Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Eva Röse: ”Hur kan vi inte använda vår röst?”

04 jun, 2024 
AvSara Löf Nyqvist
FotografKarin TÖRNBLOM
Skådespelaren Eva Röse fick ta emot utmärkelsen Årets systerskap under Feminista 2024 på Nationalmusem i Stockholm. På scen tackade hon för priset och berättade om varför mänskliga rättigheter är så viktigt för henne och hur hon hanterar hot och trakasserier.
– Hur kan man inte använda sin röst när man bor i ett fritt land?, säger hon.
Annons
Årets Feminista – allt om Feminas prestigefyllda utmärkelseBrand logo
Årets Feminista – allt om Feminas prestigefyllda utmärkelse

Varje år delar Femina ut sju utmärkelser i olika kategorier för att hylla och uppmärksamma kvinnor som på något sätt inspirerad, visat vägen och varit förebilder. Igår arrangerades galan Årets Feminsta på Nationalmuseum i Stockholm och över hundra kvinnor samlades för en middag där allvar blandades med skratt och kärlek.

Bianca Kronlöf delade ut priset Årets systerskap, som i år tilldelades skådespelaren och kvinnorättskämpen Eva Röse. På scen fick hon frågan om varför kvinnors och mänskliga rättigheter är så viktigt för henne.

Annons

– Förklara för mig vad motsatsen skulle vara? Alltså att vara en person som inte är intresserad av mänskliga rättigheter, eller som står på en plattform och talar om varför demokrati inte är viktig? Jag vet inte vad alternativet är om jag ska vara helt ärlig, det finns ingen tanke om det, det är ett blodomlopp, svarade hon då.

Eva Röse Feminista 2024.
Eva Röse tilldelades Årets systerskap.KARIN TORNBLOM

Så hanterar hon hot och trakasserier

Enligt en rapport från organisationen Kvinna till kvinna så ökar trakasserier och hot mot kvinnorättsförsvarare. Men enligt Eva är det ingenting som får henne att hålla tillbaka, och när hon själv möter motstånd tänker hon på Narges Mohammadi, som fängslats för sin kvinnokamp i Iran.

Annons

– När jag tänker på trollen som skriver piss eller folk som hotar, så tänker jag alltid på Narges Mohammadi som sitter i fängelse i Iran. Vilken otrolig kvinna, säger hon och fortsätter:

Bianca Kronlöf och Eva Röse Feminista 2024
Bianca Kronlöf delade ut priset Årets systerskap till Eva Röse.
Annons

– Hon sitter där och vet att hon får straff efter straff. Hon blir piskad, hon får år efter år tillagt på sin dom, och hon kämpar som ett as för alla människors frihet och lika värde. Hur kan man då inte använda sin röst när man bor i ett fritt land? Hur kan jag då tycka det är jobbigt att bli ifrågasatt eller eventuellt lite knuffad på?, säger hon.

Hon berättar också om när hon träffade den ryska feminist- och artistgruppen Pussy Riot.

– Jag frågade vad vi kan göra. Och de svarade ”Hur kan ni, som har möjlighet att använda er röst, inte använda den bättre?”.

Arja Saijonmaa: "Är rörd och betagen"Brand logo
Arja Saijonmaa: "Är rörd och betagen"
Annons