Ewa Fröling
5 saker du bör göra för din psykiska hälsa
1:35

Efter reklamen: 5 saker du bör göra för din psykiska hälsa

(1:35)

Slå på ljud

Ewa Fröling är idag en utav våra mest folkkära skådespelare. Rollen som Emilie Ekdahl i Fanny och Alexander gjorde henne till en världsstjärna.

Fanny och Alexander.

Ewa Fröling i bakgrunden under inspelningen av Fanny och Alexander.

Men det är inte bara skådespel som Ewa Fröling sysslar med, hon är också författare och i höst kommer hennes andra bok ut i en planerad trilogi. Boken Att störa ett väsen grundar sig delvis i när skådespelaren hamnade på en psykiatrisk klinik. Då hon fick en insyn i hur mycket som inte fungerar inom den psykiatriska vården.

– Jag har skrivit den här boken för att skapa en debatt. Det som är hemskt idag är att du bara tas emot om du har en riktig diagnos, då får du en behandling akut. Men för andra som är i det här mellanläget, med utbrändhet och trötthet där finns det ingen hjälp, säger Ewa till Måbra.

Ewa Fröling har två vuxna döttrar – så lever Tilde och Mira idag

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Ewa Fröling om författarkarriären

Efter Ewa Frölings uppmärksammade bokdebut med boken Moder Liv så är den andra boken i trilogin Att störa ett väsen en minst lika stark och drabbande berättelse. Där Fröling delar med sig av fiktiva skarpa bilder, med kraftfulla iakttagelser inifrån en psykiatrisk klinik.

– Jag har skrivit den här boken för de som mår dåligt och det gör vi, det är väldigt många som mår dåligt i det här samhället, säger Ewa.

”Det är en skandal”

När Ewa själv drabbades av psykiska problem och en livskris försökte hon vända sig till läkare, socionomer, psykologer, men upplevde att hon överallt bemöttes med oförståelse, ointresse och okunskap.

– Psykvården är så eftersatt. Det är en skandal att hjälpen, akut och i efterbehandling, är så dålig, eller helt obefintlig. Man får själv leta upp terapeuter och specialister, säger Ewa.

Källa: Expressen

Mest läst