Ewa Fröling
1:35

Efter reklamen: 5 saker du bör göra för din psykiska hälsa

(1:35)

Ewa Fröling är idag en utav våra mest folkkära skådespelare. Rollen som Emilie Ekdahl i Fanny och Alexander gjorde henne till en världsstjärna.

Fanny och Alexander.

Ewa Fröling i bakgrunden under inspelningen av Fanny och Alexander.

Men det är inte bara skådespel som Ewa Fröling sysslar med, hon är också författare och i höst kommer hennes andra bok ut i en planerad trilogi. Boken Att störa ett väsen bygger på Ewas egna erfarenheter som patient inom psykiatrin.

– Jag kränktes och möttes av förakt. Psykvården är dålig. Jag såg fogliga medpatienter gå under i behandlingen, berättar Ewa i ett panelsamtal vid sommarens kvinnofestival på Christinehofs slott i Skåne.

Ewa Fröling har två vuxna döttrar – så lever Tilde och Mira idag

Ewa Fröling om författarkarriären

Efter Ewa Frölings uppmärksammade bokdebut med boken Moder Liv så är den andra boken i trilogin Att störa ett väsen en minst lika stark och drabbande berättelse. Fröling delar med sig av skarpa bilder och kraftfulla iakttagelser inifrån en psykiatrisk klinik – baserat på hennes egna erfarenheter som patient.

– Jag har hittat mitt språk. En blandning av skönlitteratur och poesi. Det fungerar för mig. Att bli författare är det bästa som hänt i mitt liv så här långt, berättar hon för åhörarna på kvinnofestivalen.

”Det är en skandal”

När Ewa själv drabbades av psykiska problem och en livskris försökte hon vända sig till läkare, socionomer, psykologer, men upplevde att hon överallt bemöttes med oförståelse, ointresse och okunskap.

– Psykvården är så eftersatt. Det är en skandal att hjälpen, akut och i efterbehandling, är så dålig, eller helt obefintlig. Man får själv leta upp terapeuter och specialister, säger Ewa.

Källa: Expressen