Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Årets Feminista 2024 – här är alla vinnare

03 jun, 2024 
AvAino Oxblod
FotografKarin Törnblom.
Årets Feminista 2024
På Årets Feminista 2024 hyllar vi på Femina kvinnor som gjort avtryck, inspirerat och verkat för skillnad i samhället.
Här är de sju pristagarna som hyllas på galan den 3 juni!
Annons
Årets Feminista 2024 – En kväll fylld av hyllningar, tårar och systerskapBrand logo
Årets Feminista 2024 – En kväll fylld av hyllningar, tårar och systerskap

Sedan 2022 ger Femina ut priset Årets Feminista inom olika kategorier till kvinnor som på olika sätt påverkat, banat väg och jobbat för kvinnors välmående. I år ger vi ut sju priser till inspirerande personer och organisationer – här är årets feministor!

Årets ikon – Arja Saijonmaa

Arja Saijonmaa
Arja Saijonmaa är Årets ikon.Foto: Margareta Bloom Sandebäck

”Genom att röja sin egen väg och utmana både sig själv och konventioner har hon i 60 år varit en urkraft i svenskt kulturliv. Hon har använt sin röst både för att fälla diktaturer och få kvinnor att söka sig till naturen för bästa hudvård. Hennes land har inga gränser men hennes sisu når högt över havet och rakt in i hjärtat”.

Annons

Årets systerskap – Eva Röse

Eva Röse Feminista 2024.
Eva Röse tilldelades Årets systerskap.Foto: Karin Törnblom.

”Hon ler inte på­ ­beställning, struntar i dålig stämning och backar aldrig för att dra på sig rustningen. Med sylvass humor, tajming och en obändig tydlighet är hon både på och vid sidan av scenen en härförare i kampen för mänskliga rättigheter, jämställdhet och global hållbarhet. President av Jämtland – och en Feminista i dess ­ädlaste form.”

Årets röst – Anna Vlasenko

Anna Vlasenko Feminista 2024.
Ukrainska journalisten Anna Vlasenko fick priset Årets röst.Foto: Karin Törnblom.

”Genom sin trans­parenta och modiga dagbok ger hon inte bara en unik inblick i en vardag som är svår för en utom­stående att förstå, hon ger också röst åt alla kvinnor som försöker upprätthålla sina och sina barns liv mitt under brinnande krig. Som hon själv ut­trycker det: ’Ett nytt normalt liv, alltid med en känsla av panik.’”

Annons

Årets förändrare – Mamma United

Anja Nordenfeldt Feminista 2024.
Mamma United blev Årets förändrare.Foto: Karin Törnblom.

”Kraften hos mammor som kämpar för sin egen och sina barns livssituation ska aldrig underskattas. Genom ett aktivt och långsiktigt utbildningsarbete stärks inte bara egenmakten hos kvinnor i socioekonomiskt utsatta områden – hela samhället har allt att vinna på att en ofta ofrivilligt isolerad målgrupp erbjuds en kontext där de kan stå förenade.”

Årets förebild – Tess Olofsson

Tess Olofsson Feminista 2024.
Fotbollsdomaren Tess Olofsson är Årets förebild.Foto: Karin Törnblom.

”Att Sirius slog Norrköping med 2–0 var sekundärt. Den stora segern på Studenternas IP den 12 november 2023 stod inte spelarna för. Genom att vägra vika sig för fördomar och stå upp för sin professionalism skrev hon historia när hon som första kvinna i Sverige blev huvuddomare i herrallsvenskan.”

Annons

Årets inspiration – Camilla Hamid

Camilla Hamid Feminista 2024.
Camilla Hamid blev Årets inspiration.Foto: Karin Törnblom.

”Det började med ett konto på Instagram 2014. I dag inkluderar hennes AB kokböcker, poddar, appar – och kaféer som får fansen att vallfärda till huvudstaden. En entreprenör som med kreativitet och lyhördhet inte bara skapat ett drömrecept för sig själv. Som den lärare hon är har hon också bidragit till att få unga att drömma stort.”

Lindex award – Jenny Larsson

Jenny Larsson Feminista 2024.
Jenny Larsson fick Lindex AwardsFoto: Karin Törnblom.

”Hon krossar inte bara normer och fördomar om vad en person med cp kan klara, hon är samtidigt en förebild i föräldraskapet. Med ett beundransvärt tålamod och en stor dos humor visar hon vägen, vare sig det ska sättas på strumpor eller pysslas inför påsk. Vi hoppas att denna funkivist fort­sätter att leda oss rätt.”

Annons