Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Elvis bästa vän berättar: De bär skulden för hans död

25 jun, 2024 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
De var vänner i över 20 år. Nu berättar Elvis bästa vän om vilka han tycker bär skulden för stjärnans död.
Annons
Valter Skarsgård om Börje Salming: "Fortsätter förvånas av hur otroligt stor han är"Brand logo
Valter Skarsgård om Börje Salming: "Fortsätter förvånas av hur otroligt stor han är"

Det har gått 47 år sedan Elvis Presley somnade in, blott 42 år gammal. Nu öppnar hans bästa vän, Jerry Schilling, upp om sina minnen av stjärnan. Jerry var faktiskt bara 12 år gammal när han för första gången träffade Elvis, då 19, som precis hade spelat in sin första singel. Jerry, som i dag har hunnit fylla 82 år, och som har en bakgrund som manager för bland andra The Beach Boys, Jerry Lee Lewis och Lisa Marie Presley, var vän med rockkungen ända fram till hans tragiska död, 1977.

Elvis tillsammans med Jerry Schilling.Courtesy Everett Collection

– Det var något speciellt med honom. Han hade en värme kring sig som fick dig att känna dig välkommen. Det var viktigt att lära känna honom innan han var berömd, det gav mig en genuin bild av vem han var och var han kom ifrån, berättar Schilling om Elvis.

Annons

10 år efter det allra första mötet fick Jerry ett telefonsamtal som kom att förändra hans liv. På andra sidan linjen: Elvis.

– Elvis sa till mig att ”jag behöver att du jobbar åt mig”. Jag frågade när och han svarade ”nu”.

Jerry Schilling: ”De bär skulden för Elvis död”

Och precis så blev det. Jerry började jobba med kungen av rock. Men de var inte bara kollegor. De var vänner och förtrogna. Jerry bodde på Graceland i 10 års tid. Under den tiden kom han och Elvis varandra mycket nära. Men vänskapen var inte alltid en dans på rosor.

– Folk tror att han alltid log och sjöng eftersom det var sådan han var i filmerna. Men Elvis var en väldigt djup och komplex person som kunde vara lynnig, konstaterar Jerry.

Och så kom då den sorgliga dagen 1977. Dagen då Elvis, i sviterna av en hjärtinfarkt, somnade in. Det var den 16 augusti.

Jerry Schilling är tydlig med att han tycker att det finns vissa som bär skulden för stjärnans död. Han pekar agenterna, på skivbolagen och på filmbolagen.

Jerry Schilling under sitt tal vid Lisa Marie Presleys begravning.John Amis

– Du kan inte ta ett geni och placera honom i ett fack, och det är vad som hände med Elvis. Folk säger ”men han var Elvis Presley, han kunde göra vad han än ville”. Men så var det inte. Andra människor kontrollerade vilka låtar han spelade in, vilka filmmanus han fick göra och var han turnerade. Jag tror det påverkade honom och gjorde honom sjuk.

Jerry berättar för tidningen Mirror att han saknar sin vän djupt, trots att det gått så många år.

– Om jag kunde få en önskan uppfylld vore det att stanna uppe hela natten och prata med Elvis om allt och inget.

Jerry har i alla år hållit kontakten med Elvis familj. Då Elvis dotter Lisa Marie somnade in häromåret talade han på hennes begravning.

Annons