Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Drottning Elizabeths händelserika liv avslutades med ett år av tragedi

08 sep, 2022 
London bridge is down. Kodorden som innebär att drottning Elizabeth är död har uttalats. En drottning som sett mer än de flesta, och levt ett liv mer spännande än sagorna.
Annons
Drottning Elizabeth II är dödBrand logo
Drottning Elizabeth II är död

Hon var den mest perfekta monark, drottning Elizabeth, eller Lillibeth som var hennes smeknamn. Inte en enda skandal värd att nämna har hon skapat, inte ett enda medieutspel och inte en enda lång intervju där plumpa ord lett till rubriker. Hon satte plikten framför allt, men slutade aldrig ha nära till skratt.

Elizabeth år 1952
Drottning Elizabeth år 1952.

Många kungliga skandaler

Men trots att hon alltid kämpat för att göra alla rätt, blev Elizabeths liv ändå en storm som aldrig lugnade ner sig. Hennes barn som varit otrogna och skilt sig, i en kunglig värld det det egentligen inte får hända. Barnbarn som klätt sig i SS-kostym och fångats på bild nakna under festnätter i Las Vegas. Barn och barnbarn som sagt ofattbara saker i tv-inspelade intervjuer.

Annons

Egentligen var drottning Elizabeth en kvinna som trivdes bäst bakom murarna i sitt sommarresidens Balmoral, platsen där hon även tog sina sista andetag. Helst ville hon bara vara där, i närheten av sina hästar och hundar, tillsammans med prins Philip, den make som lämnade henne för döden i april 2021. Han var hennes hjärtas prins, ända från starten. En start som inträffade för näst intill en evighet sedan.

Året var 1939. Hon var 13 år, ung och naiv, men envis. Han var 18 år, omtyckt och eftertraktad. Den blivande drottningen såg Philip Mountbatten hoppa över ett tennisnät på Dartmouth Navel College, och Elizabeth föll direkt. Philip var måttligt intresserad. Men med den ensvishet hon senare gjorde sig känd för som monark, startade hon en brevväxling mellan dem som skulle leda till evig kärlek.

Elizabeth Philip bröllop 1947
Elizabeth och Philip hifte sig år 1947.

Bröllopsklänningen köpte drottning Elizabeth under efterkrigstiden med hjälp av klädkuponger hon samlat på sig under lång tid, precis som alla brudar vid den tiden.

Annons

Äktenskapet blev som många vet turbulent. Men kärleken bestod. Och drottningen berättade vid några få tillfällen hur Philip gjorde hennes liv som drottning roligare och lättare, hur han fick henne att se allt ur en humoristisk vinkel.

Kung Carl Gustaf och drottning Elizabeth var släkt och vänner.

– Jag tror inte drottningen skulle klara sig lika bra utan honom, har prins Harry sagt om paret.

Ord som visade sig vara sanna.

Så var Elizabeths sista år i livet

Drottning Elizabeths sista år levde hon utan den stöttepelare som alltid funnits där. Ett och ett halvt år som dessutom präglades av en pandemi. På grund av Corona tillbringade hon större delen av sin sista jul utan sin övriga familj, den första julen utan Philip. Det sista året blev dessutom extra tufft i och med den skandal som sonen prins Andrew orsakade efter att han anklagats för sexuella övergrepp.

Drottning Elizabeth vid hennes kröning.

Elizabeths hälsa blev dessutom långsamt allt sämre. I oktober 2021 ställdes en resa till Irland in. Anledningen: drottningen befann sig på sjukhus. Efter det har hälsan blivit allt sämre, och när Lillibeth träffade den nya premiärministern Liz Truss bara några få dagar innan drottningens död blev många oroade över bilderna. Drottningen såg inte helt kry ut, och en kort tid senare kallades hennes närmsta familj, barn och barnbarn, till Balmoral för ett sista avsked.

Drottning Elizabeth sörjs av fyra barn

Elizabeth barnbarn
Elizabeth med de barnbarnsbarn hon hade år 2016.

Drottning Elizabeth sörjs inte bara av de fyra barnen prins Charles, prins Andrew, prinsessan Anne och prins Edward utan även av de åtta barnbarnen och 12 barnbarnsbarnen. Hon sörjs även av ett folk, som i motgångar alltid känt en trygghet i och en respekt för den drottning som aldrig vänt dem ryggen.

Annons

Detta händer efter Elizabeths död

Folket och familjens Lilibet ska nu föras till London, antingen med flyg eller ett speciellt tåg, som ska ge befolkningen möjlighet att kunna visa sin respekt och sorg. Några dagar senare kommer drygt 250 kilo tunga kistan föras längs Londons gator innan den slutligen kommer att finnas för alla att besöka i Westminster Hall. Statsbegravning kommer att äga rum i Westminster Abbey, tio dagar efter hennes död, innan hon äntligen får vila i frid tillsammans med den man som alltid fick henne att skratta.

Annons