Eric Saade.
Största snackisarna i Melodifestivalens historia
Slå på ljud

Eric Khaled Saade föddes i det skånska samhället Kattarp den 29 oktober 1990. Hans pappa är av palestinskt ursprung och uppvuxen i Libanon, medan mamma kommer från Sverige. Eric själv har gått i skola i Helsingborg och det var där som han vid en ålder av 13 gjorde sin vackra sångröst hörd på en talangjakt som han också vann. Vinsten bestod i att fick Eric ett skivkontrakt med bolaget Plugged Music.

I pojkband med Robin Stjernberg

Skivbolaget ansåg samtidigt att Eric skulle göra sig bättre i ett pojkband så år 2007 bildades What's Up där Eric Saade var en av fyra medlemmar. Gruppen bestod även av Ludwig Keijser, Johan Yngvesson och Robin Stjernberg, idag känd från Idol och vinst i Melodifestivalen 2013.

Omslaget till What's Up debutalbum.

Ett av bandets största gig blev att tillsammans med Vendela Palmgren agera rösterna till den svenska dubbningen av Disney-filmen Camp Rock där originalskådespelarna består av Jonas Brothers och Demi Lovato. De hann släppa singel och debutalbum innan Eric hoppade av projektet 2009 för att nu försöka slå som soloartist. Vid det laget hade han även hunnit agera programledare på Disney Channel och för sångtävlingen My Camp Rock Scandinavia. Eric ersattes med Johannes Magnusson men bandet splittrades till slut, bara ett år senare.

Soloalbum och Melodifestivalen

År 2009 tog Eric Saade studenten och flyttade till Stockholm. Samma höst fick han nytt skivkontrakt, den här gången med Roxy Recordings. Han släppte debutsingeln Speechless följt av albumet Masquerade.

Det kommande året blev Erics stora genombrottsår då han deltog i Melodifestivalen 2010 med hiten Manboy. Eric kammande hem tredjeplatsen och fick blodad tand. Så redan året därpå, 2011, deltog han i Mello på nytt och den här gången vann han hela tävlingen med sin låt Popular. Eric representerade därmed Sverige i Eurovision och kom på tredje plats i den internationella tävlingen.

Eric Saade uppträder med Manboy i Melodifestivalen 2010.

Men Eric turnerade också flitigt med så väl debutskivan som uppföljarna Saade vol. 1 och Saade vol. 2. Fjärde albumet, Forgive Me, släpptes 2013 och samma år var Eric ett av dragplåstren på konsertturnén Ladies Night.

Inte nog med det, år 2015 deltog Eric i Mello en tredje gång och slutade på en femteplats med låten Sting. Nu var han ett schlagerproffs att räkna med!

Eric Saade i Så mycket bättre

År 2017 var Eric Saade en av sju artister i Tv4:s succéprogram Så mycket bättre. Här visade han upp en sida som fansen inte sett tidigare, i och med hans coverversioner på de andra deltagarnas låtar. Eric sjöng bland annat Bra vibrationer av Kikki Danielsson, We Got The World av Icona Pop och Born Under A Sign av Moneybrother.

Själv fick han låtar som Manboy (Sabina Ddumba), Sting /Slå! (Uno Svenningsson) och Popular /Den dag jag vinner allt (Tomas Andersson Wij) tolkade av de andra artisterna.

Eric Saades relation med Molly Sandén

Parallellt med popkarriären har intresset för Eric Saades privatliv varit stort. Hans första offentliga flickvän var ungdomskärleken Molly Sandén, 28, som han träffade efter flytten till Stockholm. De var tillsammans i tre år innan Molly en dag skrev på sin blogg att:

”Den senaste tiden har jag var­it väldigt frånvarande, och som många av er misstänkt så beror det på att Eric och jag har gjort slut.”

Året innan hade de köpt en lägenhet ihop i Stockholms innestad som nu lades ut till försäljning.

Eric Saade och Molly Sandén 2009.

Efter uppbrottet från Molly Sandén blev Eric tillsammans med Emma Andersson som liksom han själv kom från Skåne, närmre bestämt Helsingborg. Paret bodde ihop i ett år innan de gjorde slut och Emma kom senare att bli känd genom sin medverkan i dokusåpan Paradise Hotel. Eric har kallat relationen för ”ett luftslott” och sagt att de inte passade ihop.

Brustna förlovningen med Nicole Falciani

Nästa långa och seriösa relation skulle istället komma att bli den med influencern Nicole Falciani, 23. De träffades när hon intervjuade honom i SVT-programmet Chloé & Nicole 2015. På nyårsafton 2018 friade Eric och efter ett självklart ”ja” så var bröllopsplanerna snabbt i gång.

Bröllopet mellan influencern och artisten skulle ha ägt rum i Toscana i maj 2020, men på grund av coronapandemin tvingades de att skjuta fram den stora festen. Strax innan bröllopet skulle ha gått av stapeln kom chockbeskedet att paret istället hade gått skilda vägar.

”Ibland blir livet inte alltid som man tänkt sig. Jag och Eric har gått skilda vägar. Detta har tagit otroligt hårt på mig, då det inte var det jag önskade i och med det stundande bröllopet. Som nu inte längre blir av”, skrev Nicole Falciani på Instagram.

Nya flickvännen Hanna Schönberg

Knappt ett år senare är Eric Saade nu i en ny relation, den här gången med influencern Hanna Schönberg, 22. På Alla hjärtans dag i år postade Eric en rad bilder som videor på dem två på sin Instagram story och skrev ”Sprid kärlek idag. Tack för att du lyfter mig till skyarna baby. Om folk bara visste!”.

Fjärde gången gillt i Melodifestivalen 2021

För tio år sedan kammade Eric Saade hem Mellon med låten Popular, och i år kliver han ut på scenen som den absolut sista tävlanden av alla deltävlingar och framför låten Every Minute. Låten är skriven av honom själv med Linnea Deb, Joy Deb och Jimmy ”Joker” Thörnfeldt. Om låten säger Eric Saade:

– Det är eufori med ett vemod. Vemodet kommer fram i melodierna medan texten är väldigt euforisk, precis som det var för mig när jag skrev den sommaren 2020. Då var jag verkligen i eufori, men samtidigt i det mörkaste året som jag nånsin upplevt, säger Saade till Aftonbladet.

2010 ställde han upp med låten Manboy i Melodifestivalen. 2011 kom Eric Saade på en tredje plats i Eurovision Song Contest i Düsseldorf med låten Popular. Och 2015 tävlade han i Mellon med låten Sting, som slutade på femte plats i finalen. För två år sedan fick han även äran att leda den glittriga schalgertävlingen tillsammans med Sarah Dawn Finer, Kodjo Akolor och Marika Carlsson.

LÄS MER:

Tess Merkel gör solodebut i Melodifestivalen – efter mörka tiden

Nicole Falcianis första ord om relationen till Eric Saades tjej

De har försökt vinna Melodifestivalen flera gånger – men misslyckats

Mest läst