mig så att det blev hål i huden, har Culkin berättat.

Macualay Culkin blev upphängd på en klädkrok i Ensam hemma.

Macualay Culkin blev upphängd på en klädkrok.

6. Försök inte hitta Angels with filthy souls att hyra

Filmen finns nämligen inte. Den svartvita gangsterfilmen som Kevin kollar på och använder för att lura både pizzabudet och Marv finns inte på riktigt, utan sekvensen gjordes för att passa i Ensam hemma. Inte heller uppföljaren Angels with even filthiers souls som dyker upp i Ensam hemma 2 finns.

7. Gamle mannen Marley, som barnen är rädda för, var från början inte med i filmen

Kevins läskiga granne, som visar sig vara en snäll gammal man som lär Kevin om vikten av familj, var inte med i originalmanuset. Han lades till efter förslag från regissören Chris Columbus, som inte tyckte att filmen var tillräckligt sentimental.

8. Kevins äldre syster har tävlat i OS

Skådespelaren Hillary Wolf, som spelar Kevins äldre syster Megan, var med även i Ensam hemma 2, och fick huvudrollen i filmen Big girls don't cry... they get even. Efter det valde hon dock att lägga skådespelarkarriären på hyllan och satsa på judo. Både 1996 och 2000 var hon med i USA:s judolag i sommar-OS i Atlanta och Sydney.

Hillary Wolf spelade Megan, som har gul tröja på bilden.

Hillary Wolf spelade Megan, som har gul tröja på bilden.

Källa: Mental Floss.

Läs mer:

Christina Stielli älskar att fira jul själv – bästa tipsen för ensamfirande

Sugen på huset från din favoritjulfilm? Så mycket kostar det

Julfilmen just du borde se baserat på din godissmak