Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Jon Henriks ex bryter tystanden – dotterns reaktion på att se pappa

07 feb, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografBjörn Larsson Rosvall/TT, Karin Törnblom/TT

Jon Henrik Fjällgren jojkade sig in i svenska folkets hjärtan när han tog sig direkt till final från Melodifestivalens första deltävling – med en låt tillägnad dottern!
Nu berättar norska exflickvännen Maret Nystad om dottern Ellas stöd till pappa under tävlingen.

Annons
Jon Henrik Fjällgrens ord om mörka tiden: "En bubbla av ångest"Brand logo
Jon Henrik Fjällgrens ord om mörka tiden: "En bubbla av ångest"

Den samiska renskötaren Jon Henrik Fjällgren har, sedan genombrottet i Talang år 2014, utmärkt sig som inom den kulturbärande konstformen jojk.

I år är han aktuell, för fjärde gången, som tävlande i Sveriges största folkfest Melodifestivalen – med en låt tillägnad tvååriga dottern Ella Savé.

Jon Henriks sorg efter splittringen från dottern

År 2018 introducerade Jon Henrik dåvarande flickvännen Maret Nystad i samband med sin medverkan i underhållningsprogrammet Let's dance.

Sommaren 2020 lät paret meddela att de väntade tillökning och i november samma år välkomnade de en dotter, som fick namnet Ella Sáve.

Men under flickvännens graviditet separerade paret och Maret flyttade tillbaka till hennes hemby i Norge.

Annons

– Hon föds och hon läggs i min famn och det ögonblicket när hon tittade på mig så kändes det som att hon visste allt om mitt liv, berättade Jon Henrik i SVT:s succéprogram Stjärnorna på slottet tidigare i år.

Jon Henrik och exflickvännen Maret skålade i champagne på en efterfest i samband med hans medverkan i Melodifestivalen 2019.
Jon Henrik och exflickvännen Maret skålade i champagne på en efterfest i samband med hans medverkan i Melodifestivalen 2019.

I en senare intervju med Expressen berättade han hur mycket dottern betyder för honom och hur svårt det är att vara ifrån sitt barn under längre perioder.

– Det är jobbigt, det kan jag inte säga att det inte är. Men vi försöker göra det vi kan, säger han och syftar på samföräldraskapet med exflickvännen Maret.

Vidare berättade han att även om avståndet från dottern är psykiskt påfrestande, så talas de vid över telefon dagligen, vilket lindrar saknaden och gör det lättare att vara delaktig i hennes liv.

Annons

– Jag har väldigt bra kontakt. I stort sett varje dag. Nu siktar vi in oss på att finna en lösning så att vi kan ses oftare, säger han till tidningen.

Maret Nystads ord om dotterns reaktion: ”Väldigt involverad”

Inför att Jon Henrik skulle gå upp på Melodifestivalens scen i den första deltävlingen berättade han om låtens betydelse för honom personligen.

Låten, med titeln Where you are (Savézan), är tillägnad dottern Ella Savé. Savézan är alltså ett kärleksfullt samiskt smeknamn av hennes namn.

Jon Henrik Fjällgren är inte ensam på scenen i årets Melodifestivalen. Han tävlar nämligen tillsammans med artisterna Arc North och Adam Woods.
Jon Henrik Fjällgren är inte ensam på scenen i årets Melodifestivalen. Han tävlar nämligen tillsammans med artisterna Arc North och Adam Woods.

I en ny skriftlig intervju med nöjessajten Hänt berättar exflickvännen Maret Nystad om hur dottern reagerade när hon såg pappa uppträda i tv-rutan.

”Ella brydde sig inte så mycket om de andra uppträdandena, men när hon förstod att det var pappas tur att uppträda så började hon följa tv:n och började direkt dansa och sjunga. Hon dansade hela numret, så det var väldigt kul att se. Och när Jon gick direkt till finalen jublade hon med alla oss andra. Hon förstår ju inte vad Mello är men hon var väldigt involverad. Hon gillade också att vara i centrum och att alla kollade på henne medan hon dansade”, skriver norskan i ett meddelande till sajten.

Vidare bekräftar hon det som Jon Henrik tidigare berättat om dottern, nämligen att hon är väldigt musikalisk, sina unga år till trots. Hon är dessutom svårt förtjust i pappas jojkar, förklarar Maret avslutningsvis.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons