Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Folkkära bloggaren Dagny Carlsson är död – blev 109 år gammal

24 mar, 2022 
AvSaga Pettersson
Fotograftt
Folkkära bloggaren Dagny Carlsson är död – blev 109 år gammal
Dagny Carlsson, känd som Sveriges äldsta bloggare har avlidit. Det rapporterar SVT. Hon blev 109 år gammal.
Annons
TV: Dagny Carlsson har gått bort – blev 109 årBrand logo
TV: Dagny Carlsson har gått bort – blev 109 år

Den folkkära bloggaren Dagny Carlsson har avlidit, 109 år gammal. Det rapporterar SVT. Det är Åsa Blanck som regisserade dokumentären Livet börjar vid 100, om Dagnys liv, som berättar det för Kulturnyheterna.

– Det är inget konstigt att en människa som är snart 110 dör. Ändå är det en otrolig förlust. Det är få människor i mitt liv som jag lärt känna som gett mig så mycket, säger Åsa Blanck till Kulturnyheterna. Hon berättar vidare:

– Det är en otrolig förlust. Det är få människor i mitt liv som jag lärt känna som gett mig så mycket. Hon har gett så många så mycket, med sin galghumor och kunskap – det som ändå ett långt liv ger. Ett otroligt perspektiv på allt.

Sveriges äldsta bloggare

Dagny Carlsson blev känd som Sveriges – och möjligen världens – äldsta influencer när hon började blogga som 100-åring. Hon blev snabbt en folkkär figur, uppskattad för sina kloka ord om såväl vardagslivet som samhällsutvecklingen.

Annons

I sin digitala dagbok använde hon smeknamnet "Bojan". Där fick läsarna följa med på allt från dagliga aktiviteter, som promenader och träffar med vännerna, till tankar om aktuella nyhetshändelser och tillbakablickar från hennes liv.

Hon skrev och pratade ofta om att "saker inte var bättre förr" – det med livserfarenhet av två världskrig och hela det moderna samhällets framväxt.

– Hur kan folk påstå att det var bättre förr? Det var elände, folk gick och grävde i åkrarna med spadar och åkte häst och vagn. Nu är det mycket bättre, sa hon i en intervju med Allas år 2018.

Hon föddes år 1912 – samma år som fartyget Titanic sjönk.

– Tungt arbete är bortrationaliserat och sköter sig folk är de välnärda och friska. Ingen behöver hungra. Det enda är väl att folk förr brydde sig mer om varandra. Nuförtiden tycker man oftast att man är sig själv nog, fortsätter Dagny Carlsson i intervjun.

Hann leva två hela yrkesliv

Dagny Carlsson hade levt ett långt och innehållsrikt liv redan innan hon blev offentlig. Hon föddes i Kristianstad och gifte sig ung men rymde efter ett tag från maken som behandlade henne dåligt, eftersom han vägrade skilsmässa.

Annons

Hon flyttade till Stockholm där hon som 39-åring träffade sin andra make, snickaren Harry, på en dansbana på Gröna Lund.

Innan yrket som bloggare tog vid hade Dagny Carlsson haft flera olika jobb. Som ung jobbade hon i en skjortfabrik i Linköping där hon tillbringade 20 yrkesår innan hon kunde vidareutbilda sig. Senare blev hon arbetsledare i en korsettfabrik i Sundbyberg och de sista 15 åren fram till pensionsåldern jobbade hon på Försäkringskassan.

Innan karriär nummer två – bloggen – drog igång hade hon alltså några år som vanlig pensionär. Och då förgyllde maken Harry hennes tid, berättade Dagny Carlsson i intervjun med Allas.

Han lämnade sin fru 91 år gammal, och det beskrev hon som tungt.

– I början var jag så ledsen att det inte var klokt. Jag var fullt övertygad om att jag efter ett par tre dagar skulle dö själv. Men när jag inte dog var jag tvungen att leva. Sedan mildras ju saknaden med åren.

Sommarpratade och gav ut bok

Som rikskändis på gamla dar blev Dagny Carlsson inbjuden till alla möjliga TV-soffor, talkshows och evenemang. Hon var bland annat gäst i underhållningsprogrammet Skavlan tillsammans med Jonas Gardell.

År 2017 var hon både sommar- och vintervärd i Sveriges Radios Sommar & Vinter i P1. Samma år gav hon också ut den självbiografiska boken Livet enligt Dagny (Bokförlaget Forum).

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons