Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Fina storyn bakom Meghan Markle och prins Harrys val av namn till dottern

07 jun, 2021 
AvElin Jonsson
AvElin Jonsson
Fotograftt
harry och meghan
I fredags föddes hertigparet prins Harry och Meghan Markles andra barn – dottern Lilibet Diana Mountbatten-Windsor. Och namnet är en hyllning till både prinsessan Diana och drottning Elizabeth.
Annons
5 barnnamn inspirerade av kungligheternaBrand logo
5 barnnamn inspirerade av kungligheterna

Det var under söndagen som Meghan Markle och prins Harry lät meddela att dottern Lilibet Diana Mountbatten-Windsor kommit till jorden. Planen är att hon ska kallas Lili. Dottern är döpt efter två kvinnor i Harrys liv.

Lilibet Diana föddes fredagen den 4 juni på Santa Barbara Cottage Hospital i Kalifornien, skrev Aftonbladet med hänvisning till NBC. Både mor och dotter uppges må bra.

Meghan Markle och prins Harrys hyllning till drottningen

Namnet Lilibet är en hyllning till drottning Elizabeth, som vid unga år brukade kallas för just Lilibet. Under prins Philips begravning placerade drottning Elizabeth en handskriven lapp på hans kista, och hon signerade brevet från ”Lilibet”. Och många menar att det var prins Philip som var den sista personen att kalla henne så.

Annons
Elizabeth - i läcker rosa hatt
Drottning Elizabeth kallades för Lilibet när hon var yngre.

Smeknamnet har även använts av drottning Elizabeths far kung George VI, som under ett uttalande en gång sa ”Lilibet är min stolthet. Margret är min lycka”, om sina döttrar.

Hyllningen till prinsessan Diana

Dotterns mellannamn är även en hyllning till prinsessan Diana, prins Harrys mamma som gick bort i en bilkrasch 1997. Dotterns kusin, prins William och Kate Middletons dotter, är även hon döpt efter Diana, och heter: Charlotte Elizabeth Diana.

Harry, prinsessan Diana prins William 1995
Prins Harry, mamma Diana och prins William 1995.

Därför trodde många att hon skulle heta Philippa

Innan prins Harry och Meghan Markle avslöjat dotterns namn gick oddsbolagen varma med ett flertal andra förslag. Många trodde att hertigparet skulle till att hedra den nyligen bortgångne prins Philip. Enligt Ladbrokes var det då den feminina varianten av namnet, Philippa, på tapeten.

Annons

Prins Harry har hintat om namnet långt innan

Dock har prins Harry uttryckt ett tycke för namnet Lily – vilket är slående likt dotterns smeknamn nu – Lili. Under ett officiellt besök i staden Birkenhead i England mötte prins Harry och Meghan Markle (som då hade sonen Archie i magen) på ett gäng med skolbarn. Och prins Harry visade då ett intresse för det blomstrande namnet Lily, och intresserat frågade Harry en mamma bland barnen hur hon stavade sitt namn som var just Lily.

Annons