Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Familjens sorg över Tim Bergling – orden om tragiska ödet

20 apr, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Den 20 april 2018 gick den svenska världsstjärnan Tim ”Avicii” Bergling tragiskt bort, när han begick självmord på en resa i Oman.
Sedan dess har familjen startat en stiftelse i sonens namn för att samla in pengar till arbetet med psykisk ohälsa bland unga.
Här är familjemedlemmarnas känslosamma ord om sorgen efter sin son och bror.
Annons
Till minne av AviciiBrand logo
Till minne av Avicii

Tim Bergling blev känd under artistnamnet Avicii, och var under 2010-talet en av världens allra främsta dj:s och låtskrivare. Med hits som Hey brother, Wake me up och Levels nådde hans framgång ut i alla världens hörn, och han hyllades och prisades av både fans och musikbranschen.

Den 20 april 2018 nåddes världen av den tragiska nyheten att Tim Bergling var död, bara 28 år gammal. Han hade då tagit sitt eget liv under en resa i landet Oman. Artistens sorgliga bortgång startade diskussioner om kraven på unga artister, psykisk ohälsa bland barn och unga och riskerna med dagens prestationssamhälle. Efter Aviciis död har familjen startat stiftelsen Tim Bergling foundation, där de bland annat skänker pengar till personer och organisationer som arbetar med mental hälsa bland barn och ungdomar.

Klas Bergling med prinsessan Sofia och prins Carl Philip, på invigningen av Avicii experience.

Familjens sorg efter Tim Bergling

Klas Bergling, Tims pappa, har blivit talespersonen för stiftelsen, och efter sin sons död arbetar han outtröttligt för att lyfta frågan om psykisk ohälsa och sätta ljus på problemet. Men att ha förlorat sitt yngsta barn har förändrat honom i grunden. I Agneta Sjödins podcast Så in i själen berättade Klas hur han är en annan person idag än innan Tim gick bort.

Annons

– Jag har blivit allvarligare, jag var ju väldigt optimistisk förut och ibland lite lättsinnigt optimistiskt. Man blir märkt av en sådan här process, man får kämpa emot något hela tiden, säger han i podcasten Så in i själen.

Efter att chocken lagt sig över sonens bortgång lever Klas med en stor saknad efter sitt barn.

– Vanliga mardrömmar kan man ju vakna upp från och känna ”åh va skönt, det var bara en dröm”. Men nu vaknar man och inser att det är verklighet... så det är liksom tvärtom, sa han i podcasten.

Medan Klas har pratat om Tim i flera intervjuer, ofta i samband med att lyfta stiftelsens arbete, så har hans partner – och Tims mamma – Anki Lidén varit mer tystlåten. Nyligen berättade hon om sorgen och saknade i en intervju med Aftonbladet.

Tim Bergling, 22 år gammal.

– Det är före och efter Tims död. Nu är det ett tomrum och en saknad efter chocken som varade så länge. Stundtals kan jag inte förstå att Tim inte finns längre. Det är ett pågående sorgearbete, säger hon till Aftonbladet.

Annons

Anton Körberg: ”Svårt att fatta”

Tim Bergling var yngst i en skara av halvsyskon. En av hans äldre bröder är Anton Körberg, son till Tommy Körberg och välkänd medieprofil. I Renées brygga berättade Anton om sorgen efter sin lillebror, men konstaterar också att familjen gjorde allt de kunde för att hjälpa Tim.

– Det är ju väldigt svårt att fatta. Men det som är så skönt i allt detta är, för jag tror att det absolut vanligaste i en sådan här situation, är att känna skuld. Eller såhär ”varför gjorde vi inte mer, fanns det någonting man kunde göra?”, sa Anton och fortsätter:

Anton Körberg med sin lillebror Tim 2005.

– Men liksom, vi har såklart pratat allihopa i familjen och alla är liksom såhär att det finns ingen skuld och det tycker jag är jävligt skönt. För det tror jag är otroligt lätt att känna.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons