Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Filmen Adam & Eva blev en supersuccé – så gick det för skådespelarna

11 maj, 2022 
AvJohanna Lejon
Fotograftt.
Hannes Holms och Måns Herngrens film Adam & Eva blev en megasuccé då den nådde biograferna i slutet på 1990-talet. Men hur gick det sedan för de som var med – och för regissörerna? Femina vet.
Annons
5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
5 snackisar från veckan som gått

Adam & Eva, Hannes Holm och Måns Herngrens romantiska dramakomedifilm från 1997, har blivit en modern klassiker.

”Denna relationskomedi, där Kjellmans Adam fumlar bort Josefin Nilssons Eva och för sent inser att hon var den rätta, är full av små repliker och scener man omedelbart vill citera och beskriva”, skrev Dagens Nyheter i en recension.

En scen från filmen Adam & Eva. I rollerna ser vi Björn Kjellman och Josefin Nilsson. Filmen regisserades av Hannes Holm och Måns Herngren.

Filmen är en relativt tidslös kärlekshistoria. Men den är också fylld av tidstypiska element, element som får 90-talsnostalgikerna att mysa lite extra. Det är svampade väggar, kändisfester på Berns, små passningar till 90-talets mest kända reklamfilmer... Men framförallt så deltar också större delen av Stockholms it-gäng i filmen. Bland birollerna märks namn som Jonas Gardell, Eva Röse, Ulf Malmros, Kristian Luuk, Martina Haag, Sofia Eriksson – bara för att nämna några.

Annons
I filmen märktes flera kända namn, förutom Björn Kjellman och Josefin Nilsson medverkade Jonas Gardell, Eva Röse, Ulf Malmros, Kristian Luuk, Martina Haag och Sofia Eriksson.

Handlingen i Adam & Eva kretsar kring paret med samma namn. De har haft en sprakande kärlekshistoria men nu har passionen svalnat. Det är vardag mest hela tiden. Vännerna skaffar barn. Eva vill, men Adam är tveksam. Scenerna är fyllda av igenkänning för de flesta, oavsett om man är i en relation eller ej.

Lena Philipsson, Måns Herngren, Björn Kjellman, Josefin Nilsson och Hannes Holm på Guldbaggegalan.

Huvudrollerna i Adam & Eva

Adam spelas av Björn Kjellman och Josefin Nilsson gör rollen som Eva. Björns storebror spelas av Reine Brynolfsson och hans hustru av Katrin Sundberg. Tintin Anderzon gestaltar Adams bästa vän, Tove. Och Jacob Ericksson spelar Åke, Adams vidrigt framgångsrike rival. Men hur har det gått för skådespelarna? Femina vet.

Annons
Hannes Holm, Tintin Anderzon, Måns Herngren, Josefin Nilsson och Björn Kjellman under inspelningarna av filmen.

Josefin Nilsson – spelade Eva

Josefin Nilsson föddes den 22 mars 1969 i Alvare i Närs socken på Gotland. Hon hade en bakgrund som sångerska, i den hyllade gruppen Ainbusk Singers, senare bara Ainbusk, innan hon valde att satsa på skådespeleriet (vid sidan av musiken). Rollen som Eva i Adam & Eva blev hennes debut, en debut som senare följdes upp med filmen Det blir aldrig som man tänkt sig.

Efter att ha medverkat i Melodifestivalen två gånger, den senaste år 2008, drog sig Josefin undan rampljuset. Josefin Nilsson somnade in den 29 februari 2016, endast 46 år gammal. Enligt systern Marie Nilsson Lind dog Josefin till följd av hjärtsvikt, dåliga värden och en plågad kropp i kombination med smärtstillande.

Annons
Josefin Nilsson och Björn Kjellman 1997.

Josefin Nilssons historia skildrades i dokumentären Josefin Nilsson - Älska mig för den jag är som sändes i SVT. Där berättar man att skådespelerskan utsatts för misshandel under en längre tid, av sin dåvarande pojkvän. Det märkte Josefin för livet. Björn Kjellman är med i serien och berättar om sin motspelerska från Adam & Eva.

– Jag tyckte så oerhört mycket om Josefin. Sen så vet ju alla att det var väldigt jobbigt för henne under inspelningen. Numera vet ju folk det, säger Björn Kjellman i programmet.

Josefin Nilssons syster Marie tillsammans med Björn under En kväll för Josefin.

Björn Kjellman – spelade Adam

I Stjärnorna på slottet har Björn Kjellman berättat om inspelningarna av filmen. Han minns tiden med glädje.

Annons

Adam & Eva är absolut den filmen som varit mest betydelsefull, för vi blev ett så fint kompisgäng.

Kemin med Josefin Nilsson var perfekt, menar Björn.

– Med Josefin var det klockrent, när vi gjorde en provfilmning tillsammans kände man: ”Det ska vara vi”, har han berättat.

Björn Kjellman 2022. Just nu är han aktuell som Stig i ICA:s hyllade reklamfilmer.

Björn hade en bakgrund som skådis då han fick rollen. Han hade, bland annat, gjort en uppmärksammad huvudroll i filmatiseringen av Jonas Gardells En komikers uppväxt. Efter rollen som Adam har karriären tuffat på för Björn. Han har medverkat i flera olika produktioner, både på vita duken och på tv. 2006 var han med i Melodifestivalen med balladen Älskar du livet. Sedan januari 2021 spelar Björn Kjellman rollen som Stig i ICA:s reklamfilmer. Björn Kjellman, i dag 58 år gammal, är gift med Kajsa Aronsson. Paret har tre barn ihop.

Annons
Den klassiska öppningsscenen från Adam & Eva.

Tintin Anderzon – spelade Tove

I rollen som Adams bästa vän, Tove, märktes en relativt ny skådespelartalang, Tintin Anderzon, dotter till Kim Anderzon. Både publik och kritiker blev oerhört förtjusta i Tintin. Hon belönades också med en Guldbagge för sin bejublade insats, för Bästa kvinnliga biroll.

Särskilt en filmscen, en dråplig och komisk sexscen mellan Tintin och Björn Kjellman, har satt sig i mångas medvetande. Denna filmscen berättade Björn om när han medverkade i Stjärnorna på slottet, häromåret.

Tintin Anderzon på röda mattan 2022. Tintin belönades med en Guldbagge för sin insats i filmen Adam & Eva.

– De är två kompisar, de har aldrig varit ihop och så har det kört sig för bägges förhållanden och så var det ”ja då får det väl vara vi”. Han kämpar bakifrån och framifrån, hon är uttråkad och försöker känna nånting. Han tycker inte heller om det men han jobbar på, berättade Björn Kjellman.

Annons

Han fortsatte:

– Grejen är att Tintin hade så jäkla lätt för att börja skratta. jag skulle stå och pumpa på bakifrån och så hör jag från teamet som sitter utanför hur de börjar bryta ihop. Jag skriker: ”Men håll käften för fan, håll käften, det här är fan inte kul”.

Efter det stora genombrottet i Adam & Eva medverkade Tintin Anderzon i ett antal småroller, minst en produktion om året har hon gjort. Fram till ungefär 2012. 2017 sadlade hon istället om, till filmmakare, då dokumentären Den skalliga primadonnan kom ut.

Tintin Anderzon, i dag 58 år, bor i Stockholm. Hon har två vuxna barn, Birk och Olivia. Hon arbetar på Intima teatern och har spelat in ett flertal ljudböcker, som uppläsare.

Reine Brynolfsson – spelade Sven, Adams storebror

En klassisk (och oerhört komisk) scen i filmen är den där Reine Brynolfsson får avvärja lillebror Kjellmans absurda självmordförsök. Reine Brynolfsson hade precis gjort supersuccé i Colin Nutleys Black Jack och Änglagård när han fick rollen som Sven i Adam & Eva.

Annons

Efter filmen har han fortsatt skådespela, ofta i flera produktioner per år. Förutom från film och tv känner publiken igen Reine från Dramatens scen. Nyårsafton 2021 fick Reine Brynolfsson det ärofyllda uppdraget att läsa lord Alfred Tennysons dikt Nyårsklockan i SVT1:s direktsändning Tolvslaget på Skansen.

Reine Brynolfsson 2021 på Skansen. Fotograferad i samband med uppläsningen av dikten Nyårsklockan.

Under åren har han också ägnat sig åt måleri och serietecknande. Reine Brynolfsson har två vuxna barn med exhustrun Susanne Lorenz Liljefors, Julia och William.

Katrin Sundberg – spelade Kicki Adams storebrors hustru

Katrin Sundberg är född 8 oktober 1962 i Örebro. Hon är, förutom skådespelare, också koreograf, dansare, manusförfattare och regissör. Efter att ha medverkat i Adam & Eva har hon gjort ett flertal biroller i både filmer och tv-produktioner. Mest känd är hon nog för rollen som Häxan Surtant i barnprogrammet med samma namn.

Annons
Katrin Sundberg spelade Kicki. I dag är hon kanske mest känd som karaktären Häxan Surtant.

Katrin Sundberg bor på Södermalm i Stockholm. Hon lever med sin barndomskärlek Magnus Dahlberg och har fem styvbarn.

Jacob Ericksson – spelade Åke

Jacob Ericksson och Josefin Nilsson, 1998.

Jacob föddes den 7 januari 1967. För rollen som Åke i filmen nominerades han till en Guldbagge. Under åren har Jacob varit en flitigt anlitad skådespelare. Han har spelat på tv, på film och på teaterscenen. Dessutom har han gjort produktioner för radio. Nu senast har vi sett honom i serien Innan vi dör. I dag är Jacob Erickson 55 år gammal, han bor i Hägersten i Stockholm.

Annons
Jacob Ericksson spelade polis i serien Innan vi dör.

Måns Herngren och Hannes Holm – regisserade Adam & Eva

Adam & Eva nådde biograferna levde Måns ihop med Lena Philipsson, som han har barnen Noa och Saga med. Måns och Lena gick dock skilda vägar och regissören blev då ihop med höjdhopperskan Kajsa Bergqvist som han var tillsammans med fram till 2011. I dag är Måns Herngren gift med pr-kvinnan Katalin Bachry Herngren. De bor på Södermalm i Stockholm med sina barn. Måns har, under åren, regisserat mängder av produktioner för film och tv, precis som sin bror, Felix Herngren.

Måns Herngren 2022.

Hannes Holm är född den 26 november 1962 på Lidingö. Nu senast agerade han regissör för spelfilmen Karl-Bertil Jonssons julafton. Måns bor i Malmö med sin fru Malin. Han har barnen Siri, Hilda och Sonja.

Annons
Hannes Holm, 2021.
Annons