Redan förra året beslutade streamingsajten Disney+ att införa varningstexter intill de filmer som anses vara rasistiska

Under hösten valde streamingsplattformen Disney+ att sätta upp varningar intill de filmer med rasstereotypt innehåll. Några av filmerna som fick varningsflagg var Lady och Lufsen och Dumbo. Nu tar dock filmjätten ett kliv till – och tar helt bort och förbjuder de filmer som inte klarat innehållsgranskningen på Disney+ för barn eftersom vissa av filmklassikerna anses vara rasistiska, rapporterar Daily Mail.

Disney+ började med varningstext

Det var i oktober som Disney+ med hjälp av experter införskaffade varningstext innan filmerna började.

”Det här programmet innehåller negativa skildringar och/eller oacceptabel behandling av människor eller kulturer. Stereotyper som dessa var fel då, och de är fel nu”.

”Disney strävar efter att skapa inspirerande och aspirerande berättelser som återspeglar människans rika mångfald världen över”.

Disney+ förbjuder filmerna i barnsektionen

Nu har Disney+ valt att helt plocka bort filmerna Peter Pan, Aristocats och Dumbo från barnsektionen under 7 år. I filmen Peter Pan från 1953, kallas den amerikanska ursprungsbefolkningen för ”rödskinn” – vilket är rasistiskt. I 70-talsrullen Aristocats möter vi katt-karaktären Shun Gon, en siamesisk katt med snea ögon och två större framtänder, vilket har beskrivits som en karikatyr av östasiatiska människor. Och i elefant-filmen Dumbo från 1941 finns en scen där svarta arbetare utan ansikten sjunger ”När vi får vår lön, då slänger vi bort alla våra pengar”, vilket Disney+ nu anser förlöjliga afroamerikanska slavar på plantagen i amerikanska södern.

Vuxna kan fortfarande se filmerna

Filmerna har plockats bort från kontot för barn under 7 år på Disney+, vilket betyder att det fortfarande går att se filmerna om man är inloggad med ett konto för en vuxen.

LÄS MER:

Nya filmer och serier på Disney plus i januari 2021

Jennifer Lopez kamp under förhållandet med Marc Anthony: ”Älskade inte mig själv”

Star Wars-drinken som blev känd tack vare Jennifer Aniston – här är receptet

Mer läsning

Femina