laura pausini
5 snackisar från veckan som gått
1:31

Efter reklamen: 5 snackisar från veckan som gått

(1:31)

Slå på ljud

I år är det Melodifestivalvinnaren Cornelia Jakobs som tävlar för Sverige med den favorittippade låten Hold Me Closer. Cornelia tävlar i den andra semifinalen, som hålls på torsdag den 12 maj. Det är Edward af Sillén och Linnea Henriksson som kommenterar tävlingarna och artisten Dotter är den som kommer att dela ut Sveriges poäng.

cornelia jakobs

Cornelia Jakobs på plats på den turkosa mattan i Turin. Cornelia representerar Sverige i ESC 2022 med låten Hold Me Closer.

KILPIN / MEGA

Sveriges Television visar semifinal 1, semifinal 2 och finalen på både SVT Play och i SVT 1 klockan 21.00 på tisdag (10 maj), torsdag (12 maj) och lördag (14 maj).

Programledarna då? Ja, de som guidar tittarna genom tävlingarna i Turin i år är inga mindre än Alessandro Cattelan, Laura Pausini och Mika. Har du koll på vilka de är? Vi berättar!

Laura Pausini

Laura Pausini är en av Italiens absolut mest framgångsrika artister, genom tiderna. Både hemma i Italien och internationellt. Laura är född den 6 maj 1974 i Faenza och började redan som åttaåring sjunga i pianobarer, tillsammans med sin far. Laura fick sitt stora genombrott då hon 19 år gammal vann debutantklassen på San Remo-festivalen.

Under åren har Laura släppt album på både spanska, portugisiska och engelska, vilket gjort henne välkänd även utanför Italiens gränser. I skrivande stund har hennes skivor sålt i över 70 miljoner exemplar.

Laura har blivit känd för sina ballader och sina texter om kärlek. Men hon har inte varit rädd att ta i svårare ämnen. Hennes låtar har också handlar om rasism, anorexi och fattigdom.

Laura Pausinis man

Efter att Laura Pausini blivit ett namn att räkna med i musikkretsar lämnade hon, 21 år gammal, sin hemstad för att flytta till Milano med sin dåvarande partner, manager och producent Alfredo Cerruti Jr. Laura och Alfredo var ett par i flera år, fram till 2002. Därefter blev Laura ett par med sin nya manager, Gabriele Parisi. Inte heller den relationen höll. I dag, och sedan flera år tillbaka, är hon förlovad med den italienske gitarristen, kompositören, musikproducenten och före detta sångaren Paolo Carta. Paolo är tio år äldre än Laura och har tre barn sedan tidigare. Det var meningen att paret, som varit förlovade sedan 2012, skulle gifta sig förra året, men covid kom emellan.

Laura Pausini och Paolo Carta, mannen hon varit förlovad med sedan 2012. De hade planerat bröllop 2021 men covid kom emellan, förklarade sångerskan i Vanity Fair 2022.

Stefano Costantino / MEGA

Laura Pausinis barn

Den 15 september 2012, för tio år sedan, bekräftade Pausini genom sin officiella Facebooksida att hon väntade parets barn. Deras dotter, Paola, i dag 9 år gammal, föddes den 8 februari 2013. Anledningen att dottern heter Paola är lite gullig. Det är nämligen en mix av föräldrarnas egna namn: Paolo och Laura.

Laura Pausini har vid ett flertal tillfällen beskrivit sig själv som katolsk. Men hon har också uttryckt vivel om kyrkans ståndpunkt på olika teman, som preventivmedel, abort, sex före äktenskapet och homosexuella rättigheter. År 2000 förklarade hon sin position i tidningen la Repubblica.

laura pausini barn

Laura Pausini med sin fästman och gemensamma dottern Paola, 9 år.

Antonio Gutierrez Herguedas

– Jag tror verkligen på Gud, och påven är den man som jag helst vill träffa igen i världen. Jag träffade honom redan 1996. Jag har bara några tvivel om den katolska kyrkan, som diskrimineringen av homosexuella, sa hon då.

Några år senare, under en konsert i Mexico, bjöd Laura upp två män på scenen och vigde dem, framför sin publik.

– Med den här låten, förklarar jag er man och man, sa hon och rev av en av sina hits.

Mika

Mika är nog den mest kända i programledartrion, i alla fall i Sverige. Mika, eller Michael Holbrook Penniman som han egentligen heter är född den 18 augusti 1983 i Beirut, Libanon, men är i dag bosatt i London. Han slog igenom 2007 med megahiten Grace Kelly.

mika

Mika uppträder på Coachella 2022.

Casey Flanigan/imageSPACE/Shutterstock

Vem är Mika ihop med?

I många år har Mika varit förtegen om sitt privatliv. I en intervju 2009 kommenterade han för första gången sin sexuella läggning

– Jag har aldrig någonsin satt en etikett på mig själv mig själv. Men med det sagt, jag har aldrig begränsat mitt liv, jag har aldrig begränsat vem jag sover med... Kalla mig vad du vill. Kalla mig bisexuell, om du behöver en term...

I en intervju i augusti 2012 med tidningen Instinct beskrev dock sångaren sig själv som gay och under 2021 har han varit mer öppen om sitt privatliv. Flera medier har skrivit om att han lever ihop med filmaren Andreas Dermanis, sedan mer än tio år tillbaka.

Alessandro Cattelan

Nummer tre i Eurovision Song Contests programledartrio är Alessandro Cattelan, en italiensk TV- och radiopresentatör som nog är mest känd för att ha programlett den italienska upplagan av Total Request Live på MTV Italia. Han har också guidat tittarna genom flera säsonger av italienska X Factor.

alessandro cattelan fru

Alessandro Cattelan och hans hustru Ludovica Sauer. Ludovica Sauer har brasilianskt och tyskt påbrå men bor nu med sin make och parets döttrar i Italien. Hon har en bakgrund som modell.

Simona Chioccia/IPA/Shutterstock

Privat lever Alessandro ihop med Ludovica Sauer, de gifte sig 2014 och har två barn ihop, döttrarna Olivia, född 2016, och Nina Cattelan, född 2012.

Mest läst